Senatorul liberal Ben-Oni Ardelean, referindu-se la vizita în SUA a premierului Victor Ponta: „Legea traseismului va fi imposibil de explicat oficialilor americani”

Ben-Oni-ArdeleanCriza de valori și absența unor repere morale în planul politicii interne vor stârni reacții defavorabile din partea oficialilor americani, anticipează senatorul liberal Ben-Oni Ardelean. În contextul referirilor la apropiata vizită în SUA a premierului Victor Ponta, acesta a reiterat percepția negativă a oficialilor americani în ce privește legalizarea traseismului.

 

Instabilitatea politică produce consecințe grave în economie

Senatorul liberal Ben-Oni Ardelean declară că tendința ultimei perioade a fost aceea de scădere a interesului investitorilor străini de a veni înspre România, situație pricinuită de absența unor măsuri concrete care să faciliteze investițiile, dar și de instabilitatea mediului economic, întreținută de bulversările de pe scena politică. Dacă instabilitatea aceasta va crea în continuare incertitudini și derută în rândul investitorilor, mai spune Ben-Oni Ardelean, atunci, în viitor România va ajunge să se bazeze preponderent pe atragerea de finanțări din fonduri UE. Finanțări ce vor veni, însă, cu întârziere. Întrucât, afirmă senatorul liberal, Comisia Europeană a solicitat recent efectuarea unei analize a activității Ministerului Fondurilor Europene, pentru intervalul 2007 – 2013, iar de finalizarea acestei analize depinde inclusiv momentul debutului alocărilor financiare propriu-zise pe exercițiul financiar 2014 – 2020. În condițiile în care rezultatele acestei analize solicitate de Comisia Europeană vor fi cunoscute în interval de câteva luni, este previzibil, a mai opinat el, ca deschiderea financiară pentru intervalul 2014 – 2020 și posibilitatea de alocare propriu-zisă a fondurilor să fie posibile abia începând cu anul 2016.

Iar această întârziere este cauzată, potrivit lui Ben-Oni Ardelean, de carențe în activitatea Guvernului și de absența de strategie și de viziune la nivelul Ministerului Fondurilor Europene.

Schimbare de generație la vârful PSD: de la „greii comunismului” la „gașca de la Rin”

Senatorul liberal s-a referit în termeni extrem de critici și la șantajul și presiunea mediatică pe care actualii reprezentanți ai PSD înțeleg să le utilizeze ca instrumente care vizează atingerea propriilor interese. El a apreciat că multe dintre aceste practici de lucru sunt identice celor specifice anului 2004. Chiar dacă, între timp, s-a petrecut, la vârful PSD, o translație de la ceea ce a numit „greii comunismului din 2004” – Adrian Năstase, Octav Cozmâncă, Miron Mitrea și Șerban Mihăilescu – la reprezentanții generației tinere din PSD, „gașca de la Rin” în care sunt incluşi componenți ai grupului ce îl anturează pe premierul Victor PontaDan Șova, Sebastian Ghiță, Robert Negoiță și Nicolae Bănicioiu.

„Nu poţi să vii cu Dragnea şi să spui: «Ştiu că partenerii noştri au o problemă cu legea traseismului, dar o să le explicăm»”

Referindu-se la perspectivele pe care le oferă cetățenilor votul la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, senatorul PNL și-a exprimat speranța că „românii vor vota schimbarea, nu continuitatea PCR” și a opinat că, în pofida modului triumfalist în care este de anticipiat că televiziunile de casă vor reflecta apropiata vizită a premierului Victor Ponta în SUA, oficialilor români le va fi extrem de dificil să explice în fața partenerilor americani lipsa de valori și absența moralității pe care le cultivă în planul politicii interne. "Nu poţi să vii cu Dragnea şi să spui: «Ştiu că partenerii noştri au o problemă cu legea traseismului, dar o să le explicăm». Nu ai cum să explici aşa ceva. Cred că o să vedeţi reacţia înalţilor oficiali, care nu va întârzia să apară. Vă pot garanta acest lucru, vizavi de aceste chestiuni, estimează Ben-Oni Ardelean.

Senatorul liberal a opinat și că românilor le este oferită, la alegerile prezidențiale din acest an, posibilitatea de a opta pentru un alt gen de paradigmă, prin renunțarea la modelul politicianului înzestrat cu carismă și extrem de comunicativ, care adoptă un limbaj accesibil, astfel încât să poată fi lesne înțeles de către toată lumea, cu atitudini balcanice și capabil de replici dure, în favoarea unui model de politician menit să contribuie la credibilizarea în plan extern și la crearea unui mediu facil pentru investițiile străine în România.

Referindu-se, în context, la actualul președinte al PNL, Klaus Iohannis, Ben-Oni Ardelean a precizat că acesta nu este supus constrângerilor și influențelor venite din partea vreunei găști de interese care gravitează în jurul său, situație care îi oferă premisele pentru a deveni „un președinte echidistant, neutru și transparent”.

Print Friendly, PDF & Email