Despre Roland Barthes şi mitologii românești, la Institutul Cultural Francez

Roland Barthes. Mitologii românești, cartea lui Alexandru Matei, o radiografie a mediului cultural românesc din perioada comunistă, va fi lansată la Institutul Cultural Francez din Timişoara.

 

În urmă cu 70 de ani, un tânăr pe nume Roland Barthes ajungea la București, în calitate de bibliotecar la Institutul Francez, devenind mai apoi atașat cultural al Ambasadei Franței în România.

Cartea lui Alexandru Matei, Roland Barthes. Mitologii românești, nu se axează pe „perioada românească” a eseistului francez, deși o evocă și îi atribuie a anumită influență asupra evoluției gândirii sale ulterioare. Autorul se concentrează pe receptarea lui Roland Barthes în România sub comunism, realizând o radiografie a mediului cultural românesc din acea perioadă.

Alexandru Matei este, de altfel, un cercetător al subiectului recunoscut pe plan internațional, acesta contribuind la volumul État Présent, dedicat centenarului Barthes și publicat în revista French Studies, în 2015. Pentru a-și documenta cartea, autorul a avut acces la Fondul Roland Barthes de la Biblioteca Națională a Franței, grație unei burse din partea Guvernului francez.

De unde vine interesul lui Alexandru Matei pentru acest subiect? Introducerea cărții oferă câteva răspunsuri: „Pentru că primul lui text este despre Nietzsche și tragedia greacă, deși era un tip de stânga. Pentru că era minoritar din toate punctele de vedere – deși occidental. Pentru că a oscilat între detergent și filosofie zen, fără să se hotărască niciodată. Pentru că, dacă-l citim în oglinda scrierilor intelectualilor români, găsim explicații.”

Despre perspectivele noi pe care le deschid scrierile românești asupra operei barthiene va vorbi autorul, la întâlnirea cu publicul din 1 martie, ora 18.30, de la Institutul Francez. Vor aduce completări invitații săi, Adriana Babeți și Vasile Popovici, critici literari și profesori universitari la Facultatea de Litere a Universității de Vest din Timișoara. La finalul întâlnirii, cărțile vor putea fi achiziționate, cu autograf, de la standul librăriei Cartea de nisip.

Evenimentul face parte din programul Lunii Francofoniei la Institutul Francez din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email