„Reintegrarea europeană a Republicii Moldova ar reprezenta o reparaţie istorică atât pentru cetăţenii moldoveni”, apreciază deputatul PMP Cornel Sămărtinean.
„România şi Republica Moldova sunt, azi, mai apropiate ca niciodată, ţara noastră oferindu-i Republicii Moldova sprijinul necondiţionat în vederea aderării la UE”, declară deputatul PMP Cornel Sămărtinean, preşedinte al PMP Timiş. Acesta reaminteşte că România a pledat în mod constant la nivel european în favoarea avansării procesului de apropiere a Republicii Moldova de UE, Acordul de asociere semnat în 27 iunie 2014, la Bruxelles reprezentând o formă concretă de cooperare politică şi economică, o confirmare a eforturilor depuse de Republica Moldova, dar și o încununare a eforturilor diplomatice depuse de România în ultimii ani.
Cornel Sămărtinean apreciază că „reintegrarea europeană a Republicii Moldova ar reprezenta o reparaţie istorică atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi pentru o Europă prea mult timp lipsită de componentele şi valorile ei estice”. Acesta mai spune că sprijinul pe care România îl oferă Republicii Moldova în finalizarea parcursului său european constă în adoptarea acquis-ului comunitar în domeniul educaţiei, împărtăşirea experienţei în domeniul armonizării legislative, dar și promovarea prin consultări a unor iniţiative legislative în Parlamentele celor două state în vederea îmbunătăţirii cooperării bilaterale.
„Republica Moldova a fost, este şi va rămâne o temă majoră a României. Comuniunea de limbă, istorie, civilizaţie şi cultură a Republicii Moldova cu România este un subiect special, şi totodată sensibil la nivel european. România are o datorie faţă de cetăţenii aflaţi dincolo de Prut, datorie derivată tocmai din această relaţie specială”, declară deputatul Cornel Sămărtinean.
Acesta se declară convins că România nu va înceta să militeze pentru ca Republica Moldova să revină la valorile europene de care a fost despărţită prin forţă de o istorie ostilă: „Republica Moldova merită și trebuie să se întoarcă la valorile sale europene, valori pe care în realitate nu le-a abandonat niciodată și pe care le-a reafirmat continuu din prima zi a independenţei de stat.”
27 martie ziua în care sărbătorim 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. „La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-au unit cu România. Fără dorința, energia și voința basarabenilor, această unire ar fi fost imposibilă. Au urmat celelalte provincii româneşti: Ardealul, Crişana, Banatul,Maramureşul şi spre sfârşitul anului 1918, Bucovina, fiind astfel creată România Mare. Unirea a fost posibilă şi datorită eforturilor depuse de Armata română care a pus capăt atacurilor banditeşti ale bolşevicilor din Basarabia, în timpul Revoluţiei din 1917”, reaminteşte deputatul Cornel Sămărtinean.
Ultimele comentarii