Un tânăr artist francez face artă din orice obiect banal

Institutul Francez din Timișoara, partener al Bienalei de artă contemporană de la Mulhouse, acordă anual, câte unui artist, un premiu ce constă într-o rezidență de creație. Artistul care a convins juriul în 2017 este Maxime Sanchez.

 

La finalul sejurului său din Timișoara, Maxime Sanchez, proaspăt absolvent al École des Beaux-Arts din Nimes, îşi expune rezultatul creației la Institutul Francez din Timişoara, vernisajul având loc în 21 februarie, de la ora 18.30, la sediul institutului, de pe b-dul C.D.Loga, nr. 46.

La cei 25 de ani ai săi, Maxime Sanchez are deja un stil afirmat și un credo artistic pe care și-l confirmă cu fiecare expoziție. Munca pe care o face este în dialog cu prezentul prin conturnarea practicilor asociate culturii pop, precum tuningul, cioplirea sau aurirea și prin combinarea acestora cu elemente împrumutate agriculturii, bricolajului, science-fictionului. Toate acestea constituie un rezervor de materiale, de gesturi, de procese și de coduri pe care artistul le reinterpretează prin sculptură. Acesta este în căutarea unor forme imperfecte pentru a le desăvârși sau a le spori valoarea prin alăturarea de materiale sau de tehnici hibride”, spun reprezentanţii Institutului Francez din Timișoara.

Adăugând că uneltele agricole, o prelată de remorcă, o săpunieră, o pompă, aparate dentare ori figurine preistorice sunt tot atâtea obiecte de transformat pentru Maxime Sanchez, demersul său fiind orientat de impulsul de a conferi noi posibilități banalului, prin asocieri insolite, uneori bizare, ale lucrurilor obișnuite.

Parteneri ai Institutului Francez din Timișoara, în acest eveniment organizat din anul 2010, sunt Direcția Județeană pentru Cultură Timiș (Casa Artelor) şi Facultatea de Arte și Design Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email