Deputat PNL Marilen Pirtea: „Amatorismul din guvernarea PSD pune jug pe mediul de afaceri”

Impusă fără dezbatere publică și fără un termen rezonabil de conformare, propunerea privind plata defalcată a TVA va genera dificultăți operaționale grave, implementarea ei fără sincope într-un timp atât de scurt fiind greu de realizat, avertizează deputatul PNL de timiş Marilen Pirtea.

 

Propunerea privind plata defalcată a TVA este o nouă dovadă de amatorism „în tot acest circ numit guvernarea PSD”, o măsură toxică nediscutată în prealabil cu mediul de afaceri, acuză deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.

În plus, spune el, această decizie arată incapacitatea administrației social-democrate de a colecta taxele şi avertizează că, neadaptată la realitățile economiei românești, va genera mari dificultăți pentru toate firmele, mai mici sau mai mari, afectat în primul rând fiind cash-flow-ul acestora.

„Înțeleg că riscul evaziunii fiscale este ridicat, fiind necesare noi măsuri pentru creșterea colectării TVA, însă acestea trebuie să fie îndreptate către evazioniști, nu către cei care cei care, oricum, își aduc contribuția cu vârf și îndesat la bugetul de stat”, declară Marilen Pirtea.

Impusă fără dezbatere publică și fără un termen rezonabil de conformare, măsura va genera dificultăți operaționale grave, implementarea ei fără sincope într-un timp atât de scurt fiind greu de realizat, estimează deputatul liberal:  „Să nu uităm de disproporționalitatea amenzilor în caz de neconformare sau eroare operațională, față de faptă, vorbind aici de 50% din suma în cauză.”

Marilen Pirtea solicită atât ministerelor responsabile, cât și premierului Mihai Tudose să revină asupra urgenței pe care au manifestat-o cu privire la acest proiect și să aloce un timp rezonabil, de cel puțin şase luni, în care să se realizeze simulările și dezbaterile necesare. Dacă se insistă a se merge mai departe cu propunerea, mai spune Marilen Pirtea, ea trebuie să fie îndreptată către acele sectoare generatoare de evaziune și să fie cât mai bine focalizată pe firmele care prezintă risc.

„S-au întrebat cei de la guvernare cât costă implementarea plății defalcate? Le pasă de câte firme vor trebui să-și închidă afacerea, din cauza problemelor de cash-flow? Sunt întrebări retorice, măsurile scrise pe genunchi fiind emblema PSD -ALDE”, acuză Marilen Pirtea.

Acesta întreabă de ce această grabă? De ce nu intrăm cu proiectul într-o dezbatere amplă? Stă țara atât de prost cu cifrele macroeconomice încât are nevoie urgentă de bruma de bani pe care ar câștiga-o în plus în 2, 3 luni? „Toate datele indică disperarea guvernării de a-și acoperi găurile date bugetului de populismul aproape ticălos prin care au câștigat alegerile”, apreciază deputatul PNL.

Acesta avertizează că nu doar mediul de afaceri este în vizorul PSD şi acuză guvernarea actuală că a pus gând rău tuturor românilor, gândindu-se că plătim prea puțin pentru carburanț: „Intenția creșterii accizelor este motivată de faptul că nivelurile actuale ale accizelor sunt la limita minimă a UE. Ei bine, domniilor lor ar trebui să li se transmită că, în număr covârșitor, românii au venituri la nivelul minim al UE, în caz că salariile de miniștri i-au rupt de realitate.”

Cele două măsuri ne pictează o imagine sumbră a ceea ce urmează în guvernarea PSD, mai spune Marilen Pirtea: „Proiecte radicale scrise pe genunchi, impuse peste noapte, fără studii de impact, pe principiul «după noi, potopul»”.

Print Friendly, PDF & Email