Primăriei Timişoara i s-a cerut o inventariere a “cazinourilor de cartier”

Mai mulţi consilieri locali spun că oraşul a fost invadat de “păcănele”

Timişorenii din aproape toate cartierele nu au putut să nu constate că în ultimii ani numărul “cazinourilor de cartier”, cu celebrele “păcănele” sau cu pariuri sportive, s-au înmulţit exponenţial. Acesta este şi motivul pentru care mai mulţi consilieri locali au solicitat o inventariere a acestor localuri, mai multă grijă la acordarea de autorizaţii pentru astfel de afaceri şi, nu în ultimul rând, un regim special de impozitare.

“Las Vegas” pe Bega

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn ultima perioadă, numărul săli­lor de jocuri de noroc electronice şi al caselor de pariuri a crescut foarte mult în Timişoara şi, în mod direct propor­ţio­nal, au crescut şi cazurile de depen­denţă dezvoltată de copii, tineri sau chiar adulţi, faţă de aceste jocuri de noroc. Ştirile despre administratori de bloc care pariază la “păcănele” banii strânşi de întreţinere pentru tot imobilul admi­nistrat sau fondul de rulment nu mai sunt de mult o raritate. Şi, cum Primăria Timişoara s-a arătat foarte pragmatică în ceea ce priveşte veniturile obţinute de pe imobile în care funcţionează diverse asociaţii de interes public sau organizaţii de cultură şi artă, mai mulţi consilieri locali ai P.D.-L. au cerut şi o inventariere a spaţiilor în care funcţio­nează “cazinouri de cartier”, pentru o evidenţă mult mai clară a modului de autorizare şi, eventual, un alt regim de impozitare, specific activităţii.

“Ne adresăm Biroului autorizare şi comerţ şi am dori să aflăm câte săli de jocuri există funcţionale în Timişoa­ra, câte case de pariuri şi câte case de amanet. Am observat în ultima vreme o proliferare a acestor activităţi în oraş, nu sunt toate cele mai sănătoase pen­tru viaţa socială a oraşului. Sunt activi­tăţi permise, însă credem că un număr foarte mare nu este foarte sănătos pen­tru oraş. În acest sens trebuie să ve­dem în ce mod au evoluat aceste unităţi şi ce se poate întreprinde ca, totuşi, să fie limitat numărul lor”, arată consi­lierii P.D.-L. în interpelarea lor.

Consilierul local P.D.-L Simion Moşiu spune că trebuie să existe o limitare a acestor activităţi, mai ales în zona unităţilor de învăţământ, ştiut fiind faptul că elevii se numără printre categoriile cele mai atrase de astfel de jocuri. “Dacă nu se poate rezolva ceva rapid la modul de impozitare, ar trebui să se întreprindă măcar ceva în ceea ce priveşte amplasarea unor astfel de săli de jocuri”.

“S-a promis şi închiderea birturilor de lângă şcoli şi nu s-a rezolvat nimic”

Rămâne de văzut cât de rapid va putea realiza Primăria situaţia cerută şi care va fi rezultatul final al inventa­rie­rii. Pentru că problema unor hotărâri de Consiliu Local care nu se aplică, de­şi s-a bătut mult monedă pe tema lor, nu este minoră, susţine consilierul local. “S-a dat acea Hotărâre de Consiliu Lo­cal conform căreia nu se mai vinde al­cool în localurile din Complexul Stu­den­ţesc. Oricine trece prin zonă poate vedea cum se aplică, mai bine zis cum nu se aplică. În cazul acesta, s-a dat o Hotărâre de Consiliu Local probabil mai mult ca să se câştige capital electoral”, mai spune Simion Moşiu.

Acesta îşi aminteşte şi de faptul că Primăria nu a reuşit să facă mai nimic nici în privinţa localurilor cu băuturi alcoolice amplasate lângă şcoli şi licee: “Lângă «Lenau» funcţionează trei sau patru birturi. Şi nu e decât un exemplu dintr-un lung şir. Constatăm deci, că se adoptă hotărâri de Consiliu Local de care nu se ţine cont”.

O altă hotărâre în aplicarea căreia s-au întâmpina dificultăţi. “Cu foarte mare greutate am reuşit în mandatul trecut, după ce s-a adoptat o hotărâre de Consiliu Local, să scăpăm de maga­zinele de etnobotanice”, mai spune Simion Moşiu.

Print Friendly, PDF & Email