Poligonul alimentar anunţat ca unic în Europa, văzut ca un proiect SF

Consilieri judeţeni: „Avem dubii legate de concretizarea acestei investiţii”

Fructe si legumePoligonul agroalimentar unic în Europa de Est, pe care Consiliul Judeţean Timiş şi-a exprimat intenţia să-l realizeze pe un teren pe care-l deţine la Covaci, a ajuns în faza iniţială de documentaţie preliminară. O parte din consilierii judeţeni au dubii că administraţia judeţeană va avea forţa să realizeze un asemenea proiect de anvergură şi se tem că documentaţia se va realiza doar ca să fie făcută.

 

Planuri mari

După ce anul trecut, în septembrie, Consiliul Judeţean Timiş anunţa că intenţionează realizarea, pe 63 de hectare, a unui poligon agroalimentar, care ar fi cea mai mare investiţie de profil agricol, marketing, procesare, depozitare şi desfacere de produse agricole din Timiş, abia acum administraţia judeţeană face un prim pas concret în această direcţie. Pentru următoarea şedinţă de plen s-a propus un proiect de aprobare a demarării procedurilor de pregătire şi realizare a proiectului de investiţie ”Poligon Agroalimentar plus Zonă de Activităţi Complementare Timiş”, care se vrea a fi un soi de ”Hub Alimentar”. Prin această iniţiativă se aprobă realizarea proiectului de investiţie denumit Poligon Agroalimentar .

Cu ocazia consfinţirii utilizării acestui teren pentru viitorul „Hub alimentar”, se renunţă la alte destinaţii vehiculate de-a lungul timpului pentru acelaşi teren, respectiv cel de Parc Tehnologic pentru Energie Alternativă şi Parc fotovoltaic.

Unii consilieri judeţeni au dubii cu privire la capacitatea de implementarea a unui asemenea proiect de către CJ Timiş. „Este un proiect extrem de mare, la care nu s-au identificat încă definitiv sursele de finanţare. Părerea mea este că depăşeşte capacitatea administraţiei judeţene şi există riscul să se cheltuie fonduri publice pentru o documentaţie care nu se ştie dacă va fi utilizată”, spune consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.

O mega-investiţie

Conform prezentării CJ Timiş, poligonul alimentar reprezintă un centru de preluare, procesare, industrializare, desfacere şi valorificare a produselor agroalimentare la un nivel de calitate şi standard internaţional eliminând două deziderate principale, respectiv perisabilitatea rapidă şi distanţa mare între producător şi consumator. Iar proiectul implică obiective mai mult decât ambiţioase.„Va crea, cu siguranţă, locuri de muncă pentru aproximativ 15.000 de oameni dar şi o creştere a PIB-ului de la nivelul judeţului cu peste trei milioane de euro într-un sector economic sustenabil.” 

Unii consilieri judeţeni au avut observaţii şi obiecţii legate de acest proiect, prima vizând vechea problemă a producătorilor locali sufocaţi de concurenţa importatorilor. „În acest poligon trebuie să ne axăm în special pe produse autohtone şi mai puţin pe produse de import, pentru că ne-am cam săturat de produse de import. De asemenea, am dori ca acest poligon să fie un proiect de succes şi să nu devină ceea ce a devenit Parcul Industrial în ultimul timp. Acest poligon agroalimentar este foarte important şi va intra în concurenţă cu pieţele de gros”, a spus unul dintre consilieri, solicitând lămuriri legate de accesibilitatea acestui proiect în raport cu producătorii locali, care ar trebui să fie primii vizaţi de o asemenea investiţie.

Deocamdată, asigurările date de reprezentanţii CJ Timiş au fost la nivel de intenţie. „Acest poligon este orientat în special către produsele autohtone din judeţul Timiş şi din regiunea Banat, pentru că nu poate funcţiona la o asemenea dimensiune doar cu produse din judeţul Timiş, apoi vor fi produse din Euroregiune V, naţional şi internaţionale pentru că sunt produse complementare care generează activităţi şi produse polivalente care nu pot pune la dispoziţie toate componentele necesare unei industrii alimentare complexe”, transmit reprezentanţii administraţiei judeţene.

Conform acestora, prioritate vor avea produsele autohtone dinTimiş şi din Banat, respectiv legume, fructe, fructe de pădure, carne şi peşte „pentru că producătorii locali nu-şi pot desfăşura activitatea de producţie pentru că nu au centre de desfacere.

Dincolo de aceste intenţii, deocamdată nu au fost enunţate însă măsuri concrete menite să sprijine producătorii autohtoni. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe în derularea proiectului.

 

Citeşte şi:

În Timiş se conturează realizarea unui poligon alimentar întins pe 63 de hectare

Print Friendly, PDF & Email