Mizând pe forţa dată de asociere, Primăria Timişoara pregăteşte un parteneriat menit să îşi aducă, pe cât posibil contribuţia la dobândirea statutului de Capitală culturală europeană. Peste 50.000 de euro, doar în prima fază.
Program deloc ieftin
Printre primele proiecte propuse plenului Consiliului Local Timişoara în noua formulă, Primăria Timişoara a pregătit şi unul vizând încheierea Acordului de Parteneriat între Primăria Timişoara şi Asociaţia Mondială a Oraşelor şi Autorităţilor Locale Unite/ The World Association of United Cities and Local Governments strict pentru participarea la un program care ar avantaja Timişoara, raportat la dobândirea statului de capitală culturală europeană. Programul se numeşte „Oraşe Pilot Europa – Cultura în Oraşele Sustenabile. Învăţare cu Acţiunile Cultura 21 în Europa”. Participarea nu este ieftină, Primăria Timişoara urmând să aloce pentru acest parteneriat, doar în prima fază, suma de 50.250 de euro de la bugetul local.
Argumentaţia Primăriei pentru această participare este că oraşele pilot din cadrul Programului Programului 2015-2017 „Cultura în Oraşele Sustenabile. Învăţare cu Acţiunile Cultura 21 în Europa”, inclusiv oraşele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii, pot folosi acest program ca o modalitate de a se conecta cu asociaţiile cheie europene din domeniul culturii, precum Culture Action Europe (cea mai mare asociaţie culturală a societăţii civile) şi UCLG (cea mai importantă asociaţie a oraşelor şi autorităţilor locale), acest program având o puternică dimensiune politică şi de comunicare şi putând contribui la îmbogăţirea candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii.
„Participarea Municipiului Timişoara la acest program va da asigurări juriului programului Capitală Europeană a Culturii şi asociaţiilor locale, naţionale şi internaţionale că interesul Timişoarei pentru conectivitate şi cooperare internaţională nu este oportunist şi nici limitat la candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii”, susţin reprezentanţii Primăriei.
Printre avantajele participării la acest program se mai numără „întărirea relaţionării locale între factorii culturali publici, privaţi şi societatea civilă din oraşele europene selectate, datorită elaborării, implementării şi monitorizării comune a programului de lucru”, „creşterea conştientizării şi înţelegerii printre actorii publici, privaţi şi societatea civilă, precum şi printre cetăţeni a legăturilor între cultură şi dezvoltare durabilă la nivel local” sau „capacitate mărită printre actorii publici, privaţi şi societatea civilă, precum şi cetăţeni pentru schimb şi cooperare în elaborarea şi implementarea viitorului oraşului lor.”
„Asocierile sunt o idee bună”
Totul e ca, raportat la alte asocieri mai mult sau mai puţin onorifice pentru care Primăria Timişoara cotizează sume de ordinul miilor de euro anual, această asociere să poată fi fructificată de către personalul de specialitate al Primăriei, şi folosită ca un instrument care să-i aducă un avantaj clar Timişoarei în această competiţie vizând adjudecarea titlului ce capitală culturală europeană, pentru că altfel rezultatul nu ar fi decât un nou titlu „de onoare” al oraşului, şi alocarea unor sume de la bugetul local fără a se profita de avantajele ce ar putea fi dobândite de pe urma acestei investiţii.
„La o dezbatere recentă pe această temă s-a venit cu argumentul oportunităţii asocierilor, fiind discutată ascoierea cu Aradul, dar şi cu un oraş din Serbia. Consider că prin astfel de parteneriate dosarul Timişoarei devine mai solid şi cresc şansele legate de dobândirea titlului de capitală culturală europeană. Rămân însă discuţii legate de resursele financiare, de valoarea proiectelor iniţiate şi implementate, precum şi cu privire la un aşa-numit IQ cultural, care pe plan local mai trebuie îmbunătăţit”, crede scriitorul timişorean Daniel Vighi.
Ultimele comentarii