Primarul Timișoarei, despre derularea procedurilor de achiziții publice: „Dacă cineva face vreo ilegalitate și aflu, eu l-aș da pe mâna Parchetului”

Nicolae RobuPrimarul Timișoarei Nicolae Robu dă asigurări că, în ceea ce privește procedurile de achiziții achitate din bani publici de către Primăria Timișoara, lucrurile se desfășoară transparent și nu se ține cont de criteriul politic în evaluarea concurenților, ci de criteriul celei mai bune oferte. Edilul a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi fost încredințate numeroase contracte unor firme cu simpatii liberale și a precizat că, dacă va afla că vreo persoană din instituția pe care o conduce comite ilegalități, ar încredința-o personal pe mâna Parchetului.

„Cei mai buni, vor câștiga, indiferent de culoarea politică”

Edilul Timișoarei, Nicolae Robu, susţine că, de când a preluat mandatul de primar al Timișoarei, în cadrul procedurilor de licitație nu s-a ținut cont vreodată de criteriul apartenenței sau al simpatiilor politice atunci când au fost încredințate lucrări, prin licitație, unor companii.

Primarul a făcut referire la conținutul unei liste, de pe care a lecturat numele unor companii care au câștigat, în decursul celor doi ani și jumătate de mandat, contracte cu Municipalitatea, în cadrul a 78 de proceduri de achiziție publică. Din cuprinsul acestei liste ar rezulta că doar două companii care aparțin unor oameni de afaceri cu simpatii liberale au câștigat contracte cu Primăria Timișoara: Dinu Instal și Prompt.

În ceea ce privește câștigarea unei licitații de către firma Dinu Instal, care aparține omului de afaceri liberal Dumitru Dinulescu, cunoscut drept o persoană apropiată edilului Nicolae Robu, primarul Timișoarei a precizat că aceasta și-a adjudecat un contract în cadrul unei competiții deschise cu alte șapte companii, criteriul încredințării contractului fiind prețul cel mai mic.

Referitor la supozițiile potrivit cărora compania Romprest ar fi apropiată PNL, edilul Timișoarei a precizat că aceasta „nu are de niciun fel legături cu PNL, cel puțin nu cu PNL Timiș”, adăugând că, potrivit informațiilor pe care le deține, aceasta ar fi fost, într-o anumită perioadă, apropiată PDL.

Edilul a făcut referire și la situația contractelor câștigate, în urma licitațiilor, în competiții deschise, la care a participat alături de alte nouă firme concurente, de către Societatea de Drumuri Municipale, despre care a apreciat că a fost dusă într-o situație extrem de critică tocmai de către „cei ce sunt ocoși acum”.

Primarul Nicolae Robu a menționat și că au existat speculații legate de încredințarea unor lucrări către o firmă despre care se spune că este „firma de casă a lui Gheorghe Falcă” (actualul edil al Aradului – n.r.), context în care primarul a adăugat că informații de genul acesta sunt vehiculate „de parcă cineva ar controla simpatiile politice ale celor ce concurează”.

În ce privește momentul pe care l-a ales pentru a prezenta public toate aceste informații, primarul Timişoarei a precizat că, până acum, a considerat că nu merită să coboare la nivelul unor dispute de genul acesta și a apreciat că „cetățenii orașului judecă informațiile pe care le primesc cu mintea și cu bunul-simț”.

Edilul a precizat și că i-a informat pe factorii responsabili cu derularea procedurilor de licitație din Primăria Timișoara, încă de la preluarea mandatului său, că, „dacă cineva face vreo ilegalitate și eu aflu, eu l-aș da pe mâna Parchetului”. Edilul apreciază drept incorect să se creeze o imagine mediatică distorsionată cu privire la situația atribuirii contractelor de către Primărie, întrucât echivalează cu un demers de dezinformare a cetățenilor.

Nicolae Robu mai spune că, în ceea ce privește companiile înscrise la licitații în intervalul celor doi ani și jumătate de mandat al său, nimeni nu a verificat vreodată nici „câte dintre companii au afilieri PSD-iste” și a asigurat, cu referire la companiile conduse de către oameni de afaceri membri sau simpatizanți ai PSD, că „dacă vor fi cei mai buni, vor câștiga”.

Print Friendly, PDF & Email