Aromânii, în caravană prin Banat

Etnici aromani Foto Mitropolia BanatuluiSâmbătă şi duminică, la Timişoara va avea loc caravana-meeting Aromânii din Banat : din deplasare în deportare.

 

Filiala Timişoara a Comunităţii Aromânilor din România şi alte asociaţii aromâne din ţară organizează la Timişoara caravana-meeting Aromânii din Banat : din deplasare în deportare.

În programul acestui eveniment sunt prevăzute mai multe acţiuni.- Caravana va porni sâmbătă, 10 septembrie, la ora 10 de la localul Societăţii Timişoara, de la Bastion, şi va parcurge mai multe localităţi unde trăiesc aromâni şi de unde unii au fost deportaţi în Bărăgan, în anul 1951: Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Biled, Cărpiniş, Iecea Mică, Jimbolia, Grabaţi, Gottlob, Tomnatic, Lovrin, Şandra.  La ora 19, participanţii la caravană vor reveni la sediul Societăţii Timişoara, unde va avea loc adunarea-meeting, în deschiderea căreia va vorbi Smaranda Vultur, specialistă în istorie orală şi autoare a mai multor lucrări despre deportarea în Bărăgan.

Duminică, 11 septembrie, de la ora 10, va avea loc parte a doua a mărturiilor şi a discuţiilor, la care au fost invitaţi deputatul Costică Canacheu, Alexandru Gică, de la Universitatea Bucureşti, şi Enache Tuşa, de la Universitatea Ovidius, din Constanţa.

Pe toată durata evenimentului, la sediul Societăţii Timişoara va fi deschisă o expoziţie tematică de fotografie.

În septembrie 1940 avea loc cedarea Cadrilaterului, după care familiile de colonişti aromâni şi megleniţi venite în Dobrogea nouă din Bulgaria, Grecia şi Albania, în perioada 1925 – 1932,sunt evacuate şi răspândite în România, unele dintre ele ajungând în Banat. Zece ani mai târziu, în iunie 1951, au fost dispuse deportările în Bărăgan. 3.557 de macedonieni au fost victime ale acestei decizii a regimului comunist.

Print Friendly, PDF & Email