Deşi în ultimii ani s-au cheltuit în Timişoara sume deloc mici cu amenajarea, reabilitarea şi modernizarea pieţelor, mai mulţi consilieri locali spun că rezultatele sunt departe de aşteptări, şi că gestionarea acestor spaţii este mai mult decât defectuoasă, în destul de multe cazuri. Dacă, cu alte ocazii, conducerea Primăriei îi contrazicea, de această dată a fost de acord cu ei. Şi dacă există „unanimitate de păreri” pe această temă, probabil că nu mai trebuie aşteptate decât măsurile concrete, ţinând cont de faptul că societatea Pieţe S.A. este în subordinea directă a Primăriei.
„Pieţele arată jalnic”, spune chiar municipalitatea
Aspectul şi gestionarea pieţelor din Timişoara au revenit pe agenda Primăriei după o interpelare a grupului de consilieri locali ai P.D.-L. care au atras atenţia asupra mizeriei şi deficienţelor de organizare care pot fi remarcate inclusiv în pieţe modernizate recent, cum este Piaţa Badea Cârţan. „Problema nu ţine de fonduri ci ţine mai mult de organizarea noastră internă din Timişoara şi în special de organizarea celor de la Pieţe. În Piaţa Badea Cârţan, care a fost reabilitată acum doi ani, cel puţin în zona învecinată Canalului Bega mizeria este extrem de accentuată, sunt mirosuri insuportabile, şi, totuşi vorbim de un loc unde se comercializează produse alimentare. Nu credem că este normal ca pe o suprafaţă de câţiva mp să nu se adune gunoaiele cu zilele lăsându-le acolo să putrezească, rezultând un focar de infecţie”, se preciza în interpelarea P.D.L. Aceeaşi interpelare menţiona şi hala în care se comercializează produsele lactate şi produsele de origine animală şi care „nu face cea mai bună impresie oricărui vizitator care intră acolo sau cumpărător, chiar dacă în spate există poate nişte avize ale Direcţiei de Sănătate Publică. Este imposibil de acceptat ca într-o piaţă care a fost refăcută nici acum doi ani să există un asemenea grad de mizerie. Ar trebui să vedeţi cum arată Piaţa din Deva, cum arată o piaţă în Sibiu sau, foarte aproape de noi, cum arată o piaţă din Vrsac. Mizeria care există în pieţele timişoarene nu am văzut-o în absolut nicio piaţă din jurul nostru”, au spus consilierii P.D.-L.
Şi dacă, de obicei, la astfel de interpelări, Primăria contrazicea iniţiatorii, de această dată primarul Nicolae Robu s-a arătat întru totul de acord cu aspectele remarcate. „Nu pot decât să spun că e şi concluzia mea. Într-adevăr suntem extrem de rămaşi în urmă la capitolul pieţe, arată jalnic şi Piaţa 700 şi Piaţa Badea Cârţan şi pieţele din cartiere şi ce putem face acuma este să intervenim cu poliţia pentru a asigura o conduită cât de cât firească şi între anumite limite, atâta cât se poate. Soluţia va consta în construirea de pieţe moderne şi asta se va putea face fie cu bani publici, va trebui să decidem la un moment dat, fie în parteneriat public privat, fie pur privat”, a declarat primarul Timişoarei. Punctul de vedere al Primăriei este surprinzător, până la un punct, pentru că societatea care gestionează aceste spaţii, respectiv Pieţe S.A. este în subordinea directă a municipalităţii, care ar fi prima îndreptăţită să ia măsuri.
„Nu e vorba de bani, e vorba de gospodărire”
Consilierul local P.D.-L. Ştefan Constantin Sandu spune că, deşi Primăria s-a arătat de acord cu aspectele menţionate în interpelare, tot Primăria ar trebui să ia măsuri, impunând nişte standarde clare societăţii Pieţe S.A.
„Aici nu mai este vorba nici de finanţare, nici de fonduri europene, este un aspect care ţine strict de gospodărire. Iar dacă reprezentanţii societăţii Pieţe S.A. nu sunt în stare să organizeze în mod corespunzător aceste spaţii, atunci să îi lase pe alţii, care pot”, susţine consilierul local.
Acesta mai spune că grupul de consilieri locali P.D.-L. a iniţiat o altă măsură care să vină în sprijinul producătorilor locali, marginalizaţi, în pieţe, de către intermediari. Este vorba despre o piaţă volantă care să fie organizată în zona stadionului „Dan Păltinişanu”, şi la care să aibă acces doar producătorii agricoli autentici locali. De altfel, grupul P.D.-L. mai are la activ o propunere similară, care viza încurajarea producătorilor agricoli locali prin crearea în pieţe a unor spaţii dedicate acestora, în care să-şi poată vinde marfa în condiţii civilizate.
Deşi Hotărârea a fost aprobată în plen, acum aproape doi ani, nici până în prezent nu a fost pusă în practică, şi, din acest punct de vedere, o parte din consilierii locali ai P.D.-L. cred că este vorba de rea credinţă. „Ni s-a arătat foarte clar că nu se doreşte punerea în practică a acelui proiect, aprobat de Consiliu Local. I s-au pus tot felul de piedici, şi în actuala, şi în fosta administraţie, şi mă întreb de ce. Cine are interesul să lovească în producătorii locali şi să favorizeze intermediarii?”, întreabă Ştefan Constantin Sandu.
Ultimele comentarii