„Permutarea” Centrului Intermodal timişean ar putea fi verificată de către Guvern

centru-intermodal2Senatorul timişean P.P.-D.D. Ioan Iovescu a solicitat Guvernului să verifice motivul pentru care în Timiş a fost mutată locaţia Centrului de Transport Intermodal de la Recaş la Remetea Mare, şi spune că premierul Victor Ponta nu ar fi ştiut de această mutare, făcută la iniţiativa Consiliului Judeţean.

 

Verificări cerute la Corpul de Control al Guvernului

Situaţia Centrul Intermodal de Transport Marfă din Timiş a revenit în interpelările parlamentarilor timişeni, ultimul care a realizat o solicitare de informaţii pe această temă, adresată Guvernului fiind senatorul P.P.-D.D. Ioan Iovescu.

În interpelare se arată că proiectul construcţiei Centrului Intermodal de Transport Mărfuri Timişoara a fost stabilit de la început pentru zona Recaş, şi că, pentru această zonă se obţinuseră toate avizele necesare. „În urma analizelor făcute, s-a stabilit ca locaţia să fie în extravilanul localităţii Recaş, unde autorităţile locale au aprobat să cedeze gratuit şi terenul aferent. S-a efectuat şi s-a plătit studiul de fezabilitate, s-au obţinut toate avizele şi aprobările necesare de la Transgaz, Romtelecom, Direcţia Apelor Timiş şi aşa mai departe, urmând ca în momentul aprobării finanţării, să demareze şi lucrările”, se menţionează în interpelarea senatorului timişean.

Acesta mai spune în aceeaşi interpelare că, din păcate, în urma schimbărilor politice la nivel de conducere a judeţului, problema a fost mult timp tergiversată, ca apoi, când a fost reactualizată, întreaga strategie a trebuit să fie modificată.

Ioan Iovescu PORTRET„Mai exact, noua conducere a Consiliului Judeţean Timiş a decis ca locaţia să fie schimbată de la Recaş la Remetea Mare, unde, însă, terenul trebuie achiziţionat contra cost de la proprietarii din zonă. În plus, întreg studiul de fezabilitate întocmit trebuie refăcut şi plătit de la zero, banii achitaţi iniţial fiind definitiv pierduţi”, se mai precizează în interpelarea lui Ioan Iovescu. Acesta mai spune că după schimbarea locaţiei Centrului Intermodal Ministerul Transporturilor şi CFR S.A. nu s-au mai implicat activ şi au preferat să aştepte ca C.J.Timiş să rezolve problema terenurilor, urmând ca apoi să reîncerce o refinanţare pentru un nou studiu de fezabilitate, iar SNCFR până de curând nu şi-a dat acordul pentru noua locaţie.

În urma acestei sesizări, Ioan Iovescu a solicitat Guvernului, prin Corpul de Control, să dispună verificarea aspectelor sesizate. Totodată a cerut să se analizeze modalităţile prin care acest proiect poate fi readus în actualitate, pentru a se începe lucrările în locaţia Recaş, pentru care există toate aprobările preliminare necesare, precum şi terenul necesar. „Locaţia de la Remetea Mare contravine şi normelor U.E. care prevăd ca aceste obiective să fie realizate în afara zonelor metropolitane”, mai spune senatorul timişean.

„Ponta nu ştia că s-a mutat locaţia Centrului Intermodal”

Senatorul Ioan Iovescu susţine că a avut la sfârşitul anului trecut o discuţie cu prim-ministrul Victor Ponta, în care i s-au dat asigurări că, dacă se va face Centrul Intermodal Timişoara, acesta va fi demarat cu siguranţă la Recaş. „La sfârşitul anului trecut Victor Ponta a venit la grupul nostru, pentru discuţii, şi atunci i-am reamintit de această problemă. Şi mi-a spus că nu ştia că s-a mutat locaţia Centrului Intermodal de la Recaş la Remetea Mare, la iniţiativa Consiliului Judeţean. Or această schimbare nu are niciun sens, pentru că la Recaş erau şi aprobările necesare, şi era şi teren disponibil. Aceste şase centre intermodale prevăzute să se construiască în ţară trebuie făcute cât mai repede, iar Timişul pierde timp din cauza acestei mutări de la Recaş la Remetea Mare. Şi am mai spus că locaţia de la Remetea Mare contravine şi normelor europene, pentru că nu se pot construi astfel de centre în zona metropolitană, deşi Titu Bojin susţine că Remetea Mare nu ar fi în zona metropolitană”, ne-a declarat senatorul Ioan Iovescu.

Print Friendly, PDF & Email