Hepatita C, cea mai frecventă afecţiune a celor care trăiesc în stradă

Om-al-strazii-in-canalHepatita, în special cea cauzată de virusul C, reprezintă principala afecţiune a copiilor şi tinerilor care trăiesc în stradă, 21 la sută din totalul acestora afirmând că sunt infectaţi, iar 30 la sută, că au şi HIV, rezultă dintr-un studiu al asociaţiei Salvaţi Copiii. În plus, opt la sută dintre cei care trăiesc în stradă spun că sunt sau au fost bolnavi de tuberculoză.

 

Potrivit studiului „Evaluarea fenomenului «copiii şi tinerii străzii»”, făcut public, zilele trecute, de asociaţia „Salvaţi Copiii”, şi citat de Mediafax, procentul celor afectaţi de tuberculoză creşte la 11 la sută dacă vorbim de populaţia permanent în stradă şi scade la patru la sută, în cazul celei temporar în această situaţie. Cele mai multe îmbolnăviri de tuberculoză sunt întâlnite în cazul categoriei de vârstă 19 – 25 de ani, ceea ce nu însemnă că persoanele sub 18 ani nu sunt afectate, aproximativ 10 la sută dintre copiii care au răspuns la chestionare afirmând că au sau au avut în istoric un episod de tuberculoză.

Referitor la ponderea celor 21 la sută infectaţi cu virusul hepatitei C, procentul urcă la 30 la sută în cazul populaţiei aflate permanent în stradă. „Infecţia cu virusuri hepatice este strâns legată de consumul de droguri pe cale intravenoasă, 54 la sută din consumatorii de etnobotanice şi 65 la sută din consumatorii altor droguri (de regulă heroină), afirmând că sunt diagnosticaţi cu această afecţiune. În mod evident, procentul celor care suferă de hepatită este mult mai mare, această categorie de populaţie neavând acces regulat la servicii medicale care să faciliteze diagnosticarea. Dintre persoanele care afirmă că sunt infectate cu virusuri hepatice, 30 la sută afirmă că sunt coinfectate cu HIV (aproximativ şapte la sută din totalul populaţiei)”, se mai arată în studiu.

Iniţiatorii studiului atrag atenţia că infecţia cu HIV afectează această populaţie de mai puţin timp, comparativ cu virusurile hepatice. La mijlocul anilor 2000, studiile ce analizau starea de sănătate a acestor copiii şi tineri menţionau doar accidental infectarea cu virusul ce cauzează SIDA.

La momentul cercetării, nouă la sută din totalul eşantionului şi 13 la sută din persoanele permanent în stradă au afirmat că sunt diagnosticaţi cu HIV, procentul urcând la aproximativ 30 la sută în cazul consumatorilor de droguri injectabile.

Spre deosebire de infecţiile cu virusuri hepatice, care caracterizau de regulă tinerii adulţi, infecţia HIV afectează (în cazul acestei populaţii) şi copiii (şase la sută dintre persoanele cu vârsta între 14 şi 18 ani şi unu la sută dintre cele cu vârsta între opt şi 13 ani afirmând că au fost diagnosticaţi cu HIV). O explicaţie poate fi tendinţa de a înlocui substanţele inhalante (aurolacul) cu aşa numitele droguri legale sau etnobotanice. De altfel, aproape 70 la sută dintre persoanele seropozitive afirmă că au consumat/consumă etnobotanice pe cale injectabilă”, mai spun autorii studiului.

Print Friendly, PDF & Email