Ariergarda organizează o nouă excursie pe urmele şvabilor bănăţeni, organizată sub numele „Pribegii Împărăției – Pe urmele șvabilor bănățeni”. Prima ediţie a avut loc în toamna anului trecut.
Excursia va avea loc în18 februarie, plecarea fiind la ora 8, din Timişoara, din faţa Casei Adam Múller Guttenbrunn (str. Gh. Lazăr 10-12). Turul include localităţile Săcălaz, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Lovrin, Lenauheim şi Şandra, întoarcea la Timișoara având loc în aceeaşi zi, în jurul orei 19.
Săcălazul este o localitate liniştită din pusta bănăţeană. Una dintre casele de pe vatra veche a Săcălazului poartă o placă comemorativă care trimite la un şvab aparte. Aici, Ariergarda anunţă un scurt popas la Biserica romano-catolică, ridicată în secolul al XVIII-lea. Următoarea oprire la fi la Jimbolia – sau Hatzfeld –, un oraş de pustă aparte, unde sunt o serie de muzee extrem de interesante. La Sânnicolau Mare, următoarea oprire din cadrul excursiei, organizatorii vor vorbi despre istoria acestei localităţi, dar şi despre câteva personalităţi importante din acest oraş. Lovrinul este casă pentru o clădire importantă legată de numele lui Liptay, iar Lenauheim-ul este satul în care s-a născut Nikolau Lenau. La Șandra, ultimul punct din acest tur, excursioniştii vor afla câteva file din istoria acestui loc, ce legende se află în jurul construcţiei bisericii din mijlocul satului şi cum de această localitate, dar şi altele din jurul său s-au aflat sub jurisdicţia episcopului de Zagreb.
Costul excursiei este de 170 de lei/persoană, iar rezervările se pot face la numărul de telefon 07243-206.09. În cost, organizatorii includ transportul cu autocarul, un ghid autorizat însoțitor pe toată durata excursiei, dar nu include intrările la diferite obiective turistice şi prânzul individual, care se va lua la Sânnicolau Mare.
Șvabii bănățeni – reamintesc reprezentanţii asociaţiei Ariergarda – sunt de etnie germană și fac parte din grupul șvabilor dunăreni care au emigrat în Banat cu peste 200 de ani în urmă. Colonizarea lor a început după ce Imperiul Habsburgic a eliberat, în 1716, Banatul de sub ocupația otomană și a fost justificată prin rațiuni strategice si politice de extindere a imperiului, dar și prin dorința de revigorare și repopulare a regiunii, slăbite din punct de vedere economic și demografic de războaiele austro-turce. „Ne-am propus să mergem pe urmele șvabilor care au ajuns în Banat, vom vorbi despre viața, personalitățile și realizările lor pe meleagurile noastre”, transmiteau reprezentanţii Ariergarda în toamna anului trecut când a avut loc prima ediţie a turului Pribegii Împărăției – Pe urmele șvabilor bănățeni.
Asociația Ariergarda are o activitate de promovare de peste 15 ani în domenii precum literatură, arta plastică și muzică, turism și patrimoniu. În ultimii ani şi-a concentrat activitățile în jurul organizării turismului de weekend cu prezentări de carte, evocări patrimoniale însoțite de momente de poezie și muzică (mai ales flaut și saxofon) în locații neconvenționale precum bisericile de piatră din Țara Hațegului sau cele fortificate ale sașilor din Transilvania. Acestor activități li se alătură și editura asociației, Editura Ariergarda, care publică volume despre literatura și istoria provincială mai puțin știute.
Ultimele comentarii