Utilizarea religiei ca instrument de campanie de către politicieni care “n-au nimic cu Dumnezeu, care nu cred și care, pur și simplu, îi mint pe oameni pentru a le fura votul” a fost condamnată sâmbătă, la Timișoara, în termeni fermi, de către Monica Macovei.
“Un om liber, un om deștept va ști cu cine să voteze”
Într-un mesaj postat pe contul propriu deschis pe o rețea de socializare, Monica Macovei reia declarațiile făcute pentru postul public de radio din Timișoara, avertizând că România ar arăta altfel dacă s-ar respecta măcar trei porunci din Biblie: să nu furi, să nu minți, să nu ucizi și precizând că, dacă aceste trei valori vor fi transmise copiilor, în cadrul procesului de educație, “eu sunt foarte fericită, pentru că așa schimbăm România”.
“Mă deranjează foarte mult abuzul de cruci de la televizor de către politicieni care n-au nimic cu Dumnezeu, care nu cred și care, pur și simplu, îi mint pe oameni pentru a le fura votul. Se duc prin biserici, se duc pe la slujbe, se duc la sărbători naționale, pupă cruci, pupă icoane, dar ei nu au nimic comun cu credința. O fac numai pentru voturi. Și vreau să spun oamenilor acest lucru”, a precizat Monica Macovei, candidat independent la Preşedinţie. Europarlamentarul a adăugat și că insistă pentru introducerea istoriei religiei în școli, pentru că “te învață istoria culturii, istoria umanității. Face parte din cultura generală. Așa cum ni se dă cultură generală, ca să gândim liber, să fim creativi, să alegem liber. Asta e legat și de politică: un om liber, un om deștept, un om cult va ști cu cine să voteze ca să îi fie viața mai bună, și să-i fie demnă, și să fie respectat”.
Referindu-se la modul în care se raportează Guvernul României la biserici, Monica Macovei a apreciat că Victor Ponta “ține ca Vodă bisericile sub papuc” și “încearcă să le mituiască cu câte ceva, cu câte o firimitură, cu niște bani înainte de alegeri”.
“Să finanțăm bisericile care au nevoie, să le finanțăm pe cele care sunt monument istoric, trebuie renovate, dar să le finanțăm prin legi adoptate de Parlament, prin decizii ale Parlamentului, și nu prin decizii unilaterale ale primului-ministru”, spune Monica Macovei, care a apreciat și că această manieră de raportare a politicienilor la Biserică este degradantă și pentru preoți, care sunt plasați într-o relație de subordonare față de puterea politică și sunt constrânși să adune voturi pentru politicieni, dar și pentru cetățeni, care sunt mințiți, fiindu-le exploatat cinic, în interese electorale, sentimentul religios. “Dacă oamenii nu au ce mânca, dacă frigiderul e gol, dacă oamenii nu au medicamente, atunci din banii aceștia – bugetul de rezervă al primului-ministru – haideți să ajutăm oamenii. Că nu Dumnezeu are nevoie de bani, ci oamenii au nevoie de bani”, precizează Monica Macovei pe contul deschis pe o rețea de socializare.
“Lasă copilul să-și aleagă singur religia și dă-i istoria religiilor”
O opțiune pentru învățământul românesc este reprezentată de laicizarea acestuia, oferindu-li-se astfel elevilor români posibilitatea neîngrădită de a decide asupra unui aspect care depinde, în primul rând, de propria structură și propriile convingeri ale fiecăruia.
Aceasta a fost una dintre concluziile desprinse în urma dezbaterii pe tema “Educaţia şi cultura – o prioritate pentru România”, organizată vineri, 12 septembrie, de către Societatea “Timișoara”, la Salonul Vega al Complexului Bastion, cu participarea europarlamentarului Monica Macovei, candidat independent la președinția României.
În contextul dezbaterii, s-a discutat despre actuala criză din Educație, generată, pe de o parte, în opinia celor prezenți, de scăderea dramatică a standardelor de exigență, dar și de alocarea defectuoasă a fondurilor destinate educației în instituțiile de învățământ superior de stat, aspect care, a apreciat universitarul timișorean Daniel Vighi, nu ține cont de respectarea unor criterii de performanță și de ierarhizarea valorică a instituțiilor de învățământ superior de la nivel național, fiind sensibil mai degrabă la influențe de ordin conjunctural și politic.
Aceeași impregnare nefastă, cauzată de criterii de selecție alterate, se manifestă, însă, și alte domenii, de care depinde evoluția societății românești, au opinat o parte dintre intelectualii timișoreni prezenți la dezbatere.
Aceștia au semnalat, printre altele, faptul că, într-o societate aflată sub presiunea nefirească a politicului, cercetarea românească este subfinanțată ori finanțările se acordă în absența specificării unor criterii și condiții clare, lucru care determină scăderea disponibilității pentru cercetare a tinerilor doctoranzi. În plus, au mai semnalat cei prezenți, și fondurile destinate culturii sunt alocate subiectiv, în baza unor hotărâri de guvern, iar modul în care este abordat studiul religiei în școli riscă să intersecteze, într-o manieră nefericită, terenul opțiunilor personale ale tinerilor, care sunt încă insuficient conturate la vârstele fragede.
În contextul discuției generate, chestionată despre părerea pe care o are referitoare la subiectul studiului religiei în școli, Monica Macovei a opinat că religia, ca disciplină de studiu, ar trebui înlocuită cu studiul istoriei religiilor. “Lasă copilul să-și aleagă singur religia și dă-i istoria religiilor, care reprezintă, de fapt, istoria umanității”, a opinat europarlamentarul Monica Macovei, argumentând prin aceea că “istoria religiilor este istoria umanității”, acesta fiind un subiect de cultură generală.
Tot despre exploatarea într-o manieră discutabilă a unor teme al căror efect final este cuantificat de politicieni în factori generatori de beneficii electorale s-a discutat și în contextul referirilor la subfinanțarea culturii și la dirijarea predilectă a fondurilor destinate susținerii unor evenimente culturale în funcție de criterii de natură politică și nu de considerente valorice.
Discuția a pornit de la relatarea de către Marius Giura, directorul Festivalului de Jazz de la Gărâna, a situației de anul acesta, când cea de-a optsprezecea ediție a festivalului pe care îl organizează nu a beneficiat de niciun fel de susținere din fonduri alocate de Guvern, motivul invocat de oficialii din Ministerul Culturii fiind lipsa fondurilor. Context în care europarlamentarul Monica Macovei a apreciat că este inechitabilă alocarea predilectă a banilor din fondul de rezervă al Guvernului către biserici, în condițiile în care ar trebui să se țină cont și de necesarul de fonduri care ar trebui destinate promovării culturii, despre care a declarat că este “principalul vector de imagine al unei țări”, dar și de necesarul de fonduri alocate unor categorii sociale vulnerabile:
“Săptămânal, din fondul de rezervă al Guvernului se dau bani pentru biserici”, a semnalat Monica Macovei, adăugând că este necesară distribuirea unei părți din aceste fonduri și pentru susținerea culturii, astfel încât „cultura să nu devină un subiect desconsiderat, iar oamenilor de cultură să nu le fie călcată în picioare demnitatea”. În plus, a mai opinat Monica Macovei, autoritățile din Cultură se fac responsabile de lipsă de interes pentru conservarea patrimoniului cultural național și pentru conservarea arhivelor.
“Este strigător la cer, de exemplu, ce se întâmplă în acest moment cu Muzeul Literaturii Române”, a atenționat Marius Giura, managerul Festivalului de Jazz de la Gărâna, făcând referire la recenta decizie de relocare a întregului tezaur al Muzeului Național al Literaturii Române într-un spațiu din incinta Casei Presei Libere.
Ultimele comentarii