Hepatita C, la un pas de a fi învinsă, printr-un nou cocktail de medicamente

RUSSIA-AIDS-CHILDRENHepatita C este la un pas de a fi învinsă cu ajutorul unui nou cocktail de două medicamente care s-au dovedit foarte eficiente, potrivit rezultatelor unui studiu publicat miercuri ce arată că această infecţie cronică a ficatului, care a ucis mai mulţi americani decât SIDA, ar putea fi eradicată.

 

Studiul, bazat pe o combinaţie de două antivirale administrate pe cale orală – declatasvir şi sofosbuvir – produse de laboratoarele farmaceutice Bristol Myers Squibb, respectiv Gilead Sciences, a evidenţiat o rată de vinde­care de 98% şi faptul că nu au existat efecte secundare importante. „Acest studiu deschide calea către tratamente sigure, bine tolerate şi eficiente pentru majoritatea cazurilor de hepatita C”, declară, citat de Mediafax, medicul Mark Sulkowski, directorul Centrului pentru Hepatite Virale al Facultăţii de Medicină „Johns Hopkins”, din Balti­more, principalul autor al studiului, pu­blicat în New England Journal of Medi­cine. Acest cercetător estimează că medicamentele standard contra mala­diei vor cunoaşte o îmbunătăţire con­siderabilă până anul viitor, ducând la progrese fără precedent în trata­mentul bolnavilor.

Studiul clinic de fază II a fost rea­lizat pe 211 bărbaţi şi femei infectaţi cu una din principalele trei tulpini ale vi­rusului vinovat de producerea acestei infecţii hepatice cronice, o boală ce ar pu­tea duce la ciroză şi la cancer al fica­­tului, necesitând un transplant al aces­tui organ. Acest cocktail a fost efi­cient, chiar şi la pacienţii dificil de tratat, pentru care tripla terapie convenţio­nală (telaprevir sau boceprevir, alături de peginterferon şi ribavirin) a eşuat.

Dintre cei 126 de participanţi in­fectaţi cu genotipul 1 al virusului he­patitei C, tulpina cea mai frecventă din Statele Unite, şi care nu au primit niciun tratament prealabil, 98% s-au vindecat. Tot  98% dintre cei 41 pacienţi care erau încă infectaţi după o triplă terapie convenţională nu mai prezen­tau nicio urmă a virusului în sânge, la trei luni după încheierea tratamentului experimental.

Rata de vindecare a fost similară la alţi 44 de participanţi la studiu, in­fectaţi cu genotipurile 2 şi 3 ale virusu­lui, mai puţin comune în Statele Unite.

Participanţii au primit zilnic o com­binaţie de 60 miligrame de dacla­tasvir şi 400 miligrame de sofosbuvir, cu sau fără ribavirin, între trei şi şase luni.

Un studiu clinic realizat cu sofos­buvir, în combinaţie cu antiviralul riba­virin, ale cărui rezultate au fost publi­cate în august 2013, a evidenţiat o rată de vindecare de 70% la bolnavii diag­nosticaţi cu hepatita C.

În decembrie, Food and Drug Ad­ministration (F.D.A.), agenţia america­nă pentru medicamente, a aprobat co­mercializarea medicamentului sofos­buvir, în combinaţie cu peginterferon şi cu ribavirin, pentru tratarea hepati­tei C cauzată de genotipul 1 şi în com­bi­­naţie doar cu ribavirin pentru trata­rea hepatitei C cauzate de genotipurile 2 şi 3. Medicamentul daclatasvir nu a fost deocamdată autorizat. Dacă F.D.A. va aproba lansarea pe piaţă a acestuia şi a altor noi molecule eficiente contra hepatitei C, injecţiile săptămânale, atât de temute, cu peginterferon, vor deveni un fapt care ţine de trecut, afirmă medicul Sulkowski.

Tratarea hepatitei C va fi astfel considerabil simplificată, trecând de la 18 comprimate pe zi plus o injecţie săptămânală, la una sau două compri­mate zilnice.

Potrivit Centers for Disease Con­trol and Prevention, mai puţin de 5% dintre cei 3,2 milioane de americani su­ferind de hepatita C au fost vinde­caţi. C.D.C. estimează că între 50% şi 75% dintre bolnavi nu ştiu că au fost infectaţi, cel mai adesea prin injecţii cu droguri, transfuzii sangvine contami­nate din anii ’70 şi ’80 sau prin contacte sexuale.

Cel puţin 185 de milioane de per­soane sunt infectate cu virusul hepa­titei C pe plan mondial.

Print Friendly, PDF & Email