„Duelul Viorilor” ajunge la Timişoara

Duelul viorilor Foto_Virgil Oprina 379La început a fost ideea de „duel’’. S-au ales cele mai preţioase arme: viorile Stradivarius şi Guarneri, s-au stabilit cei mai aleşi combatanţi: violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, dar şi un arbitru: pianistul Horia Mihail, iar lumea a fost anunţată că va putea asista la o batălie pe… sunet şi armonie. Dat fiind că fost trei ediţii de mare succes ale Turneului Naţional „Duelul viorilor”, cea de-a patra ediţie e pe cale să înceapă. Timişoara este inclusă în acest turneu.

 

 „Acum, când povestea a depășit stadiul de introducere, întrebările vin dinspre oamenii din sălile concerte. «Ce e nou de data aceasta? Cu ce ne vor vrăji în acest… anotimp?» Răspunsurile se regăsesc în program: o versiune originală a Anotimpurilor de Piazzolla, interpretate de două viori și pian (acestea fiind cunoscute in numeroase alte versiuni, dar nu în aceasta) sau dublarea duelului în recital cu duelul în concert”, spune Anamaria Spătaru, de la Departamentul Comunicare, marketing, proiecte speciale al Centrului Cultural Media Radio România.

La Timişoara, “Duelul viorilor” va ajunge în 7 noiembrie, spectacolul având loc la Sala Capitol, de la ora 19, cu Orchestra Filarmonicii din Timişoara – dirijor Mircea Holiartoc

În plus, mai spune Anamaria Spătaru, în acest sezon mai găsim un răspuns optimist. Şi anume că „marea de evenimente din piață se deosebeşte de turnee sau evenimente precum Duelul viorilor, Pianul călător sau Flautul fermecat prin faptul că, în timp – și într-un timp destul de scurt – numele instrumentelor nu mai sunt în prim plan. Stradivarius, Guarneri, Steinway, Muramatsu – mărci istorice sau recente, dar nu mai puțin prestigioase, au trecut în plan secund, lăsând în scenă doar muzicienii. Iar protagoniştii acestui eveniment sunt nume sonore şi deosebit de apreciate pe scenele din România şi din lume”.

Violonistul Liviu Prunaru este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena şi altele.

Violonistul Gabriel Croitoru este profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, al Filarmonicii “Paul Constantinescu”, din Ploieşti, şi membru al Cvartetului de Stat “Transilvan”, din Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Pianistul Horia Mihail este unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor Radio România, acesta susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate. De-a lungul timpului a susţinut peste 2000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente

“Provocarea este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos şi dificil”, declară Anamaria Spătaru. În concert sunt incluse lucrări de Serghei Rachmaninov – Vocaliză op. 34 nr. 14, transcripţie pentru vioară şi pian, Niccolň Paganini – Variaţiuni pe coarda Sol din opera Moise de Rossini , Ernest Bloch – Nigun, Niccolň Paganini – I Palpiti op. 13, introducere şi variaţiuni pe tema Di tanti palpiti din opera Tancredi de Rossini, Franz Schubert / Jascha Heifetz – Ave Maria, Camille Saint-Saëns – Havaneza op 83, Frédéric Chopin – August Wilhelmj – Nocturna op. 27 nr. 2

Henryk Wieniawski – Poloneza nr. 1 în re major, Astor Piazzolla / Mariano Castro – Anotimpurile la Buenos Aires şi  J. S. Bach – Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră BWV 1043

Cei trei muzicieni vor putea fi ascultaţi în Timişoara şi alte opt oraşe din România (Bucureşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş, Câmpia Turzii, Roman, Bârlad şi Piteşti), în nouă recitaluri şi două concerte, care vor avea loc în perioada 4 noiembrie – 19 decembrie.

“Duelul viorilor” este un proiect realizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo, avându drept coproducători Radio România Cultural și TVR 2.

Print Friendly, PDF & Email