Polirom organizează, la Timişoara, o dezbatere care porneşte de la volumul „Germanii din Banat prin povestirile lor”. O dezbatere despre obiceiurile şi tradițiile germanilor din Banat, despre locurile rămase în memoria lor, dar şi despre odiseea celor deportaţi în URSS şi în Bărăgan.
Librăria „La Două Bufniţe” va găzdui joi, 22 martie, de la ora 18.30, o dezbatere pornind de la recentul volum coordonat de Smaranda Vultur, Germanii din Banat prin povestirile lor. Alături de autoare vor vorbi Bianca Barbu, Werner Kremm, Viorel Marineasa şi Daniel Vighi.
În cadrul evenimentului, organizat de editorul cărţii, Polirom, Renée Renard, artist plastic, va prezenta proiectul Un drum cât o sută de vieţi
Volumul Smarandei Vultur, aflat la ediţia a II-a revăzută şi adăugită, reuneşte interviuri autobiografice şi studii antropologice despre minoritatea germană din Banat, care creionează imaginea de ieri şi de azi a unei etnii, precum şi repere importante ale istoriei sale sociale. Prin interviurile de tip „povestea vieţii” sunt prezentate destine individuale, obiceiuri, tradiții, locurile rămase în memoria etnicilor germani, precum şi odiseea celor deportaţi în URSS, în 1945, şi în Bărăgan, în 1951.
„Mărturiile celor care au traversat perioada de nazificare, războiul, care au pierdut prin expropriere sau colectivizare accesul la transmiterea bunurilor, au cunoscut la o vârstă extrem de fragedă deportările, separarea de familie şi munca epuizantă sunt mai dramatice, mai încărcate de emoţii atunci când cei care relatează nu au câştigat prin trecerea timpului o anume detaşare şi distanţare analitică. Sunt – în cazul deportaţilor în URSS, mai ales (jumătate dintre interviuri fiind cu unii dintre ei) – adevărate poveşti de supravieţuire, fără tonalităţi eroizante, care le-ar face mai puţin credibile. Descrierile condiţiilor din lagăr sunt uneori cinematografice, apropiindu-se prin detalii de puterea de impact a unui text literar, pe principiul că realitatea, în condiţii extreme, concurează ficţiunea”, spune Smaranda Vultur.
Smaranda Vultur este doctor în filologie, scriitoare, critic literar, specialistă în antropologie culturală şi istorie orală. A publicat mai multe cărţi cu interviuri autobiografice şi povestiri de viaţă, dintre care la Editura Polirom, în 2002, Memoria salvată. Evreii din Banat ieri şi azi, volum pe care l-a coordonat.
Ultimele comentarii