Directorul Muzeului de Artă Timişoara acuză „presiuni sistematice asupra muzeului”

Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timişoara, acuză „presiuni sistematice exercitate în ultima vreme asupra muzeului”, după ce în presă a apărut informaţia că unor angajaţi ai Consiliului Judeţean Timiş, veniţi să clarifice şi problema pierderii de către muzeu a unei părţi din Colecţia Corneliu Baba, nu le-a fost permisă intrarea în instituţie.

 

Unele publicaţii din media locală, printre care şi TIMPOLIS, au transmis informaţia că un control decis de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş la Muzeul de Artă Timişoara nu a putut avea loc în 28 februarie, deoarece Corpului de Control nu i s-a permis intrarea în instituţie.

Directorul Muzeului de Artă Timişoara, Victor Neumann, transmite un comunicat de presă, acuzând „presiuni sistematice exercitate în ultima vreme asupra muzeului”, în mass media și pe rețelele de socializare.

Victor Neumann spune că în 21 februarie, preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, a dispus „un control tematic la Muzeul de Artă Timișoara”, delegându-le pe consilierele Mihaela Bărbulescu și Simona Dragu care, afirmă Victor Neumann au şi fost la muzeu, întâlnirea desfășurându-se „în cele mai bune condiții”.

Referitor la acţiunea de control din 28 februarie, despre care a scris presa, Victor Neumann susţine că, în acea zi, „în jurul orei 10.30, dna Maria Muscalu Albani, curatorul expoziției Corneliu Baba, a venit la intrarea în muzeu. La aceeași intrare se mai aflau două doamne, care ulterior s-au prezentat ca făcând parte din corpul de control al CJ Timiș. Dna Muscalu Albani a cerut imperativ serviciului de pază ca muzeograful de serviciu să nu fie înștiințat de venirea sa. Precizăm că muzeograful de serviciu trebuie să fie informat asupra prezenței oricărei persoane în instituție și să o însoțească și ghideze, după caz. Sunt exceptate persoanele care achiziționează bilet și vin să viziteze expozițiile permanente și temporare ale muzeului”. La sosirea muzeografului de serviciu, Maria Muscalu Albani l-ar fi insultat pe acesta. „Doamna în cauză a susținut că venise împreună cu Corpul de Control al CJ Timiș pentru a vizita muzeul, ceea ce noi am considerat că nu poate fi real, deoarece dna Albani nu poate face parte din Corpul de Control al CJ Timiș. L-a întâmpinat pe muzeograful de serviciu cu o atitudine și un ton neadecvat, probabil premeditând izbucnirea unui incident, având în vedere prezența celor două doamne de la Corpul de Control al CJ Timiș”, mai transmite directorul Muzeului de Artă.

Victor Neumann afirmă că incidentul a avut loc exclusiv între muzeograful de serviciu și Maria Albani. „Nu este adevărat că cele trei doamne au fost date afară din muzeu sau că li s-a refuzat vizita. Spre a da o notă de  «teatru absurd și isterie», dna Albani și-a motivat prezența printr-o imaginară înțelegere cu directorul muzeului. Atitudinea dnei Muscalu Albani este una inacceptabilă, desconsiderând personalul muzeului, de la serviciul de pază, supraveghetori, muzeografi și până la conducerea instituției”, acuză directorul muzeului.

Acesta apreciază că recentul incident se înscrie într-o campanie de dezinformare și defăimare a Muzeului de Artă Timișoara, „campanie la care participă și dna Albani. Se urmărește decredibilizarea eforturilor și profesionalismului angajaților noștri în fața instituțiilor partenere. Ne exprimăm regretul că o parte a mediei locale a fost antrenată în această campanie.”

Muzeul de Artă Timişoara transmite că Victor Neumann a adresat scuze Corpului de Control al CJ Timiş pentru cele întâmplate. „Personalul muzeului nu s-a opus și nu se va opune niciodată acțiunilor de control ale organismelor abilitate. Întotdeauna ne-am dorit și ne vom dori să avem relații excelente cu instituția Consiliului Județean Timiș.”

Din acest comunicat nu rezultă că acel control al CJ Timiş s-ar fi făcut în 28 februarie şi nici cauza pentru care nu a avut loc. În plus, nu e clar de ce e nevoie de scuzele directorului muzeului dacă acel incident despre care a scris presa nu a avut loc, iar controlul CJ Timiş s-a desfăşurat fără probleme.

Miercuri, 28 ianuarie, o parte din Colecţia Baba urma să se întoarcă la Muzeul Național de Artă al României. Şi asta pentru că o parte din tablouri nu au fost expuse așa cum prevedea contractul de împrumut. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, însă, s-a stabilit ca venirea echipei MNAR la Timişoara, pentu evaluarea stării de conservare a tablourilor şi pentru predarea lor, să fie amânată pentru data de 2 martie.

În acest timp, preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra – instituţie care finanţează Muzeul de Artă Timişoara – a avut discuţii cu oficiali ai Ministerului Culturii, în încercarea de a găsi a soluţie de rezolvare a problemei. Dat fiind că lucrurile nu mai puteau fi schimbate, pentru clarificarea lor, miercuri, 28 februarie, a trimis Corpul de Control la Muzeul de Artă Timişoara. Controlul, însă, nu a putut avea loc, pentru că angajatelor CJ Timiş nu le-a fost permisă intrarea în muzeu.

Contactat în legătură cu această situaţie, preşedintele instituţiei, Călin Dobra, ne-a declarat, în aceeaşi zi. că va face o analiză a „întregii situaţii” şi că va lua „măsurile de rigoare”.

Astăzi, o echipă a Muzeului Naţional de Artă al României se află la Muzeul de Artă Timişoara pentru a lua 28 de tablouri Corneliu Baba ajunse la Timişoara în baza unui contract de împrumut încheiat între cele două muzee, în anl 2006. S-a decis rezilierea contractului după ce s-a aflat că patru tablouri sunt într-un depozit aflat sub sigiliu, fără posibilitatea verificării stării lor de conservare.

 

Citeşte şi: Muzeul de Artă Timişoara, pe punctul de a pierde o parte din Colecţia Baba, este de necontrolat

Print Friendly, PDF & Email