Asociaţia “17 Decembrie” refuză să facă nominalizări pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Timişoarei: “Virtuţile care caută glorie nu mai sunt virtuţi”

revolutionariO asociaţie din Timişoara care îi reprezintă pe răniţii şi reprezentanţii familiilor îndoliate ale victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989, de la Timişoara, a notificat Primăria Timişoara că îşi rezervă dreptul de a nu face nicio nominalizare vizând acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului. Şi aceasta până la momentul în care, de pe listele de revoluţionari, vor fi eliminate, în urma unor verificări riguroase, toate persoanele în cazul cărora se confirmă suspiciunile de impostură. 

 

„Titlul de Cetăţean de Onoare nu se cere prin autopropunere sau cu forţa”

Reprezentanţii Asociaţiei 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989 Timişoara au înaintat recent Direcţiei de Comunicare a Primăriei Timişoara o înştiinţare potrivit căreia îşi rezervă dreptul de a nu face niciun fel de nominalizare, ca răspuns la solicitarea Municipalităţii vizând nominalizarea de potenţiali candidaţi la acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara.

Corina Untilă, preşedintele acestei asociaţii, argumentează decizia reprezentanţilor asociaţiei pe care o conduce prin aceea că, în contextul încă neclar întreţinut după Revoluţie de prezenţa pe listele de revoluţionari a unor persoane pe care le desemnează cu apelativul de „impostori” şi până la verificarea riguroasă a acestor liste, apreciază drept hazardată nominalizarea de persoane în vederea obţinerii titlului de Cetăţean de Onoare. Întrucât, adaugă Corina Untilă, ar fi posibil ca printre aceia care vor obţine titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei să existe persoane care să se folosească de această calitate pentru a-şi legitima titlul de revoluţionar (erou-martir, luptător rănit, arestat, luptător cu merite deosebite). „Datorită motivelor expuse mai sus, noi, răniţii şi urmaşii, nu depunem nicio listă de propuneri pentru titlul de Cetăţean de Onoare, pentru că acest titlu nu se cere prin autopropunere sau cu forţa, chiar dacă suntem revoluţionari, ba chiar cu atât mai puţin, pentru că „Virtuţile care caută glorie nu mai sunt virtuţi”, consemnează Corina Untilă.

Prezenţa unor impostori pe listele de revoluţionari, creată de proasta aplicare a legii

În context, preşedintele Asociaţiei 17 Decembrie reiterează faptul că, încă din 2009, asociaţiile de revoluţionari constituite legal până în anul 1992 şi menţionate ca atare în HG 566, au solicitat Primăriei Timişoara să acorde titlul de Cetăţean de Onoare revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Ştim că la vremea respectivă domnul primar Gheorghe Ciuhandu a cerut la CNSAS verificarea celor de pe listele propuse şi au fost găsiţi câţiva că au fost colaboratori ai Securităţii înainte de 1989 şi datorită acestui foarte important fapt a respins lista în totalitate”, se mai menţionează în documentul semnat de preşedintele Asociaţiei 17 Decembrie. Corina Untilă apreciază şi că, dată fiind perpetuarea situaţiei generate de înscrierea pe listele de revoluţionari a unor persoane asupra cărora planează dubii în ce priveşte implicarea lor în timpul Revoluţiei, precum şi activitatea anterioară acestui moment, intenţia de acum a Municipalităţii legată de desemnarea unor cetăţeni de onoare din rândul revoluţionarilor, apare ca o formă de reiterare a unui spectacol pe care îl apreciază a fi unul lugubru, în care “asociaţiile de revoluţionari cer, se autopropun, impun să fie făcuţi Cetăţeni de Onoare”.

În plus, subliniază Corina Untilă, o parte din responsabilitatea pentru menţinerea incertitudinilor legate de biografiile unora dintre cei care se pretind a fi fost revoluţionari, ar reveni Guvernelor Boc şi Ponta, despre care apreciază că „nu au vrut să clarifice în mod legal cazul impostorilor infiltraţi în rândul revoluţionarilor”. Şi aceasta în condiţiile în care, după sistarea, începând cu luna ianuarie a anului 2012, de către Guvernul Boc, a plăţii indemnizaţiilor pentru luptătorii cu merite deosebite şi pentru copiii eroilor-martir din Revoluţie, le-a fost solicitat revoluţionarilor, de către premierul Victor Ponta, să îşi facă singuri curăţenie, prin eliminarea de pe liste a celor asupra cărora planează acuzaţii de impostură.

Aceasta mai spune că Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi Comisia Senatorială a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 „ar fi trebuit să aplice legea corect, dar nu au făcut-o, prin avizele care s-au dat”.

În plus, se subliniază în documentul citat, una dintre persoanele responsabile pentru înscrierea pe listele de revoluţionari a unor persoane cu un trecut îndoielnic este fostul secretar de stat de la SSPR, George Costin, arestat în februarie 2012, şi despre care Corina Untilă apreciază că a făcut din SSPR o „fabrică de certificate” de revoluţionar, lăsând să se strecoare impostori şi prejudiciind astfel moral toate categoriile de beneficiari oneşti ai Legii 341/2004, din cele patru categorii prevăzute iniţial ca fiind beneficiare de indemnizaţii: urmaş de erou-martir, luptător rănit, arestat şi luptător cu merite deosebite. În prezent, din cele patru categorii enunţate anterior, doar două – luptător rănit şi arestat – mai beneficiază de indemnizaţii de revoluţionar.        

Print Friendly, PDF & Email