Pomi tăiaţi cu 3,5 milioane de lei pe an, la Timişoara

Contractul de tăieri de corecţie a fost atribuit zilele trecute

Primăria Timişoara a anunţat că a atribuit contractul de tăieri de corecţie şi defrişarea de arbori pe domeniul public al municipiului. Valoarea totală a contractului, făcută publică în documentaţia de achiziţie, este de 3,5 milioane de lei.

Spaţiile verzi „înghit” sume mari

Taiere copaci TimisoaraCheltuielile mari cu spaţiile verzi din municipiu, remarcate în ultimul mandat al administraţiei Ciuhandu, par să aibă continuitate la Primăria Timişoara. Zilele trecute, Primăria Timişoara a anunţat atribuirea contractului de tăieri de corecţie şi defrişarea de arbori pe domeniu public al municipiului, consemnând în documentaţia de atribuire o sumă de 3,5 milioane de lei pe an, sumă care era avansată de la început de Primăria Timişoara ca valoare estimativă.

La fel ca şi în cazul serviciilor de întreţinere, contractul pentru tăierile de corecţie va fi împărţit pe zona centrală, şi alte trei zone ale oraşului, şi marja de variaţie este foarte mare. De pildă, pentru zona centrală, contractul-cadru, încheiat cu un singur ofertant, prevede tăieri de corecţie pentru o cantitate minimă de 48 de pomi şi maximă de 13.998 de copaci.

Primăria se anunţa dispusă, la începutul anului, să ofere 30 de milioane de lei pentru servicii de întreţinere a parcurilor, scuarurilor, spaţiilor verzi şi sistemelor de irigare de pe domeniul public. Rămâne un mister motivul pentru care în aceste servicii de întreţinere, destul de scumpe, nu au putut fi incluse şi tăierile de corecţie şi defrişarea arborilor de pe domeniul public al municipiului.

Anul trecut, conform datelor Primăriei Timişoara, sumele date pentru lucrările efectuate pe spaţiile verzi din municipiu au depăşit suma de 15 milioane de lei. În primul semestru s-au executat lucrări în valoare de 9,5 milioane de lei, iar în semestrul al doilea al anului trecut s-au executat lucrări în valoare de peste 6,3 milioane de lei.

Consilier local: „Sunt porţiuni unde se taie şi o dată la cinci zile

simion mosiuConsilierul local P.D.-L. Simion Moşiu (foto) spune că nici în prezent Primăria nu are o evidenţă clară a lucrărilor efectuate la spaţiile verzi, lucru pe care îl consemna recent şi Curtea de Conturi. „E o situaţie identică cu cea a semnalizării rutiere. Vă dau un exemplu simplu: metrul pătrat de tuns iarba pe taluzul Begăi costă 1,8 lei. Sunt porţiuni unde se taie şi o dată la cinci zile, pe motiv că iarba creşte rapid. Credeţi că vine cineva să contabilizeze la metru pătrat ce se tunde, dacă se tunde? Convingerea mea e că se fac lucrări după ureche în unele zone, care sunt contabilizate la fel. În plus, rămâne un mister pentru mine motivul pentru care Primăria nu achiziţionează o instalaţie de făcut peleţi, în condiţiile în care ar avea mereu materie primă, de la tăierile care se fac pe spaţiile verzi din municipiu. La faimoasa clădire multifuncţională de la Zoo s-a prevăzut instalarea unei centrale cu peleţi, iar Primăria va cumpăra peleţi”, spune consilierul local.

Inventariere cerută de Curtea de Conturi

Într-un raport recent, Curtea de Conturi a menţionat că Municipalitatea timişoreană nu are o evidenţă clară a spaţiilor verzi din oraş şi, din această cauză, nici nu poate estima corect justeţea investirii fondurilor în parcuri şi scuaruri. Auditorii spun că autorităţile publice locale nu au realizat Registrul local al spaţiilor verzi şi nici nu l-au actualizat ori de câte ori au intervenit modificări în structura terenurilor definite ca spaţii verzi şi a celor degradate, posibil a fi reabilitate ca spaţii verzi. Deşi legea obliga la acest lucru.

Ca atare, Curtea de Conturi a solicitat remăsurarea cu exactitate a tuturor spaţiilor verzi, actualizarea Ca-dastrului Verde, realizarea Registrului spaţiilor verzi, care să conţină identificarea exactă a fiecărei parcele verzi, stabilirea exactă a suprafeţei de vegetaţie existentă şi evaluarea acesteia. Ceea ce, mai spune Curtea de Conturi, ar permite şi realizarea unei inventarieri reale a zonelor cu vegetaţie din Timişoara, ce trebuie întreţinute.

Print Friendly, PDF & Email