Preţul de 100.000 de euro pentru vânzarea unui imobil de aproape 1.400 de metri este ireal, acuză câţiva consilieri locali din Opoziţie, care spun că nu vor da girul unei astfel de tranzacţii imobiliare dacă nu se va face o evaluare corectă. Totuşi, în rândurile Opoziţiei timişorene, această opinie nu este unanimă, doi dintre consilierii locali ai P.N.Ţ.C.D. au votat pentru, pe bază de „gentlement’s agreement între partidele politice”. Proiectul nu a trecut la ultima şedinţă de plen, dar jocul nu este definitiv pierdut pentru P.S.D. Timiş.
Tranzacţia imobiliară va fi repusă la vot
Consiliul Local Timişoara a respins în şedinţa de plen de marţi proiectul de hotărâre care prevedea vânzarea către P.S.D. Timiş a imobilului de pe bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 26, locaţie în care social-democraţii au sediul judeţean al partidului. Cel care a încurcat, momentan, planurile P.S.D. de a cumpăra clădirea la preţul de 100.000 de euro, votând împotrivă, a fost consilierul P.P.-D.D. Petrică Folică. Astfel că au existat doar 17 voturi „pentru”, din 18, insuficiente însă pentru aprobarea vânzării.
Cea mai mare problemă invocată la acest proiect a fost preţul la care s-a pus în vânzare imobilul. Surse din cadrul Administraţiei Domeniului Public, instituţie căreia i-a aparţinut această clădire, estimează că imobilul de 1.360 de metri pătraţi ar costa de 15 ori mai mult.
În opinia primarului Nicolae Robu, suma la care a fost evaluată clădirea nu este, însă, prea mică, dar nu face referire la niciun raport de evaluare. Susţine, însă, că „lucrările de amenajare în cazul acestui imobil au fost făcute de A.D.P. la un preţ fabulos de mare, în raport cu ceea ce se vede pe teren”, cu precizarea că, probabil, proiectul de hotărâre va fi repus la vot, în următoarea şedinţă de Consiliu Local.
Opoziţia invocă graba suspectă a procedurilor
Unii consilieri locali ai Opoziţiei, care nu au fost prezenţi la plenul de marţi, consideră că preţul de vânzare nu reflectă valoarea de piaţă a imobilului şi spun că, în condiţiile în care aceasta va rămâne valoarea, nu vor vota proiectul. Unor li se pare suspectă şi graba cu care au fost demarate procedurile de vânzare.
Simion Moşiu, consilier local P.D.L., afirmă că viteza în care a fost realizat acest proiect de hotărâre este demnă de Cartea Recordurilor, cel puţin în cazul Primăriei Timişoara: „Aceste încercări sunt vizibile, anormale. Practic, în 20 de zile, s-a realizat toată documentaţia pentru proiectul tehnic, solicitarea de cumpărare a imobilului fiind înregistrată la Municipalitate în 4 septembrie”. Cât despre suma invocată ca preţ de vânzare, Simion Moşiu admite că imobilul este subevaluat, având convingerea că „s-a omis ceva, în mod voit sau nu”. În cazul în care proiectul va fi repus la vot, afirmă consilierul local, „ne vom consulta cu toţi consilierii şi vom stabili dacă la următoarea şedinţă de plen vom vota proiectul”. Dar declară că au nevoie de o argumentaţie solidă prin care să se justifice suma propusă pentru vânzare: „Nu ştim dacă suma aceasta acoperă pe de-o parte investiţiile A.D.P. sau chiar şi cele ale P.S.D. Nu ni s-a explicat pe larg proiectul. Or, nu te poţi juca cu banii publici”.
Un alt consiler P.D.L., care nu a fost prezent la şedinţa de marţi, Ovidiu Ciuhandu, spune că nu va vota proiectul dacă nu se va realiza o evaluare la preţul real. El estimează că în zona respectivă metrul pătrat construit ajunge la 600 de euro, ceea ce ar duce spre o valoare totală de peste 800.000 de euro. În schimb, pentru a se realiza o procedură de vânzare transparentă, Ovidiu Ciuhandu declară că e nevoie de două echipe de evaluatori, atât din partea Municipalităţii, cât şi din partea social-democraţilor. În plus, apreciază că cei aproape 1.400 de metri pătraţi ai imobilului reprezintă o suprafaţă mult prea mare pentru a fi sediul unui partid politic.
Deşi se presupune că întregesc rândurile Opoziţiei, doi consilieri locali ai P.N.Ţ.C.D., Bogdan Herzog şi Flavius Boncea, au votat proiectul de hotărâre, argumentându-şi votul cu existenţa unui „gentlement’s agreement între partidele politice din Timişoara”. „Adică, să ne sprijinim unii pe alţii când se achiziţionează sedii de partid. P.S.D., indiferent că ne place sau nu, este unul dintre partidele importante din România. Şi dânşii au susţinut la vremea respectivă cumpărarea sediului P.N.Ţ.C.D., mi s-a părut normal ca şi noi să-i sprijinim”, declară Bogdan Herzog.
Consilierul P.N.Ţ.C.D. Adrian Orza afirmă că cei doi nu au avut mandat din partea partidului să voteze în acest fel, precizând că „şi-au asumat o opţiune, e problema lor modul în care au votat”. Însă, şi din punctul său de vedere al lui Adrian Orza, evaluarea făcută pentru acest imobil este sub valoarea pieţei, subliind că nu va da girul unei astfel de tranzacţii imobiliare.
Surse A.D.P.: “Clădirea valorează 1,5 milioane de euro”
TIMPOLIS a prezentat în mai multe articole situaţia imobilul de pe splaiul Tudor Vladimirescu numărul 26, clădire aflată de ani de zile în proprietatea A.D.P., care a cheltuit sume consistente pentru renovarea şi întreţinerea acesteia. Deşi nu s-a pus vreodată problema în toţi aceşti ani ca Primăria să ia clădirea, Municipalitatea timişoreană a decis brusc, la sfârşitul anului trecut, să solicite transferul imobilului în patrimoniul municipiului Timişoara, menţionând că are nevoie de el cât mai repede. Apoi, clădirea a fost atribuită de către Municipalitate P.S.D., pe post de sediu. Acum, Primăria şi-a anunţat intenţia de a vinde clădirea aceluiaşi partid.
În raportul aferent actualei hotărâri de Consiliu Local se menţionează că P.S.D. Timiş a solicitat analizarea posibilităţii vânzării spaţiului închiriat, printr-o cerere înregistrată la Primăria Timişoara, în 4 septembrie. Totodată, se specifică faptul că vânzarea se va face la preţul de evaluare, “conform Legii privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale sau a regiilor autonome, destinate sediilor partidelor politice”.
Surse din A.D.P., care au dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-au declarat că la respectiva clădire A.D.P. a făcut renovări şi îmbunătăţiri care se apropie ca valoare de preţul cu care este scos acum la vânzare imobilul: “Dacă ai scoate la vânzare o clădire de acest gen printr-o agenţie imobiliară, cred că preţul cerut şi obţinut ar fi de cel puţin 1,5 milioane de euro”. Clădirea a fost preluată de către A.D.P. fără acoperiş, cu un singur nivel, fiind plină de boschetari. A fost reabilitată, s-a rezolvat problema igrasiei, s-au făcut tratamente chimice, a fost etajată şi mansardată.“Voiam să înfiinţăm acolo un centru de dezvoltare pentru proiecte europene, de care Timişoara chiar are nevoie. Primăria s-a chinuit ani de zile, cu fonduri proprii, să transforme o ruină într-o clădire modernă şi spaţioasă. Cu ce scop, ne putem întreba acum?”, ne declara fosta conducere a A.D.P.
Ultimele comentarii