Societatea „Timişoara” protestează faţă de acordarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului lui Ion Marin Almăjan

Ion Marin AlmajanAcordarea de către Consiliul Local Timişoara a titlului de cetăţean de onoare al oraşului lui Ion Marin Almăjan a creat un val de indignare în rândul membrilor Societăţii „Timişoara”.

 

Societatea „Timişoara” vede în acordarea titlului de “Cetățean de onoare al orașului revoluției” scriitorului Ion Marin Almăjan „o dezonoare a martirilor și idealurilor Revoluției timișorene”. „Într-o vreme de confuzie valorică și de rătăcire a reperelor morale, asistăm la un fals și uz de fals public prezent în motivația prin care se justifică acordarea titlului de Cetățean de onoare al orașului Revoluției române scriitorului Ion Marin Almăjan. În acest fals public suntem anunțați de cei care au urzit împodobirea Timișoarei cu asemenea «onoare» că scriitorul Ion Marin Almăjan ar fi fost un dizident al epocii culturale ceaușiste. Nu ni se spune un cuvânt și despre faptul că același a servit cu zel dictatura comunistă din funcțiile de director al Editurii Facla sau de redactor-șef adjunct al ziarului de partid Drapelul roșu”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Florian Mihlacea, preşedintele Societăţii „Timişoara”.

Reprezentanţii Societăţii „Timişoara” ţin să le reamintească tuturor celor care au uitat şi să le comunice celor care nu știu că „noi, scriitorii și intelectualii participanți la revoluție și coautori ai Proclamației, ne-am ridicat atunci (și) împotriva unor tovarăși precum Ion Marin Almăjan sau Teodor Bulza, care fuseseră în acele vremuri activiști de primă însemnătate ai culturii ceaușiste pe care au servit-o cu zel până când s-a ridicat elicopterul de pe acoperișul Comitetului Central din 22 Decembrie 1989”.

Prin urmare, se mai arată în comunicat, onoarea acordată prin acest titlu „fostului propagandist comunist” Ion Marin Almăjan este o dezonoare a martirilor și idealurilor revoluției timișorene.  

Decizia acordării titlului de cetăţean de onoare a fost luată în şedinţa de Consiliul Local Timişoara, din 27 mai, prin votul de marţi al membrilor Consiliului Municipal Timișoara. Titlul i-a fost acordat lui Ion Marin Almăjan, ”în semn de recunoaştere pentru vasta sa activitate ce a condus la promovarea municipiului”.

Print Friendly, PDF & Email