Conferinţă anuală de etnomuzicologie a Asociației pentru Cultură Bănățeană, organizată în Serbia

Lucian Emil Roşca. Foto: Arhivă personală

Asociația pentru Cultură Bănățeană prin parteneriatul științific și cultural cu Societatea Academică pentru păstrarea muzicii „Gusle” organizează la Kikinda cea de-a patra ediție a conferințelor de etnomuzicologie.

 

Evenimentul va avea loc în zilele de 12 şi 13 decembrie, la Muzeul Național din Kikinda, unde este şi sediul Societății Academice „Gusle”. Tema conferinţei o reprezintă Ştiinţele etnomuzicologiei şi practica folclorului în Balcani şi are drept scop restaurarea și arhivarea valorilor comune ale întregului teritoriu cultural și științific balcanic, spun organizatorii.

La deschiderea oficială a conferinței și-au anunțat prezența Silvia Davidoiu, ambasador al României în Republica Serbia, și Mihaela Veselinov, ambasador al Republicii Macedonia de Nord, academician Dan Dubină, președintele Academiei Române, filiala Timișoara, Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române Filiala Timișoara, Ognjan Krstić, președintele Uniunii Sârbilor din România, Doru Ursu, directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, Nikola Lukač, primarul localității Kikinda, Lucian Emil Roșca și Adrian Călin Boba, de la Asociația pentru Cultură Bănățeană.

Organizarea celei de-a IV-a ediții a acestei reuniuni științifice internaționale poate fi considerată cea mai importantă în zona Balcanilor și reunește cei mai importanți cercetători de la universități de prestigiu din Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Muntenegru. Este dezideratul meu încă de la  prima ediție care, și în acest an se concretizează cu cea mai importantă reuniune cu deschidere internațională spre acest spațiu cultural și științific. Tema pentru această ediție a fost aleasă de comitetul de organizare să atingă nu numai latura științifică ci și să vină cu o completare concretă și aplicare științifică interpretativă și explicativă”, declară prof. univ. dr. Lucian Emil Roșca, președintele Asociației pentru Cultură Bănățeană, iniţiat al evenimentului.

Cele 23 de lucrări care vor fi prezentate pe patru secțiuni în paralel – etnomuzicologie  și etnocoreologie – au fost incluse de către comisia de selecție peer-review spre prezentate în plen și publicare, în volumul științific Cercetări şi studii al Asociației pentru Cultură Bănățeană.

Din cadrul acestui eveniment sunt programate întâlniri prezidate de comitetul științific cu privire proiecte concrete, o sesiunea importantă de prezentare și lansare de carte de specialitate semnate și prezentate de autori universitari, cercetători, doctoranzi din Timișoara, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Muntenegru dar și concertul pregătit în cadrul acestui eveniment.

 

Print Friendly, PDF & Email