Vânzarea de către Primărie, la preţ subevaluat, a sediului P.S.D., respinsă momentan în Consiliul Local

O parte a Opoziţiei a votat “pentru”, invocând solidaritatea între partide

Preţul de 100.000 de euro pentru vânzarea unui imobil de aproape 1.400 de metri este ireal, acuză câţiva consilieri locali din Opoziţie, care spun că nu vor da girul unei astfel de tranzacţii imobiliare dacă nu se va face o evaluare corectă. Totuşi, în rândurile Opoziţiei timişorene, această opinie nu este unanimă, doi dintre consilierii locali ai P.N.Ţ.C.D. au votat pentru, pe bază de „gentlement’s agreement între partidele politice”. Proiectul nu a trecut la ultima şedinţă de plen, dar jocul nu este definitiv pierdut pentru P.S.D. Timiş.

Tranzacţia imobiliară va fi repusă la vot

Cladire splaiul Tudor Vladimirescu 26 (3)Consiliul Local Timişoara a res­pins în şedinţa de plen de marţi pro­iectul de hotărâre care prevedea vân­zarea către P.S.D. Timiş a imobilului de pe bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 26, locaţie în care social-democraţii au sediul judeţean al partidului. Cel care a încurcat, momentan, planurile P.S.D. de a cumpăra clădirea la preţul de 100.000 de euro, votând împotrivă, a fost consilierul P.P.-D.D. Petrică Foli­că. Astfel că au existat doar 17 voturi „pentru”, din 18, insuficiente însă pen­tru apro­barea vânzării.

Cea mai mare problemă invocată la acest proiect a fost preţul la care s-a pus în vânzare imobilul. Surse din ca­drul Administraţiei Domeniului Public, instituţie căreia i-a aparţinut această clădire, estimează că imobilul de 1.360 de metri pătraţi ar costa de 15 ori mai mult.

 În opinia primarului Nicolae Ro­bu, suma la care a fost evaluată clădi­rea nu este, însă, prea mică, dar nu face referire la niciun raport de eva­luare. Susţine, însă, că „lucrările de amena­jare în cazul acestui imobil au fost fă­cute de A.D.P. la un preţ fabulos de ma­re, în raport cu ceea ce se vede pe te­ren”, cu precizarea că, probabil, pro­iectul de hotărâre va fi repus la vot, în următoarea şedinţă de Consiliu Local.

Opoziţia invocă graba suspectă a procedurilor

Unii consilieri locali ai Opoziţiei, care nu au fost prezenţi la plenul de marţi, consideră că preţul de vânzare nu reflectă valoarea de piaţă a imobi­lu­lui şi spun că, în condiţiile în care aceasta va rămâne valoarea, nu vor vota proiectul. Unor li se pare suspectă şi graba cu care au fost demarate pro­cedurile de vânzare.

Simion Moşiu, consilier local P.D.L., afirmă că viteza în care a fost rea­li­zat acest proiect de hotărâre este demnă de Cartea Recordurilor, cel puţin în cazul Primăriei Timişoara: „A­ceste încercări sunt vizibile, anormale. Practic, în 20 de zile, s-a realizat toată documentaţia pentru proiectul tehnic, solicitarea de cumpărare a imobilului fiind înregistrată la Municipalitate în 4 septembrie”. Cât despre suma invocată ca preţ de vânzare, Simion Moşiu ad­mite că imobilul este subevaluat, având convingerea că „s-a omis ceva, în mod voit sau nu”. În cazul în care proiectul va fi repus la vot, afirmă consilierul local, „ne vom consul­ta cu toţi con­silierii şi vom stabili dacă la urmă­toarea şedinţă de plen vom vota pro­iectul”. Dar  declară că au nevoie de o argumentaţie solidă prin care să se justifice suma propusă pentru vânzare: „Nu ştim dacă suma aceasta acoperă pe de-o parte investiţiile A.D.P. sau chiar şi cele ale P.S.D. Nu ni s-a expli­cat pe larg proiectul. Or, nu te poţi juca cu banii publici”.

Un alt consiler P.D.L., care nu a fost prezent la şedinţa de marţi, Ovi­diu Ciuhandu, spune că nu va vota proiectul dacă nu se va realiza o eva­luare la preţul real. El estimează că în zo­na respectivă metrul pătrat construit ajunge la 600 de euro, ceea ce ar duce spre o valoare totală de peste 800.000 de euro. În schimb, pentru a se realiza o procedură de vânzare transparentă, Ovidiu Ciuhandu declară că e nevoie de două echipe de evaluatori, atât din par­tea Municipalităţii, cât şi din partea so­cial-democraţilor. În plus, apreciază că cei aproape 1.400 de metri pătraţi ai imo­bilului reprezintă o suprafaţă mult prea mare pentru a fi sediul unui partid politic.

Deşi se presupune că întregesc rândurile Opoziţiei, doi consilieri locali ai P.N.Ţ.C.D., Bogdan Herzog şi Fla­vius Boncea, au votat proiectul de hotărâre, argumentându-şi votul cu exis­tenţa unui „gentlement’s agreement între partidele politice din Timişoara”. „Adică, să ne sprijinim unii pe alţii când se achiziţionează sedii de partid. P.S.D., indiferent că ne place sau nu, este unul dintre partidele importante din România. Şi dânşii au susţinut la vremea respectivă cumpărarea sediului P.N.Ţ.C.D., mi s-a părut normal ca şi noi să-i sprijinim”, declară Bogdan Herzog.

Consilierul P.N.Ţ.C.D. Adrian Orza afirmă că cei doi nu au avut man­dat din partea partidului să voteze în acest fel, precizând că „şi-au asumat o opţiune, e problema lor modul în care au votat”. Însă, şi din punctul său de ve­dere al lui Adrian Orza, evaluarea fă­cută pentru acest imobil este sub va­loarea pieţei, subliind că nu va da girul unei astfel de tranzacţii imobiliare.

Surse A.D.P.: “Clădirea valorează 1,5 milioane de euro”

TIMPOLIS a prezentat în mai multe articole situaţia imobilul de pe splaiul Tudor Vladimirescu numărul 26, clădire aflată de ani de zile în proprietatea A.D.P., care a cheltuit sume consistente pentru renovarea şi întreţinerea acesteia. Deşi nu s-a pus vreodată problema în toţi aceşti ani ca Primăria să ia clădirea, Municipalitatea timişoreană a decis brusc, la sfârşitul anului trecut, să solicite transferul imobilului în patrimoniul municipiului Timişoara, menţionând că are nevoie de el cât mai repede. Apoi, clădirea a fost atribuită de către Municipalitate P.S.D., pe post de sediu. Acum, Primăria şi-a anunţat intenţia de a vinde clădirea aceluiaşi partid.

În raportul aferent actualei hotărâri de Consiliu Local se menţionează că P.S.D. Timiş a solicitat analizarea posibilităţii vânzării spaţiului închiriat, printr-o cerere înregistrată la Primăria Timişoara, în 4 septembrie. Totodată, se specifică faptul că vânzarea se va face la preţul de evaluare, “conform Legii privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale sau a regiilor autonome, destinate sediilor partidelor politice”.

Surse din A.D.P., care au dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-au declarat că la respectiva clădire A.D.P. a făcut renovări şi îmbunătăţiri care se apropie ca valoare de preţul cu care este scos acum la vânzare imobilul: “Dacă ai scoate la vânzare o clădire de acest gen printr-o agenţie imobiliară, cred că preţul cerut şi obţinut ar fi de cel puţin 1,5 milioane de euro”. Clădirea a fost preluată de către A.D.P. fără acoperiş, cu un singur nivel, fiind plină de boschetari. A fost reabilitată, s-a rezolvat problema igrasiei, s-au făcut tratamente chimice, a fost etajată şi mansardată.“Voiam să înfiinţăm acolo un centru de dezvoltare pentru proiecte europene, de care Timişoara chiar are nevoie. Primăria s-a chinuit ani de zile, cu fonduri proprii, să transforme o ruină într-o clădire modernă şi spaţioasă. Cu ce scop, ne putem întreba acum?”, ne declara fosta conducere a A.D.P.

Print Friendly, PDF & Email