Mega-proiectul Poligonului alimentar de la Covaci, abandonat din faşă

Pe terenul pe care urma să fie construit se “cultivă” ambrozie

mercabarna-barcelonaA trecut mai mult de un an de când Consiliul Judeţean Timiş anunţa că intenţionează să demareze un proiect “unic în Europa de Est”, respectiv un mega-spaţiu de desfacere a legumelor şi fructelor. S-au dat bani pe documentaţii iniţiale, s-a făcut şi o vizită de documentare în Spania şi totul s-a oprit aici. Acum pe terenul unde trebuia să se facă, pe rând, deponeu ecologic, parc fotovoltaic şi apoi poligon de legume şi fructe creşte, ambrozia.

 

Mult zgomot pentru nimic

În vara anului trecut, Consiliul Judeţean Timiş făcea furori în presa locală cu anunţul deciziei construirii în localitatea timişeană Covaci, unde deţine un teren de 63 de hectare, a “celei mai mari investiţii din judeţul Timiş”, respectiv un mega-poligon alimentar, unde urmau a fi create, doar în prima fază, peste 15.000 de locuri de muncă.

S-au dat bani pentru documentaţii iniţiale şi s-a realizat şi o vizită de lucru în Spania, la mega-piaţa “Mercabarna”, din apropierea Barcelonei, întinsă pe 93 de hectare, în care funcţionează 800 de societăţi comerciale, având 25.000 de angajaţi, Această mega-structură urma să aibă un echivalent european doar în Timiş, la Covaci.

Între timp, după entuziasmul initţial şi cheltuielile aferente, nu s-a mai întâmplat nimic. Proiectul a îngheţat, la fel ca şi cel al Centrului Intermodal de Transport Marfă.

Abandonarea sa a fost justficată de faptul că implică ajutor de stat şi că nu este eligibil în cadrul sursei de fonduri europene planificate – Programul de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, prin intermediul căruia Timişul ar fi putut dispune de 12 milioane de euro, deşi valoarea investiţiei era mult mai mare.

Ca atare, până una alta, şi acest proiect este tras pe linie moartă. “Timişul ar fi avut nevoie de spaţii mari de desfacere de legume şi frcute unde să aibă acces producătorii autohtoni, şi unde să se spargă acest monopol al supermarketurilor, în condiţiile în care pieţele agroalimentare din Timişoara sunt în mare parte acaparate de intermediari”, spune prof. univ. Alexandru Moisuc, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.

Consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu declară că, din câte şi-a dat seama, actuala conducere a CJ Timiş nu agreează acest proiect. “Aşa se face că acum pe terenul CJ Timiş, de la Covaci c,reşte ambrozie şi, probabil, va mai creşte câţiva ani până se va găsi o altă întrebuinţare. Mie îmi pare rău pentru această investiţie, care ar fi fost una foarte avantajoasă pentru Timiş”, mai spune Tiberiu Lelescu.

 

Ambiţii mari şi cam atât

Până acum CJ Timiş nu a avut noroc cu investiţiile pe care le-a tot preconizat pentru implementare pe terenul pe care îl deţine la Covaci.

Mai întâi deponeul care urma să se construiască acolo a fost relocat la Ghizela, din cauza opoziţiei localnicilor. Ulterior, ambiţiosul proiect al Parcului fotovoltaic, pentru care s-au cheltuit destul de multe resurse la nivel de documentaţii preliminare, nu s-a mai concretizat. Acum pare să eşueze şi ultimul proiect grandios conceput pentru aceeaşi zonă, vizând construcţia Poligonului agroalimentar Agratim care se dorea a fi un „punct strategic de distribuţie internaţională a produselor locale şi din toată lumea”, pe sectorul legume-fructe, după cum îl prezentau iniţiatorii.

 

Citeşte şi: În Timiş se conturează realizarea unui poligon alimentar întins pe 63 de hectare

 

Aşa cum eraa conceput, poligonul agroalimentar de la Covaci ar trebui să aibă o capacitate uriaşă. 750.000 de tone era capacitatea estimată de  procesare a acestui spaţiu. Pe terenul de 60 de hectare se preconiza că îşi vor desfăşura activitatea aproximativ 400 de companii.

Din păcate, dincolo de aceste cifre, Poligonul agroalimentar de la Covaci pare că rămâne, pe mai departe, doar un proiect de sertar.

Print Friendly, PDF & Email