O boală cronică autoimună, cu o evoluţie insidioasă şi ale cărei consecinţe nefaste se reflectă asupra psihicului pacientului, marginalizându-l social. În acest fel s-au referit la psoriazis, în cadrul unei conferinţe medicale organizate luni la Timişoara, medici şi reprezentanţi ai unor companii farmaceutice implicaţi în depistarea şi tratarea acestei afecţiuni care comportă încă numeroase necunoscute.
Campanie de consultaţii medicale gratuite adresată bolnavilor de psoriazis
Societatea Română de Dermatologie, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, şi lanţul de farmacii Dona au organizat luni la Timişoara o conferinţă în cadrul căreia a fost abordată, din perspectiva mai multor specializări medicale, problema pacienţilor diagnosticaţi cu psoriazis.
Dezbaterea, care a avut drept obiectiv expunerea modalităţilor de abordare multidisciplinară a psoriazisului, s-a focalizat pe promovarea informaţiilor despre campania de consultaţii medicale gratuite care se va desfăşura, la nivel naţional, în perioada 1 aprilie – 30 iunie. Astfel, bolnavilor le va fi oferită posibilitatea de a beneficia de consultaţii medicale gratuite la medicul dermatolog, la nutriţionist şi la psiholog. Pacienţilor interesaţi de programarea pentru astfel de consulturi interdisciplinare, le stă la dispoziţie, pentru programări, de luni până joi, în interval orar 10 – 16, numărul de telefon 0720-977.816.
Campania de informare premergătoare startului campaniei de consultaţii gratuite este menită să încurajeze pacienţii care suferă de psoriazis să se prezinte la medic şi să opteze pentru o abordare integrată a diagnosticului lor, care să îi ajute să gestioneze mai uşor multiplele implicaţii psihologice ale acestei afecţiuni, ale cărei mecanisme de declanşare şi evoluţie sunt încă insuficient cunoscute. În plus, avertizează medicii, există o serie de comorbidităţi asociate psoriazisului, din categoria cărora fac parte artropatiile psoriazice, cardiopatia ischemică, diabetul, obezitatea, o serie de afecţiuni ale ochiului, toate acestea necesitând îngrijiri medicale corespunzătoare.
Psoriazisul, o boală necontagioasă, dar invalidantă social
„Psoriazisul este o afecţiune dermatologică, o boală eritemo-scuamoasă, care se manifestă prin apariţia pe corpul pacientului a unor pete roşii, acoperite cu scuame, care nu doar că generează un aspect inestetic, ci pot provoca mâncărimi, usturimi şi disconfort major”, a precizat medicul dermatolog Patricia Cristodor. Aceasta a adăugat că, din nefericire, fiind vorba despre o afecţiune autoimună, în apariţia căreia sunt implicate componente de natură genetică, imunologică, dar şi psihologică, „boala are o evoluţie greu predictibilă, iar acest lucru se reflectă inclusiv în profilul psihologic al pacientului, care ajunge adesea să fie mutilat de boală”.
Nu întâmplător, avertizează medicii, boala corelează cu o rată a tentativelor de suicid în rândul pacienţilor de aproximativ 5,5%, mai mare decât media de 2,4 – 3,3%, înregistrată în cazul altor pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni cronice. „Spre deosebire de bolile sistemice, care nu lasă urme vizibile la nivelul pielii, dar care generează compasiune din partea anturajului, oferind pacientului o formă de compensare sentimentală pentru problema cronică de care suferă, bolile acestea, care au o componentă foarte vizibilă, cum sunt majoritatea afecţiunilor dermatologice, determină un grad de inacceptabilitate socială, cu consecinţe severe asupra psihicului pacientului”, avertizează dermatologul Patricia Cristodor. În general, mai spune aceasta, pacienţilor cu psoriazis le este refuzată această formă de compasiune şi afecţiunea de care pacienţii care suferă de alte boli cronice au parte din plin. Iar această formă de refuz generează mecanisme psihologice care înscriu pacientul într-un cerc vicios şi care ajung să se reflecte şi la nivelul pielii.
Patricia Cristodor dă asigurări că psoriazisul este o boală complet necontagioasă, a cărei evoluţie poate depinde foarte mult de statusul imun, dar şi psihic al pacientului, şi care este condiţionată adesea şi de o serie de factori alimentari. „Tratamentele în psoriazis sunt personalizate. Nu se cunosc detalii legate de apariţia şi dispariţia bolii. De aceea nu i se poate garanta pacientului vindecarea”, declară ea. Ceea ce se poate face, însă, spun dermatologii, este ţinerea sub control a bolii, cu un regim alimentar adecvat şi cu deprinderea unor mecanisme de autocontrol care să îl determine pe pacient să ajungă, cât mai repede după diagnosticarea bolii, la restabilirea stimei de sine şi a echilibrului psihologic.
La rândul său, medicul Mădălina Kirberg a precizat că o componentă extrem de importantă în evoluţia bolii este reprezentată de modalitatea de gestionare a posibilelor complexe generate pacientului şi de modul în care bolnavul este susţinut, inclusiv afectiv, în demersurile sale de integrare socială. „Am avut surpriza să întâlnim un tătic care ne-a mărturisit că este părintele unui copil de şase ani, care suferă de psoriazis, şi care ne-a povestit despre cazuri în care copilul său a fost marginalizat. S-a lovit inclusiv de cazuri de refuz venite din partea altor părinţi, care au spus că, dacă băieţelul lui intră în bazin, ceilalţi copii nu vor mai intra, de teamă că aceasta este o boală contagioasă. Or, nu este vorba despre aşa ceva!”, spune Mădălina Kirberg.
Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, anunţă că asociaţia pe care o reprezintă şi-a propus să deruleze o serie de campanii menite să contribuie la informarea şi conştientizarea pacienţilor asupra necesităţii de a se prezenta din timp la medic, pentru instituirea unui tratament adecvat formei de psoriazis de care suferă.
Psoriazisul afectează aproximativ 4% din populaţia globului
Psoriazisul este o boală autoimună care afectează aproximativ 4% din populaţia globului. Rata de apariţie în rândul populaţiei nord-europene este, potrivit statisticilor, de aproximativ 2%, în vreme ce în rândul populaţiei din S.U.A. rata de îmbolnăvire este de 2,6%.
Afecţiunea, ale cărei mecanisme sunt încă insuficient cunoscute, se poate declanşa la orice vârstă, însă probabilitatea cea mai mare de apariţie a bolii se situează, potrivit datelor medicale, în jurul vârstei de 20 de ani sau de 45 de ani.
Psoriazisul este o afecţiune genetică, determinată de un grup de gene, aşa încât, la persoanele care au în familie o persoană care suferă de psoriazis, probabilitatea de apariţie a bolii este mai mare.
Potrivit datelor medicale, psoriazisul poate fi declanşat în urma unor îmbolnăviri severe, a unor infecţii cu streptococ, stafilococ sau virusul HIV, a administrării pe termen lung a ibuprofenului, a medicamentelor beta-blocante sau a celor care conţin săruri de litiu. Implicaţi în declanşarea bolii pot fi însă şi factorii de mediu, traumele de la nivelul pielii sau diverşi alţi factori stresori.
Ultimele comentarii