Ciprian Mihok: „Sistemul medical este un instrument de tortură aplicată celor care au probleme de sănătate”

Ciprian+MihokFarmacistul Ciprian Mihok, candidat PNŢCD pentru Colegiul III Timişoara, face un apel la soluţionarea, cu promptitudine, a problemelor grave cu care se confruntă sistemul medical românesc şi la actualizarea imediată a listei de medicamente gratuite şi compensate, astfel încât să le fie îngăduită şi românilor cu venituri modeste şansa de a-şi îngriji problemele de sănătate.

 

Lista de medicamente gratuite şi compensate, o listă a ruşinii

Candidatul PNŢCD pentru Colegiul III Timişoara, Ciprian Mihok, a elaborat recent un manifest al cărui conţinut face referire la o problemă gravă existentă în sistemul sanitar românesc şi care acuză nepăsarea, dublată de rea-credinţă şi de incompetenţă, a oficialilor din sănătate. Pe care Ciprian Mihok îi acuză că nu au procedat, vreme de mai bine de şapte ani, la actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate. “Lista de medicamente gratuite şi compensate este lista ruşinii, a incompetenţei, a birocraţiei, a nepăsării şi a ignoranţei faţă de pacient”, spune Ciprian Mihok. În context, preşedintele Patronatului Farmaceutic Banat se declară revoltat de nonşalanţa cu care pretinşii „specialişti” dezbat de şapte ani o listă care ar putea creşte şansa şi calitatea vieţii pacienţilor români. Acesta apreciază că tergiversarea actualizării listei de către cei care îşi asumă competenţe de administratori ai acestui domeniu este o formă de umilinţă la adresa oamenilor bolnavi, dar şi “un test de rezistenţă pe care tineri, bătrâni, copii, adulţi, îl trec în fiecare zi fără să aibă puterea să îl înfrunte”. „Este un soi de tortură aplicată celor care au probleme de sănătate. Iar suferinţa generată astfel este greu de calculat”, adaugă Ciprian Mihok, făcând referire la situaţiile concrete ale familiilor care sunt afectate de lipsa tratamentelor sau de costurile exorbitante ale acestora. „Când nu au copiii, suferă părinţii şi bunicii, când nu au bunicii, suferă copiii şi nepoţii. E cumplit să-i vezi pe pensionari că-şi cheltuiesc întreaga pensie pe medicamente sau că se împrumută să le cumpere”, semnalează Ciprian Mihok o realitate despre care afirmă că îi este cunoscută nemijlocit, prin prisma experienţei sale profesionale.

Îngrădirea accesului la medicamente de ultimă generaţie, o glumă sinistră la adresa pacienţilor români

Situaţia este la fel de gravă, avertizează Ciprian Mihok, şi în ceea ce priveşte accesul pacienţilor români la medicamente apărute recent pe piaţă şi care le-ar putea oferi românilor şansa la vindecare în cazul unor boli grave, multe dintre acestea fiind considerate, până nu demult, incurabile. „E diabolic să nu le oferi copiilor tratamente noi care să le salveze viaţa. Noi, românii, aşteptăm mai mult de cinci ani să primim medicamente noi, în timp ce pacienţii din ţările vest-europene primesc gratuit sau compensat un tratament inovator, chiar în anul în care acesta a primit aprobarea de punere pe piaţă”, mai spune Ciprian Mihok, revenind astfel asupra unei teme asupra căreia s-a pronunţat recent.

În SUA au fost aprobate anul trecut peste 43 de terapii noi pentru tratamentul cancerului”, informează Ciprian Mihok, adăugând că acestea au devenit imediat accesibile pacienţilor. Şi, mai spune candidatul PNŢCD înscris în competiţia pentru Colegiul III Timişoara, faptul că există în prezent medicamente salvatoare de vieţi, nu le oferă, din păcate, românilor, o şansă la vindecare, pentru că „bolnavii din România sunt la ani distanţă depărtare de acestea”.

Situaţia semnalată este cu atât mai gravă cu cât, potrivit datelor oficiale, populaţia României aptă de muncă are cel mai redus nivel de sănătate din Europa, iar incidenţa cazurilor de cancer depistate recent plasează Timişul pe un loc fruntaş în topul cazurilor nou diagnosticate, cu peste 3.000 de cazuri noi, după cum precizează Ciprian Mihok.   

„Este revoltător cât de puţin contăm în ochii celor care ne reprezintă

acum. Parcă suntem într-un film în care cineva îşi permite să facă o glumă sinistră la adresa noastră. Cu diferenţă ca noi trăim realitatea”, atenţionează Ciprian Mihok. Care îşi încheie manifestul adresat factorilor de decizie din sistemul sanitar printr-un apel la soluţionarea imediată a situaţiei şi la încetarea actualei stări de fapt. Despre care apreciază nu doar că este în contradicţie cu principiile etice care ar trebui să conteze în exercitarea unor profesii de care depinde sănătatea oamenilor, ci  în flagrant cu conduita şi principiile de moralitate creştine, al căror exponent este. „Încetaţi să vă mai bateţi joc de bolnavi, încetaţi să mai fiţi nepăsători şi ignoranţi! Dacă nu o faceţi de ruşine, poate o faceţi de frica lui Dumnezeu. Ceea ce trăim acum este profund imoral, anti-creştin şi injust şi trebuie să înceteze. Prin acest manifest vă cer să terminaţi cu nesimţirea! Lista de medicamente gratuite şi compensate este o prioritate pentru bolnavi. Este urgent. Este vital. Lista = viaţa!”, scrie Ciprian Mihok, în finalul manifestului care îi poartă numele.

Print Friendly, PDF & Email