Caravana TIFF ajunge la Timişoara

Caravana TIFF Foto TIFFCaravana Filmelor TIFF aduce la Timişoara, în perioada 6-12 august, şapte filme. Proiecţiile încep zilnic la ora 21.30, în Grădina de Vară Capitol, intrarea fiind liberă.

 

În prima zi a caravanei filmelor TIFF timişorenii îl vor putea vedea pe Jude Law în Marea Neagră / Black Sea, un film regizat de Kevin Macdonald. Un thriller în care un fost căpitan de submarin, întruchipat de Law, este angrenat în căutarea unei comori aflate pe fundul Mării Negre.

Vineri, 7 august, va fi proiectat filmul Sălbăticie / Wild, inspirat de o poveste reală şi regizat de Jean-Marc Vallée, după un scenariu semnat de celebrul scriitor Nick Hornby. Reese Witherspoon şi Laura Dern au fost nominalizate la Oscar pentru performanţele lor din acest film, care e povesrea unei tinere aflate în prag de divorţ şi, în plus, marcate de moartea mamei sale, care începe o călătorie de 1.500 de kilometri, pe jos şi de una singură, pe un drum montan ce uneşte nordul Statelor Unite de graniţa cu Mexicul.

Sâmbătă, 8 august, timişorenii vor avea ocazia să vadă Trash / Gunoi, în regia lui Stephen Daldry, o versiune sud-americană a celebrei pelicule Vagabondul milionar. Acţiunea are loc în Brazilia şi totul începe când trei puşti găsesc un obiect într-o groapă de gunoi. Curând, ei vor fi nevoiţi să se ascundă de poliţie.

Duminică, 9 august, va fi proiectat filmul lui Corneliu Porumboiu, Comoara, distins la Cannes cu premiul „Un Certain Talent” al secţiunii „Un Certain Regard”, şi cu Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF. Savuroasa comedie spune povestea unui bărbat care se oferă să-şi ajute vecinul atunci când acesta îi propune să caute împreună o comoară pe care străbunicul său ar fi îngropat-o în curtea casei.

O altă comedie savuroasă, Familia Belier / Famille Belier, de Eric Lartigau, va fi proiectată în 10 august. Pelicula a avut un succes extraordinar în Franţa, unde a înregistrat un record de peste şapte milioane de spectatori şi a avut şase nominalizări la Premiile César. În Familia Belier, toţi sunt surdo-muţi în afară de Paula, care are 16 ani şi reprezintă legătura familiei cu lumea. Într-o zi, la sugestia profesorului de muzică, aceasta decide să se înscrie la un mare concurs, însă familia nu este încântată de această idee.

Filmul Despre oameni şi oi / Rams, în regia lui Grímur Hákonarson, favoritul publicului la TIFF, va fi proiectat în 11 august. Această peliculă a câştigat şi Premiul Special al Juriului la TIFF, după ce a fost premiatăla Cannes. Filmul danez spune povestea emoţionantă a doi fraţi care nu şi-au spus o vorbă timp de patru decenii, dar pentru care totul se schimbă când trebuie să salveze ce au mai scump pe lume: oile.

Proiecţiile Caravanei TIFF se vor încheia în 12 august cu De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin şi a adus peste 57.000 de spectatori în cinematografe. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, în condiţii suspecte.

Până în septembrie, Caravana TIFF – un proiect organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei – va aduce 34 de filme din selecţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în peste 15 oraşe din ţară. Proiectul aduce în atenţia publicului filme apreciate din programul TIFF, titluri nominalizate la Oscar, dar şi câteva dintre cele mai noi pelicule româneşti ale anului. Anul trecut, peste 30.000 de spectatori au luat parte la aceste proiecţii.

Print Friendly, PDF & Email