Cabinet de consiliere pentru dependenţii de păcănele, în pregătire la Timişoara

Slot machineAflat în corelaţie cu sărăcia şi lipsa de perspective, fenomenul jocurilor de noroc electronice, de tipul păcănelelor, face furori şi pe plan local, unde, deocamdată, numărul dependenţilor poate fi doar ghicit. După ce câţiva consilieri judeţeni au venit cu iniţiativa înfiinţării unui centru pentru tratarea adicţiilor de alcool, droguri şi jocuri de noroc, acum există în plan realizarea, la Timişoara, a unui cabinet de consiliere.

 

Măsuri necesare

Pentru că nu lipsesc nici pe plan local cazurile de oameni ajunşi în situaţii disperate sau chiar în pragul sinuciderii din cauza dependenţei de jocuri de noroc, au început să apară iniţiative menite să-i ajute pe cei pentru care jocul la păcănele sau la pariuri sportive a devenit un drog.

La nivel naţional a fost deja demarat un program numit  “Joc responsabil”, singurul dedicat persoanelor care se confruntă cu probleme de joc şi care le oferă un ajutor real. Programul a fost înfiinţat în 2012 de către Asociaţia Organizatorilor de Sloturi din România şi Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, şi are ca scop prevenirea, identificarea şi asistarea jucătorilor cu probleme legate de jocurile de noroc. “Joc responsabil” are acoperire naţională şi cabinete de consiliere în Bucureşti, Cluj şi Iaşi, însă orice persoană din România poate primi consiliere, programul punând la dispoziţia jucătorilor un website dedicat (www.jocresponsabil.ro), metode de auto-testare, precum şi o linie telefonică Helpline gratuită de tip Telverde 0800.800.099, prin intermediul căreia  se poate lua legătura cu un psiholog, se poate primi consiliere telefonică gratuită şi se pot şedinţe gratuite de evaluare şi consiliere la unul din cabinetele specialiştilor. În acest sens, “Joc responsabil” este singurul program de combatere a problemelor de joc din România care oferă sesiuni de consiliere în cabinet. Totodată,se  intenţionează să se suplimenteze numărul de cabinete pe plan naţional, cu precădere în celelalte oraşe importante din România.

“Noi avem în vedere înfiinţarea unui cabinet de consiliere şi la Timişoara, în perioada următoare. Este nevoie de extindere, ţinând cont şi de numărul mare de persoane care au apelat până acum la acest program”, ne-a declarat Corina Mlădinoiu, PR Specialist la Romanian Bookmakers.

La rândul său, psihologul Cristian Andrei spune că problemele pe care le poate avea un consumator de jocuri de noroc sunt cu totul aparte faţă de persoanele dependente de substanţe: “Ele au o natură comportamentală şi nu una biochimică, nu necesită internare în spital şi sunt pe deplin reversibile. Cele mai noi evaluări ale persoanelor care au probleme de joc de noroc arată că ele nu acceptă să fie amestecate cu alte categorii de dependenţă şi nu vor participa la programe comune de recuperare laolaltă cu persoane toxico-dependente”. Cristian Andrei mai spune că gradul de participare voluntară la aceste persoane este foarte important: astfel, este necesar ca ele să se autoevalueze, să aibă acces la multă informaţie, la alternative, la ambianţă de calitate. “Recomand cu căldură servicii dedicate, cum este cel oferit de «Joc responsabil», care este construit pe fundamente profesionale corecte”, adaugă psihologul Cristian Andrei.

Conform unor statistici prezentate recent la Camera Deputaţilor, peste jumătate de milion de români joacă săptămânal la păcănele, profilul jucătorului pasionat având vârsta până în 29 de ani. cu un venit mediu de 1200 de lei pe lună. De asemenea, potrivit Asociaţiei pentru Prevenirea şi Tratarea Adicţiei, în România ar exista peste 150.000 de persoane dependente de jocurile de noroc.

Iniţiative locale

Pentru că nu este firesc să se asiste pasiv la proliferarea unor astfel de fenomene de adicţie de jocuri, la Consiliul Judeţean Timiş a fost propusă ca investiţie prioritară pentru 2016 alocarea de fonduri măcar pentru documentaţia preliminară înfiinţării unui Centru de tratarea a dependenţilor de droguri, alcool şi jocuri de noroc.

În ultima perioadă, numărul sălilor de jocuri de noroc electronice şi al caselor de pariuri a crescut foarte mult în Timişoara şi, în mod direct proporţional, au crescut şi cazurile de dependenţă dezvoltată de copii, tineri sau chiar adulţi, faţă de aceste jocuri de noroc.

Mai mulţi consilieri locali timişoreni au cerut Biroului autorizare al Primăriei Timişoara o inventariere a spaţiilor în care funcţionează “cazinouri de cartier”, pentru o evidenţă mult mai clară a modului de autorizare şi, eventual, un alt regim de impozitare, specific activităţii. Conform aceloraşi consilieri locali, faptul că se deschid tot mai multe localuri de acest tip arată că există cerere şi este îngrijorător faptul că, în oraş, cele mai multe localuri cu jocuri de noroc de tip slot-machine s-au deschis tocmai în zone intens frecventate de către tineri, cum e, de exemplu, zona Complexului Studenţesc.

Print Friendly, PDF & Email