Timişoara era, din nou, oraşul premierelor, în luna ianuarie a acestui an, când Primăria anunţa achiziţionarea a 40 de freze de deszăpezire a trotuarelor, văzute ca o soluţie alternativă pentru îndepărtarea zăpezii din oraş. Câţiva consilieri locali, dar şi reprezentanţi ai F.A.L.T. spun că nu au văzut utilajele respective funcţionând şi că, oricum, cu metodologia de utilizare instituită de Primărie, nu se ştie dacă va apărea şi în această iarnă vreo astfel de freză pe străzile oraşului.
Freze cu utilizatori necunoscuţi
În luna ianuarie a acestui an, Primăria făcea public faptul că a decis achiziţionarea câtorva zeci de freze de deszăpezire, cu care se spera că se va face diferenţa în ceea ce priveşte îndepărtarea zăpezii, deşi Timişoara are peste 900 de străzi. Un singur utilaj a costat 1.950 de lei, iar investiţia pentru cele 40 de freze achiziţionate a costat Municipalitatea aproape 80.000 de lei. La aproape un an după aceea, e greu de estimat ce s-a ales de pe urma acestei iniţiative. Mai mulţi consilieri locali, dar şi reprezentanţi ai Federaţiei Asociaţiilor de Locatari spun că nu au văzut astfel de utilaje la treabă pe străzile Timişoarei. De vină ar fi metodologia stabilită de Primăria Timişoara, care a decis să dea 19 astfel de freze, pe semnătură Consiliilor Consultative de Cartier, celelalte ajungând în diverse unităţi publice, în şcoli şi spitale.
„Aceste freze sunt foarte bune pentru deszăpezirea trotuarelor”, declara atunci Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Deocamdată, însă, nu se poate confirma sau infirma exactitatea acestei afirmaţii, fiindcă e greu de găsit cineva care să le fi văzut în funcţiune. Şi aceasta dintr-un motiv foarte simplu: aceste utilaje au avut de la început şi au şi rămas cu utilizatori necunoscuţi.
F.A.L.T. avertiza încă de anul trecut că, de fapt, Consiliile de Cartier, cărora le-au fost repartizate aceste utilaje, nu sunt persoane juridice, nu au sediu, nu au angajaţi. Deci, nimeni nu trebuia să-şi închipuie că aceste Consilii de Cartier vor avea obligaţia să realizeze deszăpezire cu utilajele respective. Pentru că nu aveau cum. În plus, se întrebau reprezentanţii F.A.L.T., ce poţi să faci, la un oraş de dimensiunile Timişoarei, cu 20 de freze date Consiliilor de Cartier?
Întrebarea a rămas fără răspuns şi acum. „Eu nu am văzut vreun astfel de utilaj utilizat la Timişoara. Au Consiliile de Cartier muncitori angajaţi, specializaţi pe utilizarea unor astfel de utilaje? Utilizarea acestor freze nu este lipsită de riscuri – cel care le foloseşte trebuie să aibă un instructaj de protecţia muncii, să ştie bine cum se utilizează aceste utilaje. S-a ocupat cineva de acest lucru?”, se întreabă Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.
Deci, practic, fără să existe o desemnare clară a persoanelor care pot folosi aceste utilaje, persoane, care să şi fie instruite, cine şi-ar fi putut asuma răspunderea şi riscul utilizării unui utilaj care, folosit necorespunzător, poate fi periculos? „În mod normal, ar fi trebuit date către Retim. Şi angajaţii Retim ar fi putut să vină şi să asiste cetăţenii care doreau utilizarea lor pentru curăţarea zăpezii din jurul blocurilor, de exemplu. Dar aşa, cine utilizează, de fapt, aceste utilaje?” , mai spune Petru Olariu.
Întrebări fără răspuns
Din ianuarie şi până acum, şi alte necunoscute legate de aceste freze au rămas nelămurite. Prin sistemul de gestionare, cetăţenii trebuiau să se programeze, pentru a avea acces la utilaj. Dar cine are timp de aşa ceva, în cazul unor căderi semnificative de zăpadă? „Este un sistem birocratic, a cărui finalitate va fi probabil că utilajele vor rămâne nefolosite”, prognozau anul trecut câţiva consilieri locali. Primele căderi de zăpadă mai mari cantitativ din acest an ar putea confirma această estimare.
În plus, nu s-a lămurit, în acelaşi context, cine va împiedica, întreprinzătorii care vor să facă un ciubuc să folosească acele freze contra cost şi nici cine şi dacă va urmări unde sunt folosite acele freze. O enigmă e şi locul de depozitare al frezelor atribuite Consiliilor de Cartier care nu au sediu. Poate garanta cineva că investiţia Primăriei nu rugineşte într-un subsol umed de bloc? Sunt doar câteva din întrebările la care există speranţa că măcar Municipalitatea poate răspunde.
Ultimele comentarii