Plănuitul partid unic, rezultat al fuziunii dintre PNL şi PDL, va reprezenta o noutate absolută în contextul românesc postrevoluţionar, apreciază senatorul liberal Ben-Oni Ardelean. Acesta avertizează că tot ceea ce s-a construit până în acest moment pe scena politică românească post-decembristă au fost proiecte îndreptate împotriva unor persoane, în vreme ce acum se încearcă pentru prima dată să se pună bazele unei construcţii ideologice. În plus, subliniază necesitatea angajării iremediabile a Românie în lupta anticorupţie, opinând că, în lipsa ei, nu se va putea vorbi despre ridicarea vizelor pentru SUA.
“Până acum s-au făcut construcţii politice orientate împotriva unor persoane”
Referindu-se la actualul context politic şi la conţinutul discuţiilor care se poartă în prezent între reprezentanţii PNL şi cei ai PDL, senatorul PNL Ben-Oni Ardelean a apreciat că fuziunea nu va fi simplă şi nici uşor de realizat, întrucât, dacă modul de funcţionare al unei coaliţii presupune aşezarea la masa negocierilor, punerea pe foaie a unor reguli şi respectarea acestora, o fuziune presupune parcurgerea unor etape mult mai complexe, menite să prefigureze structurile unice de conducere ale unei viitoare formaţiuni. “Aceasta este o construcţie ideologică, prima după Revoluţie”, a precizat Ben-Oni Ardelean, avertizând că tot ceea ce s-a petrecut până în acest moment au fost construcţii realizate, în baza unei voinţe politice, orientate împotriva unor persoane, fie că a fost vorba despre persoana fostului premier Adrian Năstase, fie, de dată mai recentă, de persoana actualului preşedinte Traian Băsescu.
În contextul referirilor la ceea ce a desemnat a fi proiecte orientate împotriva unor persoane, dar care nu au avut niciun conţinut ideologic, senatorul Ben-Oni Ardelean a catalogat ca fiind o mare gafă politică invitaţia la negocieri adresată PP-DD de către vicepremierul PSD Liviu Dragnea, care a urmărit consolidarea puterii pe care PSD o deţine în acest moment, îndemnând la solidarizarea în jurul unui proiect îndreptat împotriva preşedintelui Traian Băsescu.
“Reprezentanţii PSD ştiu că, începând cel târziu cu 1 februarie 2015, pe PSD scrie Opoziţie”, a opinat senatorul Ben-Oni Ardelean, care a apreciat că în acest moment “PSD nu mai are alt bazin electoral de unde să extragă voturi”.
“Ridicarea vizelor pentru SUA se va produce când România va dovedi că este angajată iremediabil în direcţia combaterii corupţiei”
Senatorul liberal s-a referit şi la mesajul puternic anti-corupţie, adresat recent de către trei influenţi senatori americani John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy, la finalul vizitei lor în România. În context, Ben-Oni Ardelean a atenţionat asupra conţinutului mesajului senatorului american John McCain, care a precizat că România este interesantă ca lider regional, dacă în ţară se vor mobiliza energiile în direcţia combaterii flagelului reprezentat de corupţie. Mesaj despre care senatorul liberal a precizat că trebuie înţeles de către toţi factorii de decizie. Chiar şi ridicarea vizelor se va produce, a opinat el, în momentul în care România va dovedi că este angajată iremediabil în direcţia combaterii corupţiei, întrucât acest deziderat este dependent în acest moment exclusiv de voinţa politică manifestată de SUA, România îndeplinind toate condiţiile tehnice necesare pentru ridicarea vizelor.
Angajament pentru combaterea corupţiei
Senatorul Ben-Oni Ardelean a făcut referire în expunerea sa şi la conţinutul unui document lansat recent de către reprezentanţii Coaliţiei Românilor din America, prin care se solicită susţinere reprezentanţilor societăţii civile din România, dar şi reprezentanţilor clasei politice, pentru a pune capăt corupţiei şi protejării corupţilor în România.
Angajament pentru Combaterea Corupţiei,iniţiat de Romanian Community Coalition, o coaliţie a românilor stabiliţi în diaspora, care îşi are sediul în SUA, intens promovat pe mijloacele de socializare online în decursul ultimelor zile, solicită reprezentanţilor partidelor politice din România să se angajeze în faţa electoratului român şi a partenerilor occidentali că partidele pe care le reprezintă urmăresc cu întreaga determinare să sprijine lupta împotriva corupţiei. “Solicitarea, adresată liderilor partidelor parlamentare, de a semna un astfel de angajament pentru combaterea corupţiei este o practică des întâlnită în democraţiile occidentale, unde alegătorii le cer aleşilor să se angajeze public să facă anumite lucruri pentru popor”, spune Chris Terhes (foto), preşedintele Romanian Community Coalition. “Facem un apel pe această cale presei, societătii civile din România şi românilor, indiferent unde s-ar afla, să se alăture şi să sprijine această iniţiativă civică”, a mai declarat acesta.
Angajamentul pentru Combaterea Corupţiei i-a fost trimis lui Victor Ponta, preşedinte PSD, lui Gabriel Oprea, preşedinte UNPR, Klaus Iohannis, preşedinte interimar PNL, Vasile Blaga, preşedinte PDL, Simonei Man, preşedinte PPDD, lui Kelemer Hunor, preşedinte UDMR, lui Daniel Constantin, preşedinte PC, Elenei Udrea, preşedinte PMP, lui Mihai Răzvan Ungureanu, preşedinte FC, şi lui Mihail Neamţu, preşedinte PNR.
Textul angajamentului se referă la asumarea de către reprezentanţii clasei politice din România a unor promisiuni, în faţa electoratului din ţară şi din diaspora, referitoare la susţinerea şi votarea, până în 1 iulie, a modificării Regulamentului Camerei Deputaţilor şi al Senatului, astfel încât votul pentru aprobarea reţinerii, arestării preventive şi percheziţiei, în cazul parlamentarilor, sau a cererilor de aprobare a urmăririi penale a parlamentarilor miniştri sau foşti miniştri, să se facă electronic şi în termen de 48 de ore de la data primirii de către Parlament a solicitării procurorilor, venită prin Ministerul Justiţiei.
În plus, semnatarii angajamentului se angajează politic ca toţi parlamentarii grupului pe care îl reprezintă să voteze, la vedere, atât în Comisia juridică, cât şi în Plen, pentru cererile menţionate anterior, întrucât respingerea cererilor procurorilor echivalează cu o imunitate de facto care le conturează parlamentarilor premizele să nu mai răspundă în faţa legii ca toţi ceilalţi cetăţeni.
Fiecare politician din partidele care asumă semnarea acestui angajament va vota la vedere, electronic, şi după o dezbatere publică, orice proiect de lege care are legătură cu lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate şi se va opune şi va vota împotriva oricăror iniţiative legislative menite să reducă atribuţiile instituţiilor de luptă împotriva corupţiei, a criminalităţii economice şi a crimei organizate sau care reduc pedepsele pentru corupţie, infracţiuni economice sau de crimă organizată ori care reduc termenele de prescripţie a răspunderii penale şi executării pedepselor. Totodată, semnatarii angajamentului se vor opune solicitărilor de graţiere sau de amnistie pentru cei acuzaţi de infracţiuni de corupţie, economice sau de crimă organizată şi vor susţine şi vota iniţiativele legislative care sprijină lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii în România, cu respectarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Până acum, acest angajament a fost semnat de PDL, FC şi Noua Republică.
Cei care doresc să sprijine acest demers printr-o semnătură electronică o pot face la adresa: http://www.petitionbuzz.com/petitions/angajamentanticorupt.
Ultimele comentarii