Directorul Muzeului de Artă din Timişoara, Victor Neumann, a „căzut” la evaluarea activităţii manageriale pe 2020

Foto: Constantin Duma

Comisia de concurs care a evaluat activitatea managerială pe anul 2020 a directorului Muzeului de Artă Timişoara, Victor Neumann, a recomandat încetarea contractului de management al acestuia, întrucât rezultatul evaluării este considerat nesatisfăcător.

 

Consiliul Judeţean Timiş a finalizat în perioada aceasta evaluarea pe anul 2020 a activităţii manageriale a patru dintre directorii instituțiilor publice de cultură din subordinea sa, şi anume Muzeul de Artă Timişoara, Muzeul Naţional al Banatului, Muzeul Satului Bănăţean şi Biblioteca Judeţeană Timiş. Activitatea directorului Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș va intra în analiză în această lună, iar cea a directorului Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara, la începutul lunii mai, transmit reprezentanţi ai CJ Timiş.

Evaluarea managementului este organizată în două etape. Prima etapă reprezintă analiza raportului de activitate, iar a doua – susţinerea raportului de activitate de către manager, în cadrul unui interviu.

Directorul Muzeului Naţional al  Banatului, Claudiu Ilaş, a fost evaluat cu nota finală 8.95, cel al Muzeului Satului Bănăţean Dănuţ Radosav – cu 8.24, directorul Bibliotecii Judeţene Timiş, Tudor Creţu – cu 9,51, iar directorul Muzeului de Artă Timişoara, Victor Neumann – cu 6,04.

În cazul lui Victor Neumann, comisia de concurs a recomandat încetarea contractului de management, întrucât notele finale sub 7 atrag după sine un rezultat al evaluării considerat nesatisfăcător, potrivit Dispoziţiei privind aprobarea Regulamentelor de organizare şi desfăşurare a evaluării managerilor unor instituţii de cultură din subordinea CJ Timiş pe anul 2020. Victor Neumann poate însă contesta rezultatul evaluării, în termen de maximum trei zile lucrătoare de la data comunicării.

De numele lui Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timişoara din anul 2013, se leagă însă mai multe controverse, în ultimii ani. Unele privind acuze la adresa managementului său defectuos al Muzeului de Artă, reflectat în gestionarea patrimoniului (pierderea unei părţi a Colecţiei Baba sau avarierea prin manipulare neautorizată a unui tablou), în blocarea activităţii Laboratorului de restaurare al muzeului, dar şi în politica de personal (comportament discreţionar față de unii angajaţi). Alte controverse sunt legate de încălcarea legii integrităţii sau de angajarea în funcţia de director în lipsa de la dosarul de angajare a declaraţiei de (ne)colaborare cu Securitatea; acest fapt nu reprezintă doar o încălcare a legii, dar raportat la o notă a CSNAS potrivit căreia în documente există un nume conspirativ „Hodoş” asociat în actele Securităţii cu Victor Neumann, ridică mari semne de întrebare în privinţa unei posibile colaborări cu Securitatea. O altă acuză care i-a publică a fost legată de prezenţa lui Victor Neumann în consiliul director al Asociaţiei Timişoara 2021, care gestionează proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană, asociaţie condusă de soţia sa, Simona Neumann; la această poziţie Victor Neumann a renunţat abia în urma unor presiuni publice venite din partea unor oameni de cultură ai Timişoarei, dar şi din partea fostului primar, Nicolae Robu.

 

Update, 17 aprilie 2021: În 16 aprilie, după contestaţia făcută de Victor Neumann, CJ Timiş a anunţat rezultatul final al evaluării naţionale: 6,04. Adică, a menţinut nota obţinută iniţial de la Comisia de evaluare şi, de asemenea, recomandarea acesteia, şi anume încetarea contractului de management.

 

Citiţi şi: 

Print Friendly, PDF & Email