Licee cu autorizaţii de funcţionare în noul an şcolar, pe răspunderea Primăriei

Imobilele sunt incluse de câţiva ani în proiectul de reabilitare a clădirilor istorice

Trei licee din Timişoara, „Nikolaus Lenau”, „J.L. Calderon” şi „ C.D. Loga”, au acoperişurile atât de degradate încât plouă în interior. Şi există şi riscul prăbuşirii plafonului. Imobilele sunt incluse de câţiva ani în proiectul de reabilitare a clădirilor istorice din Timişoara, pe fonduri primite de la Banca de Dezvoltare KFW din Germania, dar începerea lucrărilor a întârziat fie din cauză că firma care a câştigat licitaţia a intrat în insolvenţă, fie pe motivul unor diferenţe de opinie între consultanţii germani cu privire la modul de intervenţie asupra acestor clădiri istorice.

Ţigle sparte şi grinzi putrezite

cladire Liceu Lenau (1)Timişoara începe şcoala cu stângul, în cazul a trei licee de prestigiu din oraş. Colegiul Naţional „C.D. Loga” şi Liceele Teoretice „Nikolaus Lenau” şi „J.L. Calderon” au primit autorizaţii de funcţionare în noul an şcolar, însă pe răspunderea Municipalităţii că va efectua lucrări de reparaţii. Viceprimarul Dan Diaconu anunţă că s-a alocat de către Consiliul Local suma de şapte milioane de lei, reprezentând fondul de reparaţii pentru aceste şcoli. Starea celor trei clădiri este degradată, mai ales la nivelul acoperişului, unde din cauza ţiglelor sparte plouă înauntru, iar grinzile sunt şi ele putrezite, existând riscul prăbuşirii plafonului: „La Liceul «J.L. Calderon» există şi deformări ale ultimului plafon. Sunt pericole iminente. Situaţia lor este destul de delicată”, declară Dan Diaconu.

Aceste imobile sunt incluse în proiectul de reabilitare a monumentelor istorice din Timişoara, desfăşurat cu sprijinul Guvernului Federal al Germaniei, prin fonduri de la Banca de Dezvoltare KFW. Însă lucrările de reparaţii sunt începute doar la Liceul „Nikolaus Lenau”, unde sunt reabilitate sălile de clasă, curţile interioare, sistemul de termoficare, sălile de sport, faţada şi acoperişul, valoarea costurilor fiind de 700.000 de euro, bani pe care Municipalitatea trebuie să-i ramburseze în 30 de ani.

Imobilele a trei licee sunt incluse în proiectul de reabilitare a monumentelor istorice din Timişoara

În momentul de faţă, acoperişul este finalizat în proporţie de 95 la sută, lucrările de reamenajare a curţilor interioare, de asemenea, aproape de final urmând ca tâmplăria să sosească săptămâna aceasta. Nu sunt, în schimb, începute lucrările de reabilitare a faţadei”, declară Dan Diaconu.

Potrivit proiectului de reabilitare, lucrările trebuie finalizate în luna noiembrie, în condiţiile în care contractul de execuţie a fost semnat în luna martie, iar termenul de execuţie este de opt luni. Dar oficialul Primăriei se declară sceptic în ceea ce priveşte termenul de finalizare a lucrărilor. Şi asta pentru că firma care a câştigat licitaţia, S.C. Paluni S.R.L., este în insolvenţă, neavând resurse fi-nanciare suficiente pentru a merge mai departe cu lucrările de reabilitare. „Vor fi acordate pe-nalizări, conform contractului, însă lucrările nu o să fie finalizate la timp. Probabil că faţada va rămâne pentru anul viitor. Firma lucrează în continuare, dar cu mijloace financiare reduse”, mai spune Dan Diaconu.

Lucrări întârziate pe motiv de dispute pe teme arhitecturale

liceul-logaProiectele de reabilitare au întârziat şi în cazul celorlalte două licee. De fapt, acolo nu a început niciun fel de lucrare, fiind finalizat doar studiul de fezabilitate şi urmând ca în câteva săptămâni să fie realizată documentaţia de execuţie şi demarată procedura de licitaţie. Valoarea lucrărilor va fi cunoscută în momentul în care se va finaliza licitaţia, mai spune Dan Diaconu.

Motivele neimplementării proiectului de reabilitare în cazul acestor două clădiri ţine de existenţa unor diferenţe de opinie între consultanţii germani din partea băncii finanţatoare pe tema intervenţiei asupra imobilelor istorice. Dan Diaconu a explicat că proiectul prevedea realizarea unor centuri de beton la acoperişurile celor două licee, lucru cu care specialiştii germani nu sunt de acord, pe motiv că nu se încadrează în ansamblul arhitectural al clădirii. În final, s-a renunţat la aceste centuri, fiind găsită o alternativă pe bază de lemn şi structuri metalice.

La Colegiul Naţional „C.D. Loga” oficialii Municipalităţii au anunţat că, deocamdată, vor fi efectuate lucrări la turnuleţ şi va fi izolat acoperişul, ca să nu mai pătrundă apa de ploaie, asupra ţiglelor neputându-se interveni, dat fiind că acestea trebuie să arate unitar atunci când reabilitarea va fi definitivată.

cladire Liceul Calderon (5)La Liceul „J.L.Calderon”, a mai fost contestat şi modul în care urma să fie cimentat plafonul superior al clădirii, unde, din nou, soluţia va fi folosirea lemnului şi a metalului, şi asta pentru a nu încărca acoperişul cu beton: „Dincolo de reabilitarea clădirilor educaţionale, avem şi obiectivul de a face o reabilitare corectă din punct de vedere al arhitecturii specifice fiecărui imobil de patrimoniu istoric”, afirmă Dan Diaconu.

Încă un semestru, ore de după-amiază pentru unii elevi de la Liceul „N. Lenau”

Deşi acum câteva luni, oficialii Municipalităţii au anunţat că o dată cu începerea noului an şcolar, mare parte din şcolile timişorene vor desfăşura cursuri doar de dimineaţă, acum, primarul Nicolae Robu a anunţat că, cel puţin în cazul Liceului „N. Lenau”, acest lucru nu va fi posibil decât, poate, din al doilea semestru. Şi asta întrucât clasele amenajate în internatul instituţiei de învăţământ sunt insuficiente pentru noul program.

Nicolae RobuPrimarul anunţă că vor mai fi amenajate 12 săli de clasă, o cancelarie şi grupuri sanitare, într-o fostă hală a Regiei Autonome de Transport Timi-şoara, de pe strada Doinei, loc în care funcţiona sistemul de ticketing al R.A.T.T. Nicolae Robu spune că există deja un proiect de reamenajare a acelei locaţii, iar costurile sunt de aproximativ un milion de lei, bani care vor fi alocaţi la următoarea şedinţă de Consiliu Local: „Vom pune în operă acel proiect cu foarte mici modificări, pentru a realiza acolo 12 săli de clasă, foarte bune, dată fiind geometria acelei construcţii. Există autorizaţie de construcţie. Amenajările făcute acum urmează să fie folosite de către R.A.T.T. după ce va fi gata noul corp de clădire al Liceului «Lenau», pe strada Oituz, a cărei construcţie nu a început încă”.

În respectiva clădire urmează să desfăşoare cursuri copiii din clasele a VI-a şi a VII-a, care în momentul de faţă fac ore după-amiază.

Print Friendly, PDF & Email