Erasmus+ se deschide începând cu anul universitar 2015 – 2016 întregii lumi. Universitatea de Vest din Timișoara face parte dintre universitățile europene care au participat la competiția de finanțare a unor astfel de mobilități.
Unul dintre plusurile programului Erasmus+ sunt mobilitățile studenților și ale cadrelor didactice în afara statelor participante la „vechiul” Erasmus. Rezultatele, transmit printr-un comunicat trimis redacţiei reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara, confirmă deschiderea către colaborări cu instituții de învățământ superior de pe toate continentele. „Mobilitățile urmează a se realiza în diferite domenii începând cu luna octombrie 2015 și vizează, pentru început, cadrele didactice și studenții doctoranzi (mobilități de predare și studiu). Ulterior, în limitele impuse de program, se vor organiza mobilități ale studenților masteranzi”, se arată în comunicat. Destinațiile reprezintă universități partenere ale UVT cu care deja erau stabilite colaborări, precum și parteneri noi din țări variate, precum Statele Unite ale Americii, Brazilia, Africa de Sud, Malaezia, Federația Rusă, Serbia sau Bosnia-Herțegovina. De asemenea, UVT se pregătește să găzduiască studenții și cadrele didactice de la instituțiile partenere, fiind conștientă de plusul valoarea în ceea ce privește internaționalizarea universității prin aceste schimburi realizate cu instituții din întreaga lume.
Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, spune că studenții și cadrele didactice au mult de câștigat din astfel de mobilități de predare și studiu. „Trebuie să ieșim în lume, să învățăm și de la ceilalți, să fim în rând cu partenerii noștri externi. Competiția între universități nu mai este una locală, ci se dă la nivel internațional. Astfel de programe ne ajută să rămânem competitivi și creează noi parteneriate care ne sprijină în această competiție”, mai spunerectorul UVT.
Anul trecut, mai transmit reprezentanţii UVT, organizarea și aplicarea programului Erasmus a adus universităţii două premii: locul I la Gala Premiilor EduManager, la categoria „Învățământ Universitar-Schimburi și Proiecte Internaționale”, şi nominalizarea de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale ca model de bune practici în România în ceea ce privește implementarea programului Erasmus – mobilități de studiu în anul universitar 2013-2014, în raportul anual de țară către Comisia Europeană.
Aceştia mai spun că, în ultimii trei ani universitari, numărul de studenți afiliați UVT care realizează o mobilitate de practică sau de studiu în străinătate sub umbrela Erasmus+ a crescut cu peste 100%, iar numărul cadrelor didactice care realizează mobilități de predare s-a triplat. „Mai mult, comunitatea UVT găzduiește anual reprezentanți ai peste 30 de instituții partenere în cadrul unui eveniment de tipul Erasmus International Week. Astfel, instituția oferă modele de bune practici partenerilor din străinătate în ceea ce privește activitatea la nivel academic și administrativ”, se mai arată în comunicatul UVT.
Ultimele comentarii