Peste 2,2 milioane de lei pentru hrana animalelor de la Grădina Zoologică

Intrare la Zoo 2Primăria Timişoara a anunţat atribuirea contractelor pentru asigurarea hranei animalelor de la Grădina Zoologică. În total, suma ajunge la 2,2 milioane de lei, iar valoarea ei îi face pe unii consilieri locali să constate că la Timişoara “nu este austeritate”.

 

Meniu de aproape jumătate de milion de euro

După o procedură de atribuire stufoasă, Primăria Timişoara a anunţat recent atribuirea contractelor pentru hrana animalelor din Grădina Zoo­logică. Este vorba, mai precis, de patru contracte, pe doi ani. Unul, pentru produse de panificaţie şi patiserie pentru hrana animalelor din colecţia Grădinii Zoologice Timişoara, a fost atribuit pe 24 de luni, cu 130.000 de lei, societăţii Danyflor, care se ocupă şi de gestionarea populaţiei canine din oraş, fiind primite, în total, două oferte, spu­ne Primăria. Al doilea contract, pentru fructe şi legume, în urma unei proce­duri cu trei participanţi, a fost atribuit tot societăţii Danyflor, contra sumei de un milion de lei, pe doi ani. Al treilea contract, pentru produse cerealiere şi furaje, tot pe doi ani, a fost atribuit în urma unei proceduri cu doi partici­panţi, după cum reiese din anunţul publicat de Primărie, cu suma de 598.700 de lei. În fine, al patrulea contract, pentru produse animaliere, a fost atribuit în urma unei proceduri cu trei participanţi, pe o perioadă de doi ani, cu suma de 479.000 de lei. Totalul este, deci, de 2,2 milioane de lei, adică jumătate de milion de euro.

Conform caietelor de sarcini, pu­blicate pe portalul de achiziţii publice, printre produsele achiziţionate se nu­mără: piept de pui, carne, vită, cal, oa­ie, salam pisică, ouă, gamarush şi peş­te uscat, cretă furajeră, struguri, smo­chine, curmale, stafide, portocale, kiwi, papaya, avocado, mango, lămâi, cocos în coajă, kiwano, litchi, physalis, kaki. Pe lista de cumpărături se mai regă­sesc ciuperci champignon, andive, cartofi dulci, seminţe de dovleac şi de floarea soarelui, marmeladă, gem, rodii, gutui, alune de pădure, migdale, măsline negre şi verzi la conservă.

Clădirea multifuncţională, mai scumpă ca un aqualand rămâne la fel

Tot în ceea ce priveşte Grădina Zoologică, a trecut un an de când Primăria Timişoara a supus atenţiei Consiliului Local proiectul deja celebrei Clădiri educaţionale multifuncţionale de la Zoo, cea despre care unii consi­lieri locali spuneau că e mai scumpă decât un aquapark. Atunci, conducerea Primăriei Timişoarei spunea că preţul e mare şi promitea o revizuire a devi­zului pentru acest imobil. Lucru care nu s-a mai întâmplat.

Proiectul Primăriei Timişoara, legat de realizarea la Grădina Zoolo­gică a unei clădiri educaţionale, a ră­mas neschimbat şi după rectificarea bugetului Municipalităţii. La un simplu calcul al suprafeţei construite, care este de 471 de metri pătraţi, iar desfă­şurată, de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, cu tot cu sală multifuncţională, cu amenajările exterioare, cu diverse parcări, rezultă, spune grupul de consi­lieri P.D.-L., un cost de peste 1.600 de euro pe metrul pătrat. Or, un metru pătrat de clădire rezidenţială este actualmente 860 de euro.

Conform unor aleşi locali, la acest preţ se puteau ridica două clădiri. O parte dintre cei care au cerut lămuriri legate de acest proiect l-au comparat cu un aqualand terminat recent la Ora­dea, cu opt bazine încălzite, tobogane, aparat de făcut valuri şi alte dotări scumpe, care a costat aproximativ 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Reprezentanţii Direcţiei de Mediu au precizat că, iniţial, proiectul era prevăzut în roşu şi că, ulterior, au apărut diferenţe de preţ date de faptul că imobilul este mobilat. În plus, au precizat aceştia, pentru realizarea sticlei acvariilor şi terariilor sunt doar doi furnizori în Europa, ceea ce, susţin ei, ridică preţul.

“Cu toate discuţiile purtate, nu s-a mai întâmplat nimic. Preţul şi proiectul au rămas bătute în cuie. Dar poate că la Primărie e normal ca o astfel de clădire să se ridice cu «doar» 1.000 de euro în plus pe metru pătrat faţă de preţul pieţei”, susţine consilierul local Simion Moşiu.

Print Friendly, PDF & Email