Directorul Muzeului de Artă din Timişoara, Victor Neumann, respinge acuzaţia de colaborare cu fosta securitate

Foto: Constantin Duma

În urma petiţiei iniţiate de un grup de oameni de cultură din Timişoara, care îi cer preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, să lămurească dacă directorul Muzeului de Artă, Victor Neumann, are declarație de necolaborare cu Securitatea, acesta respinge acuzaţia de colaborare cu fosta Securitate şi se declară calomniat de cei care au iniţiat petiţia, anunţând că îi va acţiona în judecată.

 

Printr-un punct de vedere trimis redacţiei, directorul Muzeului de Artă din Timişoara, Victor afirmă că, la angajare, nimeni din Consiliul Judeţean Timiş nu i-a cerut să semneze o declarație de necolaborare cu Securitatea. În plus, acesta respinge afirmaţia petiţionarilor că, potrivit unui document al CNSAS, emis în decembrie 2018, ar fi fost turnător la Securitate, motivând că un astfel de act nu poate fi folosit ca dovadă de colaborare cu fosta Securitate.

La angajarea mea, în 2013, în calitate de manager al Muzeului de Artă din Timişoara, în urma unui concurs public, serviciul personal al Consiliului Județean Timiș, angajatorul, nu mi-a dat să semnez documentul tipizat de necolaborare cu Securitatea. Dacă a fost o omisiune sau altceva, acest lucru ar trebui să constituie subiectul unei cercetări interne în cadrul CJ Timiş, întrucât s-a încălcat legislația.

În ianuarie 2020, mi se trimite formularul tipizat al declarației de necolaborare cu fosta Securitate de către CJ Timiş, probabil constatându-se omisiunea făcută la angajarea mea, de către serviciul de Resurse Umane al CJ Timiş, astfel că am semnat declarația respectivă.

Adresa de la CNSAS, trimisă domnului Rădulescu Alexandru (fost angajat al Muzeului Național al Banatului), NU este și NU poate fi folosită ca o dovadă de colaborare cu fosta securitate, cf. OUG 24/2008. Securitatea i-a atribuit subsemnatului un nume conspirativ, pe care putea să-l atribuie oricui. CNSAS publică în mod regulat lista colaboratorilor cu Securitatea, din rândul persoanelor care ocupă funcții publice, iar lista actualizată la 06.01.2021 este publică pe site-ul CNSAS (http://www.cnsas.ro/fosta_securitate.html), unde NU apare numele subsemnatului”, afirmă Victor Neumann.

Acesta precizează că, în conformitate cu art. 5, din OUG 24, colaborator al Securității este definită „persoana care a furnizat informații, indiferent sub ce formă, precum note și rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securității, prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informații cuprinse în declarații, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată, nu este considerată colaborator al Securității, potrivit prezentei definiții, iar actele și documentele care consemnau aceste informații sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborării cu Securitatea, nu împliniseră 16 ani nu sunt avute în vedere de prezenta definiție”.

Victor Neumann mai spune că a lucrat împreună cu Alexandru Rădulescu la Muzeul Banatului, începând cu anul 1977, dar că a fost dat afară de instituțiile regimului comunist: „Eu am fost dat afară după trei ani, pe când colegul Rădulescu a ieșit la pensie din acelasi post, adică traversând regimul comunist în același post. Conform cărții mele de muncă am fost dat afară de instituțiile regimului comunist de mai multe ori. Nu se întreabă nimeni de ce n-am fost protejat de sistem?”

Victor Neumann consideră că a fost calomniat de cei care au iniţiat petiţia şi anunţă că îi va acţiona în judecată: „Petiția lansată în spațiul public și în care sunt numit «turnător» prin faptul că dă un verdict pe care nu l-am primit, devine calomnierea mea publică și incitarea la ură. Astfel, este o gravă încălcare a demnității umane, a unui drept constituțional. Petiționarii vor răspunde în instanță.”

Un grup de oameni de cultură din Timişoara, format din istorici de artă şi scriitori, majoritatea şi profesori universitari, a lansat o petiţie prin care îi solicită preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, să lămurească şi să comunice public dacă directorul Muzeului de Artă Timişoara, Victor Neumann, are la dosarul de angajare declarație de necolaborare cu Securitatea.

Aceştia menţionează că în data de 20 noiembrie 2018, un document oficial al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a comunicat că „pe baza documentelor din arhiva proprie, s-a stabilit că numele conspirativ «Hodoş» a fost asociat în actele Securității cu domnul Neuman Victor, născut în 28.10.1953, în Lugoj, județul Timiş. (…) un document care indică un informator al Securității.”

În ciuda insistențelor presei, reamintesc semnatarii scrisorii deschise, nici directorul muzeului și nici CJ Timiş nu au explicat de ce lipsește de la dosar declarația pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea.

 

Print Friendly, PDF & Email