„Lindenfeld. O poveste de dragoste” ajunge la Timişoara

Filmul redă o poveste de dragoste din Banatul anilor ’50

Lidenfeld o poveste de dragoste„Lindenfeld. O poveste de dragoste”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Gabrea ajunge, mâine, la Timişoara. Distribuţia este una de excepţie. Rolurile, memorabile, sunt interpretatea de o pleiadă de mari actori ai teatrului şi filmului românesc. Filmul va rula la Cinema City Timisoara, în incita Iulius Mall, sâmbătă, 21 iunie, de la ora 19.

 

O poveste dulce-amară, plină de nostalgie

În Frankfurt, în anul 2005, Ulrich (Ully) Winkler, preşedintele unei mari companii (personaj principal interpretat de Victor Rebengiuc, aflat la prima colaborare cu Radu Gabrea), vede la televizor un reportaj despre un fost sat săsesc din Banat. Acesta este Lindenfeld, în care Ully se născuse şi trăise până în 1945. La şase decenii după ce a fugit în Germania şi a început să facă avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile cu România, Ully este puternic marcat de imaginile văzute aşa că decide împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăseşte pe Helga, iubita sa din cruda tinereţe (interpretată la maturitate de Victoria Cociaş). Ceea ce urmează este o poveste dulce-amară, plină de nostalgie, candoare şi momente tragicomice.

Povestea are loc în satul Lindenfeld (aflată în Munţii Semenic, lângă Caransebeş), o aşezare de şvabi, deportaţi de regimul comunist în Siberia, sat care acum mai are un singur locuitor.

Pe lângă distribuţie, Lindenfeld. O poveste de dragoste are şi o coloana sonoră excepţională. Este vorba de compozitorul german din secolul al XVII-lea Johann Pachelbel (unul dintre profesorii lui Johann Sebastian Bach) şi al său celebru Canon în D Major, piesă care în film apare în mai multe interpretări, cântată la mai multe instrumente.

Filmul este o ecranizare a romanului Lindenfeld, al lui Ioan T. Morar, o carte care reprezintă debutul său în proză, apărută la Editura Polirom şi ajunsă deja la ediţia a III-a.

Roluri secundare jucate de tineri actori de la Timişoara

Întrebat cum a descoperit povestea filmului, Radu Gabrea a povestit, citat de Mediafax: „Eu am citit cartea lui I.T. Morar şi mi-a plăcut foarte mult povestea, sâmburele ei. Prima versiune de scenariu a fost făcută de Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu, amândoi scriitori. Acea versiune avea pentru mine, din punct de vedere cinematografic, o problemă. Fiind o poveste de mare amploare, cu 10-12 personaje, ca să funcţioneze, ar fi trebuit să am 12 actori de talia lui Diaconu. Nu se putea realiza aşa. Atunci am fost nevoit să reinventez o restructurare a poveştii – aici fiind aportul scenaristului Adrian Lustig – şi ea sună cam aşa: plecând de la acest sat ruinat din Banat, băiatul bogătaşului vrea să-i facă tatălui său un sat nou, ca să-i dea un cadou de ziua lui”.

Pentru Lindenfeld. O poveste de dragoste, regizorul a adus foarte mulţi actori de pe scena teatrului. Radu Gabrea a spus că o mare parte din rolurile secundare au fost jucate de tineri actori de la Timişoara. „Pe «Helga tânără», (personajul principal interpretat mai târziu de Victoria Cociaş – n.r.), am găsit-o căutând printre copiii de la Timişoara. Am văzut pozele şi am zis că ea trebuie să joace. Când am ajuns aici mi-am dat seama ce şansă am avut, nu numai pentru că seamănă cu Victoria Cociaş, ci şi pentru că are o candoare şi o prospeţime incredibilă. Se numeşte Ioana Bugarin, face teatru, dar e încă elevă. Are 16 sau 17 ani. Cred că va juca şi în filmul meu următor…”, a completat acesta.

Print Friendly, PDF & Email