Create ca o alternativă la pieţele agroalimentare clasice, invadate de intermediari şi produse de import, pieţele volante din Timişoara ar fi trebuit să fie un refugiu al producătorilor autentici faţă de aşa-numita mafie a pieţelor. Din păcate, şi aceste spaţii par să fie luat cu asalt de intermediari în ultima vreme, şi societatea Pieţe SA spune că nu prea sunt soluţii, atâta vreme cât intermediarii prezintă certificate de producător eliberate într-un regim prea relaxat de primăriile din comunele limitrofe ale Timişoarei.
Bişniţari cu atestat
Cu toate că piaţa volantă amenajată în zona stadionului Dan Păltinişanu a fost gândită ca un spaţiu comercial în care doar producătorii locali autohtoni să-şi vândă marfa, sunt mai multe sesizări că şi în acest spaţiu au început să pătrundă intermediarii care au acaparat toate celelalte pieţe din municipiu. Aceste informaţii au fost confirmate de controalele făcute săptămâna trecută. „Am făcut razii cu Poliţia Pieţelor, şi avem suspiciuni că se vinde şi marfă de import, luată din depozite. Din păcate, nu putem face nimic atâta vreme cât toţi aceşti comercianţi ne prezintă atestate de producător. Doar un singur comerciant de acest fel, care vindea porumb fiert a recunoscut că şi-a luat marfa de la Piaţa de Gros. Am dat avertismente, însă cum poţi să-i dai o amendă de 7000 de lei cât prevede legea, unui astfel de vânzător care vinde 30 de porumbi fierţi? Am văzut marfă suspectă, am văzut nişte cireşe dubioase care chipurile erau aduse din Caraş Severin, dar ce poţi face atâta timp cât comercianţii prezintă documente legale din care reiese că sunt producători?”, declară directorul societăţii Pieţe SA, Victor Ştefan.
În opinia sa, atâta timp cât nu va fi revizuită modalitatea de acordare a atestatelor de producător, problema intermediarilor nu se va putea rezolva în pieţele timişorene. „Nu s-a rezolvat nimic prin preschimbarea numelui acestor documente, din certificate în atestate de producător. Problema eliberării lor la nivelul primăriilor a rămas aceeaşi. Atâta vreme cât nu se va schimba metoda de acordare, şi nu se vor face controale stricte cu privire la eliberarea acestor documente, lucrurile nu se vor schimba în pieţele timişorene”, crede Victor Ştefan.
Reclamaţii de la intermediari
Gândite de la început ca nişte spaţii în care să li se dea o şansă producătorilor autohtoni să ajungă cu produsele lor agro-alimentare la consumatorii timişoreni, pieţele volante din Timişoara s-au dovedit a fi un proiect de succes, o perioadă cel puţin. Însă, cum era de aşteptat, intermediarii deja le-au pus gând rău. Consilierii locali care au venit cu propunerile înfiinţării unor pieţe volante în Timişoara spun că deja aceste forme de comerţ au fost luate în vizor de către intermediarii din pieţele agro-alimentare clasice. Aceştia se plâng de scăderea profiturilor în zilele în care sunt organizate pieţele volante şi s-au dus în acest sens cu petiţii la SC Pieţe SA.
„Ne-am bucurat de suportul SC Pieţe SA, care s-a arătat interesată de acest proiect menit să sprijine producătorii locali. Dar ni s-a comunicat că li s-au transmis nemulţumiri şi reclamaţii ale unor vânzători din pieţele agroalimentare normale care susţin că resimt o scădere a vânzărilor în zilele în care sunt organizate aceste pieţe volante. Probabil că este vorba cu precădere despre intermediari, pentru că producătorii autentici ar putea veni şi ei fără probleme să vină să vândă în aceste spaţii”, se menţiona pe această temă în Consiliul Local.
Deşi iniţiativa pieţelor volante a fost una apreciată, materializarea ei nu a fost deloc simplă. În martie 2014, după câteva luni de încercări şi tatonări, Consiliul Local Timişoara a reuşit să aprobe, în cele din urmă, proiectul de hotărâre care prevedea înfiinţarea pieţei ţărăneşti volante în zona Stadionului „Dan Păltinişanu” şi în Piaţa Traian, cu precizarea că în aceste pieţe au voie să vândă produse agroalimentare doar producătorii autohtoni, comercializarea mărfurilor de import urmând să fie interzisă.
Foarte curios este faptul că, deşi acest proiect fusese depus încă din toamna anului 2013, abia în primăvara anului 2014, după ce iniţiatorii săi au reamintit Primăriei de acest act normativ, acesta a fost introdus în cele din urmă pe ordinea de zi. În plus, consilierii iniţiatori au avut surpriza să constate că proiectul fusese modificat chiar la punctele sale cele mai importante legate de obligativitatea ca în aceste spaţii să vândă doar producători autohtoni, nu importatori, precum şi legate de sancţiunile care se aplicau în cazul în care şi aceste pieţe, ca restul pieţelor agroalimentare din Timişoara, erau luate cu asalt de către importatori şi bişniţari.
Culmea e că nici măcar conducerea Primăriei nu a putut afla cine şi de ce a modificat proiectul şi a anunţat că va cere verificări. Astfel că, până la urmă, proiectul a fost votat şi aprobat în forma iniţială propusă de către iniţiatori.
Ultimele comentarii