Teatrul Maghiar din Timișoara pregătește un spectacol internaţional despre tradițiile șvabilor

Tradițiile șvabilor dunăreni și ale balurilor acestora vor fi transpuse în dans contemporan printr-un implementat de Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara.

 

Proiectul UE numit Someone from Home (Cineva de acasă) este implementat de Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timișoara împreună cu Centrul Studențesc de Cultură Novi Sad, trupa de dans contemporan Silk Fluegge, din Linz-Austria și Centrul de Dans “Derida”, din Sofia-Bulgaria.

Premiera va avea loc în 27 iulie, în Austria, urmând ca la Timişoara spectacolul să fie jucat în 30 august.

Coproducția internațională a fost demarată la începutul acestui an, fiind organizate repetiții și ateliere de dans la Timișoara, Linz, Sofia și Novi Sad – cele patru orașe implicate în proiect.

Coregrafa spectacolului, Silke Grabinger, din Linz provine dintr-o familie de șvabi plecați din Banat după al Doilea Război Mondial, iar proiectul a fost gândit ca o cercetare a originilor sale și a conceptului de identitate etnică. Elementele dansurilor șvăbești se îmbină în spectacol cu folclorul românilor, sârbilor, maghiarilor și bulgarilor, dansatorii având libertatea de a propune elemente tradiționale binecunoscute. În paralel a fost realizat și un film documentar despre șvabi în contextul acestui proiect, regizat de Meinrad Hofer, din Austria.

Din distribuția internațională fac parte: Mátyás Zsolt Imre și Simó Emese de la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara, Dudas Gergely și Boglarka Heim, din Linz, Aleksandar Jakovljević și Sonja Stojanović, din Novi Sad, Peter Grudov, Isabel Mitkova și Simona Todorova, din Sofia. Muzica original a fost compusă de Ivan Șhopov și Ljubomir Nikolić, iar costumele inspirate de portul popular au fost create de Elena Mazăre, Bianca Fladerer, Silke Grabinger și Michael Eidenberger.

Spectacolele se vor ține în perioada următoare în toate țările care implementează proiectul, însă premiera absolută va fi în 27 iulie, la Freistadt, în Austria, în cadrul festivalului Sunnseitn.

Spectacolul din Timișoara va avea loc în 30 august, în aer liber, cu muzică live și va permite interacțiunea cu publicul. Înainte de spectacol dansatorii implicați în proiect vor ține un atelier gratuit de valsuri.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis