În contextul în care social-democrația pierde teren în Europa, spune deputatul PNL Marilen Pirtea, și la noi actuala guvernare va continua să fie contestată și va consolida un bilanț caracterizat prin cele mai multe nemulțumiri și proteste civice din istoria contemporană a României, cu consecințe directe în scorul de la parlamentarele din 2020.
O analiză a evoluției partidelor social-democrate în mai multe țări europene, acolo unde, în cadrul ciclurilor electorale desfășurate după anul 2000, realizată, la finalul anului 2017 de către Der Spiegel, arată că scăderea popularității acestor partide este o tendință vizibilă.
„SPD ajunge în acest an la cel mai mic scor din istorie în alegerile pentru Parlamentul german (20,5%), În Franța, PS a căzut la 7% în alegerile pentru Adunarea Națională, iar în Olanda și Republica Cehă rezultatele social-democraților în parlamentarele din acest an au scăzut drastic, cu 19 și 13 puncte procentuale, până la rezultate cu o singură cifră. În Grecia, evoluția PASOK a scos acest tradițional partid social-democrat din toate calculele guvernamentale. În Austria, SPO a pierdut aproape 10% în ultimii cinsprezece ani, iar în Italia și Spania rezultatele social-democraților se află în evident declin”, spune deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea.
Criza social-democraților europeni este explicată în cheia influenței unui set de trei factori, mai spune parlamentarul liberal:
- Schimbarea electoratului: fragmentarea forței de muncă și transformarea pieței muncii în Europa, sub impactul noilor tehnologii, au condus la scăderea drastică a ponderii „muncitorilor tradiționali”, baza electorală a social-democraților;
- Apariția noilor partide de stânga: social-democrații europeni se confruntă cu noii stângiști populiști, așa cum sunt cei din Syriza în Grecia, ori Podemos în Spania;
- Scăderea ratelor de participare la vot: în marea majoritate a țărilor europene se înregistrează scăderi ale nivelului de participare la vot, cotate între 10 și 20%, fenomen ce contribuie mai ales la uzura bazei electorale a partidelor tradiționale, social-democrații fiind cei mai afectați de această criză a încrederii politice.
Cum se va manifesta în România această tendință europeană de scădere a încrederii în social-democrați? Marilen Pirtea se arată convins că, după tensionatul an 2017, actuala guvernare „va continua să fie contestată și va consolida un bilanț caracterizat prin cele mai multe nemulțumiri și proteste civice din istoria contemporană a României, cu consecințe directe în scorul de la parlamentarele din 2020”.
Marilen Pirtea este de părere că, în acest context, PNL poate fi, pe termen lung, câștigător al acestor evoluții, „cu condiția ca actuala Opoziție să transmită public mesajele cele mai credibile împotriva tendințelor populiste, ce lovesc chiar în baza statului de drept, exprimate de cei care sunt la putere azi în România”.
Ultimele comentarii