Cârnaţii bănăţeni, degustaţi la Buziaş

Ediţia din acest an a „Degustării cârnaţilor bănăţeni” sau Worschkoschtprob, manifestare organizată de săptămânalul de limbă germană Banater Zeitung, va avea loc azi, în staţiunea balneoclimaterică Buziaş, potrivit Agerpres.

 

„Evenimentul nostru este unul dintre cele mai aşteptate din Banat şi nu am căutat să ne suprapunem peste cealaltă sărbătoare, dar am vrut să ieşim cu degustarea noastră şi la Buziaş, unde avem o comunitate reprezentativă de germani, iar primăria s-a arătat dispusă să ne ajute, întâmplător, în această zi. În ultimii ani, noi am mai ieşit din Timişoara cu evenimentul şi în alte localităţi din Banat, unde trăiesc etnici germani”, spune Siegfried Thiel, secretarul general al redacţiei Banater Zeitung.

Acesta mai spune că în fiecare an, Degustarea cârnaţilor bănăţeni are loc în luna februarie, în apropierea Făşangului, sărbătoare tradiţională a şvabilor bănăţeni, care anunţă intrarea în Postul Paştilor, fiind şi perioada în care cârnaţii ajung la deplina savoare.

Evenimentul reuneşte cei mai buni măcelari din zonă, care expun sute de metri de mezeluri, de cârnaţi şi diverse mezeluri afumate. Întrecerea include două secţiuni de concurs, una în care producătorii privaţi îşi etalează produsele făcute în gospodărie, pentru consum propriu, şi secţiunea pentru firmele producătoare de mezeluri.

Pe mesele concursului gastronomic tradiţional sunt expuse zeci de sortimente de cârnaţi, lebăr, caltaboşi, salamuri, şuncă, tobă, sângerete ori şorici, asezonate cu felurite brânzeturi, fructe şi legume proaspete, dar şi cu cozonaci cu mac, cu nucă şi cu stafide.

Printre invitaţii la eveniment se numără reprezentanţi ai mediului economic, politic precum şi din administraţie, iar dincolo de partea de divertisment şi de tradiţie, sărbătoarea cârnaţilor are şi o latură economică, întrucât sunt promovate produsele din carne de porc.

Cei mai buni măcelari vor fi recompensaţi cu premii asigurate de sponsori, care constă în aparatură electrocasnică folosită în prelucrarea cărnii, coşuri cu ustensile de bucătărie şi cu produse din concurs.

Print Friendly, PDF & Email