Potrivit unui medic de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”

97 la sută dintre utilizatorii de droguri injectabile au HIV şi hepatita C

Aproximativ 97 la sută dintre utilizatorii de droguri injectabile au atât HIV, cât şi hepatită C, iar 800 dintre aceşti pacienţi au o variantă recombinată a suferinţei hepatice, cauzată de un virus descoperit pentru prima dată în Portugalia, Spania şi Grecia.

Drog injectabilDirectorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, din Bucureşti, Sorin Petrea, avertizează că, în ultimul timp, se constată o creştere a asocierii infecţiei HIV cu infecţia cu virus hepatitic C, ca­re atinge o pondere de 97 la sută la uti­lizatorii de droguri injectabile. “La un număr de aproximativ 800 de pacienţi studiaţi de noi am găsit această asocie­re. Tot la acest grup am identificat o variantă recombinantă a subtipului F a infecţiei cu virus hepatitic C, care a apărut pentru prima dată în Portugalia, Spania şi Grecia”, mai declara, cu ocazia Zilelor Ştiinţifice ale Institutului “Matei Balş”, Sorin Petrea, citat de Mediafax.

Medicul a adăugat că şi în Româ­nia este acest subtip de virus, în pro­porţie de aproximativ 35 la sută din cazuri. În aceste cazuri evoluţia boli este mai rapidă, de aceea sunt nece­sare şi scheme terapeutice cu acţiune rapide. Sorin Petrea susţine că terapii­le fără intereferon pentru hepatita C sunt mult mai eficiente, rata de vindecare ajungând în aceste cazuro la peste 80 la sută, în plus, efectele secundare fiind mult mai mici. Un alt avantaj, declară el, este durata tratamentului, care se reduce de la 48 la 16 săptă­mâni. “Aceste tip de tratament se află în studiu clinic”, mai spune Sorin Petrea.

În cadrul aceluiaşi eveniment au fost discutate subiecte privind terapiile noi în infecţiile cu virus hepatitic C, infecţiile HIV/SIDA, rezistenţa la anti­biotice, particularităţi în diagnosticul toxoplasmozei, în borelioză, provocări în infecţiile acute severe, noi proiecte ale Academiei Europene de HIV/SIDA, noutăţi legislative europene, terapii inovatoare în bolile infecţioase şi actualităţi în managementul pe termen lung al infecţiilor cronice.

Print Friendly, PDF & Email