Haosul din pieţe – recunoscut şi de către Primărie

Deşi în ultimii ani s-au cheltuit în Timişoara sume deloc mici cu amenajarea, reabilitarea şi modernizarea pieţelor, mai mulţi consilieri locali spun că rezultatele sunt departe de aşteptări, şi că gestionarea acestor spaţii este mai mult decât defectuoasă, în destul de multe cazuri. Dacă, cu alte ocazii, conducerea Primăriei îi contrazicea, de această dată a fost de acord cu ei. Şi dacă există „unanimitate de păreri” pe această temă, probabil că nu mai trebuie aşteptate decât măsurile concrete, ţinând cont de faptul că societatea Pieţe S.A. este în subordinea directă a Primăriei. 

 

„Pieţele arată jalnic”, spune chiar municipalitatea

PiataAspectul şi gestionarea pieţelor din Timişoara au revenit pe agenda Primăriei după o interpelare a grupului de consilieri locali ai P.D.-L. care au atras atenţia asupra mizeriei şi deficienţelor de organizare care pot fi remarcate inclusiv în pieţe modernizate recent, cum este Piaţa Badea Cârţan. „Pro­ble­ma nu ţine de fonduri ci ţine mai mult de organizarea noastră internă din Timişoara şi în special de organizarea celor de la Pieţe. În Piaţa Badea Câr­ţan, care a fost reabilitată acum doi ani, cel puţin în zona învecinată Canalului Be­ga mizeria este extrem de accentuată, sunt mirosuri insuportabile, şi, totuşi vorbim de un loc unde se comerciali­zea­ză produse alimentare. Nu credem că este normal ca pe o suprafaţă de câţiva mp să nu se adune gunoaiele cu zilele lăsându-le acolo să putrezească, rezul­tând un focar de infecţie”, se preciza în interpelarea P.D.L. Aceeaşi inter­pe­lare menţiona şi hala în care se comer­cializează produsele lactate şi produ­sele de origine animală şi care „nu fa­ce cea mai bună impresie oricărui vizi­tator care intră acolo sau cumpărător, chiar dacă în spate există poate nişte avize ale Direcţiei de Sănătate Publică.  Este imposibil de acceptat ca într-o piaţă care a fost refăcută nici acum doi ani să există un asemenea grad de mizerie. Ar trebui să vedeţi cum arată Piaţa din Deva, cum arată o piaţă în Sibiu sau, foarte aproape de noi, cum arată o piaţă din Vrsac. Mizeria care există în pieţele timişoarene nu am văzut-o în absolut nicio piaţă din jurul nostru”, au spus consilierii P.D.-L.

Şi dacă, de obicei, la astfel de in­terpelări, Primăria contrazicea iniţia­torii, de această dată primarul Nicolae Robu s-a arătat întru totul de acord cu aspectele remarcate. „Nu pot decât să spun că e şi concluzia mea. Într-adevăr suntem extrem de rămaşi în ur­mă la capitolul pieţe, arată jalnic şi Pia­ţa 700 şi Piaţa Badea Cârţan şi pieţele din cartiere şi ce putem face acuma este să intervenim cu poliţia pentru a asigura o conduită cât de cât firească şi între anumite limite, atâta cât se poa­te. Soluţia va consta în construirea de pieţe moderne şi asta se va putea face fie cu bani publici, va trebui să deci­dem la un moment dat, fie în parteneriat public privat, fie pur privat”, a declarat primarul Timişoarei. Punctul de vedere al Primăriei este surprinzător, până la un punct, pentru că societatea care gestionează aceste spaţii, respectiv Pieţe S.A. este în subordinea directă a municipalităţii, care ar fi prima îndrep­tăţită să ia măsuri.

„Nu e vorba de bani, e vorba de gospodărire”

ConstantinStefan SanduConsilierul local P.D.-L. Ştefan Constantin Sandu spune că, deşi Primăria s-a arătat de acord cu aspec­tele menţionate în interpelare, tot Primăria ar trebui să ia măsuri, impu­nând nişte standarde clare societăţii Pieţe S.A.

„Aici nu mai este vorba nici de finanţare, nici de fonduri europene, es­te un aspect care ţine strict de gospo­dărire. Iar dacă reprezentanţii socie­tăţii Pieţe S.A. nu sunt în stare să or­ganizeze în mod corespunzător aceste spaţii, atunci să îi lase pe alţii, care pot”, susţine consilierul local.

Acesta mai spune că grupul de consilieri locali P.D.-L. a iniţiat o altă măsură care să vină în sprijinul produ­cătorilor locali, marginalizaţi, în pieţe, de către intermediari. Este vorba des­pre o piaţă volantă care să fie organi­zată în zona stadionului „Dan Păltini­şanu”, şi la care să aibă acces doar pro­ducătorii agricoli autentici locali. De altfel, grupul P.D.-L. mai are la ac­tiv o propunere similară, care viza în­curajarea producătorilor agricoli locali prin crearea în pieţe a unor spaţii de­dicate acestora, în care să-şi poată vinde marfa în condiţii civilizate.

Deşi Hotărârea a fost aprobată în plen, acum aproape doi ani, nici până în prezent nu a fost pusă în practică, şi, din acest punct de vedere, o parte din consilierii locali ai P.D.-L. cred că este vorba de rea credinţă. „Ni s-a arătat foarte clar că nu se doreşte punerea în practică a acelui proiect, aprobat de Consiliu Local. I s-au pus tot felul de piedici, şi în actuala, şi în fosta admi­nis­traţie, şi mă întreb de ce. Cine are interesul să lovească în producătorii locali şi să favorizeze intermediarii?”, întreabă Ştefan Constantin Sandu.

Print Friendly, PDF & Email