Turismul și patrimoniul cultural în regiunea transfrontalieră Banat, în dezbatere la Universitatea de Vest din Timişoara

La Universitatea de Vest din Timişoara a avut loc, azi, conferința științifică „Patrimoniu cultural și turism. Turism și patrimoniu cultural în regiunea transfrontalieră Banat”.

 

Conferința este parte a proiectului Local Heritage for Active Tourism in Banat – HerA, finanțat prin programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia și implementat de Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu Primăria Kikinda Kikinda și Muzeul Național din Kikinda.

La conferinţă au participat şi consulul general al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadić, consulul general al României la Vîrșeț, Gheorghe Dinu, precum și reprezentanți din conducerea celor trei instituții partenere.

Intervențiile din cadrul conferinței au avut la bază în primul rând cercetările de teren desfășurate în perioada august – septembrie 2017 și în prima lună a aceszi an, în 38 localități, dintre care 29 în România şi nouă în Serbia. La activitatea de cercetare de teren au participat 18 cercetători și 13 voluntari, doctoranzi sau masteranzi ai UVT. La finalul acestei activități au rezultat peste 6000 de imagini și peste 25 ore de imprimare magnetică, tramsmit oficialii UVT.

Prof. dr. Otilia Hedeșan, coordonatorul proiectului, spune că intervențiile s-au bazat și pe dezbaterile în comunități organizate în ultimele două săptămâni. Au fost patru ateliere în comunitățile din zonele investigate în România (dintre care două dedicate elevilor, la Școala Iablanița, Școala Măru, unul organizat cu sprijinul și dedicat comunității locale din Eftimie Murgu (Rudărie), iar ultimul dedicat ONG-urilor implicate în prezervarea patrimoniului local, cum a fost cel din Sânnicolau Mare și două consultări cu comunitățile din Kikinda și Zrenjanin, Serbia, pentru realizarea calendarului intercultural al Banatului și pentru dezbaterea chestiunilor hranei cu specific local.

Print Friendly, PDF & Email