Concesionări pe un sfert de secol pentru pieţe din Timişoara

Piata de Gros 003Deşi actuala conducere a Primăriei Timişoara nu se arăta încântată de aspectul pieţelor din municipiu şi nici de încasările aferente obţinute de către Municipalitate, actuala conducere a Primăriei pare decisă să încetăţenească pe mai departe gestionarea pieţelor agro-alimentare timişorene de către societatea Pieţe S.A. Altfel, nu se explică intenţia de eşalonare a concesiunii către Pieţe S.A. pentru recent reabilitată Piaţă Iosefin pe o perioadă de 25 de ani.

 

O concesionare pe un sfert de veac

Primăria Timişoara a făcut public, zilele trecute, un proiect de hotărâre ce vizează contractul de concesiune prin atribuire directă a Pieţei Iosefin către societatea Pieţe S.A. Într-unul dintre articolele acestui act normativ se arată, printre altele, „redevenţa datorată de către concesionar repre­zintă recuperarea valorii de investiţie într-o perioadă de 25 de ani – din care anul 1 şi anul 2 perioadă de graţie”. Ca atare, Municipalitatea intenţionează nu să obţină venituri cât mai mari de pe urma exploatării pieţei, ci să-şi recu­pereze măcar investiţia pentru reabili­tare pe o perioadă ce se întinde pe un sfert de secol, lucru care cumva girea­ză faptul că Municipalitatea inten­ţio­nea­ză să păstreze administrarea pieţe­lor de către S.C. Pieţe S.A., deşi recent îşi exprimase nemulţumirea cu privire la felul în care arată şi funcţionează majoritatea pieţelor din muncipiu.

„Este clar că Primăria nu e mulţu­mită deloc de cum decurge administra­rea pieţelor în municipiu. Părerea mea, şi nu doar a mea, este că, dacă pieţele s-ar da spre administrare unor operatori privaţi, Primăria ar scoate mult mai mulţi bani din gestionarea lor, şi activitatea s-ar eficientiza. Dar aşa, prin concesiuni pe 25 de ani, e ca şi cum Primăria ar gira aceeaşi societate ca administrator al pieţelor pentru cel puţin un sfert de secol”, spune consi­lierul local P.D.-L. Simion Moşiu.

În ultimele luni ale mandatului lui Gheorghe Ciuhandu la Primărie şi primele luni de mandat ale lui Nicolae Robu se vorbea destul de mult despre posibilitatea concesionării pieţelor către operatori privaţi, existând şi un proiect concret în acest sens. Până la urmă, însă, s-a renunţat la idee.

Aspectul şi gestionarea pieţelor din Timişoara au revenit pe agenda Primăriei după o interpelare a grupului de consilieri locali ai P.D.-L. care au atras atenţia recent asupra mizeriei şi deficienţelor de organizare care pot fi remarcate inclusiv în pieţe moder­niza­te recent, cum este Piaţa Badea Câr­ţan. Şi dacă, de obicei, la astfel de in­terpelări, Primăria contrazicea iniţia­torii, de această dată primarul Nicolae Robu s-a arătat întru totul de acord cu aspectele remarcate. „Nu pot decât să spun că e şi concluzia mea. Într-ade­văr, suntem extrem de rămaşi în urmă la capitolul pieţe, arată jalnic şi Piaţa 700, şi Piaţa Badea Cârţan, şi pieţele din cartiere”, spunea Nicolae Robu. Or această concluzie vine în contradicţie cu intenţiile legate de concesionarea pe termen lung a pieţelor.

Modernizare contestată chiar de o parte din beneficiari

În ceea ce priveşte Piaţa Iosefin, lucrările extinse de reabilitare care au avut loc la acest spaţiu comercial nu au părut să fie pe placul majorităţii vânză­torilor de aici, care spun că structura etajată a noii pieţe îi dezavantajează pe cei de la etajele de sus pentru că, dacă nu merg lifturile, nimeni nu urcă până la etajele superioare pe scări “pentru un fir de pătrunjel”.

O parte din producătorii de aici susţineau că vânzările le-au scăzut substanţial după modernizarea pieţei şi că planifică să se mute în alte pieţe din oraş. E o intenţie care vine în contradicţie cu scopul modernizării, Municipalitatea putând avea surpriza să constate că a dat milioane de euro pentru un spaţiu care riscă să rămână aproape gol.

Inaugurarea Pieţei Iosefin a fost amânată cu câteva luni faţă de data sta­bilită iniţial. Construcţia a fost ridicată pe o suprafaţă de 1.645 de metri pă­traţi.

Print Friendly, PDF & Email