Mai mulţi consilieri judeţeni liberali au gândit realizarea, pe 63 de hectare, a unui poligon agroalimentar. Care ar fi cea mai mare investiție de profil agricol, marketing, procesare, depozitare și desfacere de produse agricole din Timiș.
Acest poligon alimentar – cea mai mare investiţie din ultimii 25 de ani, din Timiş – ar urma să coordoneze, administreze și consilieze mai multe activități, spune unul dintre iniţiatorii proiectului, consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu, membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Timiş. Printre acestea, managementul centrului alimentar și a impactului asupra mediului, infrastructura centrului alimentar, implementarea sistemului de logistică și transport, comerț internațional, asociere între companii și siguranța alimentar, acordare de facilități pentru pregătirea profesională şi paza și protecția centrului alimentar.
Prin realizarea Poligonului Agroalimentar Agratim, întins pe 63 de hectare, se urmăreşte dezvoltarea industriei alimentare, a micilor și marilor producători locali și regionali, prin expunerea lor la proiecte internaționale, optimizarea comerțului extern şi a serviciilor de logistică, dezvoltarea industriilor și serviciilor adiționale, dezvoltarea activităților complementare, maximizarea profitului și eficientizarea spațiului alocat şi, nu în umtimul rând, atragerea de investiții private și asigurarea de stabilitate pentru companiile comerciale en-gros.
Tiberiu Lelescu afirmă că această investiţie va avea un impact pozitiv şi asupra mediului, întrucât se va implica şi în colectarea de deșeuri alimentare, în reciclarea și epurarea apei, în colectarea selectivă a deșeurilor şi în reciclarea și revalorificarea acestora, prin producerea de îngrășământ natural, biometanol și producerea de energie verde.
„Prin Agratim se implementează cea mai eficientă metodă de funcționare a pieței de en-gros și en-detail. Se asigură și o stabilitate socială și de mediu fiind cel mai fezabil și profitabil model elaborat”, adaugă Tiberiu Lelescu.
Poligonul este gândit să se întindă pe o suprafață de 63 de hectare, care să asigure funcţionarea în acest perimetru a 400 de companii, care să asigure 15.000 de locuri de muncă. De asemenea, este prevăzut să aibă 500.000 de metri pătraţi zonă frigorifică, să permită un flux de 9.000 de autovehicule pe zi, un rulaj de 750.000 de tone de marfă proaspătă anual. Cifra de afaceri preconizată pentru Poligonul alimentar de la Covaci este de 3 – 3,5 miliarde de euro.
Toberiu Lelescu mai spune că acest poligon agroalimentar are o poziționare strategică, între Aeroportul Internațional Timişoara și Autostrada A1. „Poziția centrală în județul Timiș, în regiunea transfrontalieră, face din acest complex cel mai atractiv punct strategic de distribuție internațională a produselor agricole locale și de ce nu din toată Europa”, mai spune Tiberiu Lelescu.
Adăugând că un poligon similar se găsește la Barcelona, în Spania. Acesta, de altfel, este modelul după care este inspirat acest proiect, o investiție pe care Consiliul Județean Timiş vrea să o facă împreună cu Regiunea Csongrad din Ungaria și, posibil, să implice şi alte regiuni agricole din Europa.
Ultimele comentarii