S-au cristalizat primele solicitări, după protestele din ultimele zile

Aşteptările a şase ONG-uri de la preşedinte, Parlament şi noul premier învestit

proteste_bucuresti Foto mondonewsŞapte ONG-uri şi-au exprimat deja poziţia faţă de invitaţia lansată de preşedintele Klaus Iohannis de a merge la Cotroceni, la consultări, în vederea desemnării noului premier. Şase dintre ele şi-au întocmit o listă de revendicări, indicând şi termene de punerea a lor în practică, în timp ce un altul consideră că numirea noului premier nu este un subiect adecvat dezbaterii publice.

 

 

Revendicări separate pentru preşedinte, pentru Parlament şi noul premier învestit

Cinci ONG-uri – Expert Forum, Centrul Român pentru Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate şi Asociația Pro Infrastructură – semnează un apel către preşedintele Klaus Iohannis şi către Parlament, propunând un set de măsuri, pe care le consideră fezabile, neutre şi adoptabile rapid, adică până la finalul anului, şi care răspund direct agendei celor care au ieşit în stradă să ceară o mai bună guvernare.

Preşedintelui Klaus Iohannis îi solicită desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă să introducă schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014, cât şi în noiembrie 2015. „Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dumneavoastră aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie”, spun semnatarii apelului.

De asemenea, au o listă de măsuri pe care le cer rezolvate de către Parlament și premierul nou învestit:

1. Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. O măsură pentru care solicită ca termen data de 10 decembrie.

2. Anularea mandatelor celor 552 de primari şi 4.791 de consilieri migratori pe OUG 55/2014. „CCR a declarat măsura neconstituţională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situaţia în ordine, plasându-se astfel în afara legii”, îşi argumentează cele cinci ONG-uri solicitarea. Termen pentru punerea în practică a acestei revendicăro este 1 decembrie.

3. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. O solicitare care are ca termen data de 1 decembrie.

4. Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public. Termenul este tot 1 decembrie.

5. Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, o cerere pe care o vor aplicată până în 10 decembrie.

6. Respingerea inițiativelor existente în Parlament,care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. O solicitare cu termen de aplicare 1 decembrie.

7. Întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu mai depinde de tehnica SRI.

8. Demiterea urgentă, de către noul premier învestit, a şefilor de companii publice cu probleme legale, semnatarii apelului indicând drept exemplu cazul CE Oltenia. „De asemenea, şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011, privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși, și noii şefi, numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii”, mai spun reprezentanţii celor cinci ONG-uri. Termenul de aplicare al acestei solicitări îl vor ca fiind în 1 decembrie.

9. Luarea angajamentului de către noul premier învestit de a decăpușa companiile de stat „care au datorii cât bugetele Sănătății și Educației la un loc, precum şi de a continua procesul de profesionalizare și depolitizare a managementului companiilor de stat. Termenul pentru această solicitare este 10 decembrie.

Propunem Președinției stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanților societății civile la consultările convocate pentru data de 6 noiembrie sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere”, mai spun reprezentanţii ExpertForum, Centrul Român pentru Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate şi Asociația Pro Infrastructură.

 

Freedom House: „Lupta pentru domnia legii, pentru integritate şi împotriva corupţiei trebuie să continue”

Un alt ONG, Freedom House România, are şi el câteva solicitări, motivând că  „tragedii precum cea petrecută la Clubul Colectiv şi moartea poliţistului Gigină nu trebuie să se repete. Considerăm că lupta pentru domnia legii, pentru integritate în viaţa publică şi împotriva corupţiei trebuie să continue în cadrul sistemului democratic, constituţional actual al României, prin măsuri concrete luate de către guvernanţi şi revendicări clare din partea societăţii civile”.

Freedom House România cere:

1. Măsuri concrete şi rapide care să favorizeze deschiderea sistemului politic şi, implicit, asigurarea unei reprezentativităţi reale şi a unor opţiuni reale la alegerile locale şi generale din 2016, între care: revenirea la sistemul cu două tururi de scrutin în cazul alegerilor locale, reducerea numărului de parlamentari, în acord cu voinţă populară deja exprimată, introducerea votului prin corespondenţa printr-o lege funcţională – „În acest sens îi cerem Preşedintelui Iohannis să nu promulge proiectul de lege adoptat recent şi să-l retrimită în Parlament” – şi limitarea imunităţii parlamentarilor strict la declaraţiile lor politice.

2. Demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şi numirea în această funcţie a unei personalităţi care să corespundă exigenţelor impuse de ea şi „care să aibă determinarea de a o exercita corespunzător, mai ales cu privire la ordonanţele de urgenţă emise discreţionar de executiv.

3. Respectarea independenţei Justiţiei şi retragerea numeroaselor proiecte de lege aflate în prezent în comisia juridică a Camerei Deputaţilor sau la Senat, proiecte care afectează cadrul legislativ anticorupţie şi de asigurare a integrităţii, ori vizează restrângerea activităţii DNA.
4. Înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, prin adoptarea proiectului de lege care se afla acum în discuţia Camerei Deputaţilor.

Aceste revendicări sunt esenţiale pentru ca România – ţara membră a Uniunii Europene şi NATO să fie un stat de drept, democratic, cu o economie de piaţa liberă, funcţională, care să producă bunăstare pentru români”, mai spun reprezentanţii Freedom House România.

 

CJI: „Desemnarea noului premier nu este un subiect adecvat dezbaterii publice”

Un alt ONG, Centrul pentru Jurnalism Independent, anunţă că nu va participa la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis, pe tema desemnării noului premier. „Înainte de toate, pentru că nu credem că acest subiect este adecvat dezbaterii publice. Se pot dezbate public priorităţi naţionale, planuri de ţară, criterii de nominalizare, dar nu persoane”, îşi argumentează decizia preşedintele CJI, Ioana Avădani.
În al doilea rând, spunea ea, CJI consideră că mecanismul propus de preşedinte – cel al „auto-invitarii”, urmat de o selecţie efectuată de Preşedinţie (pe criterii netransparente) – nu este eficient şi nu garantează nici reprezentativitate, nici relevanţă. 
În al treilea, „rămânem consecvenţi poziţiei anunţate din 6 octombrie, de a nu mai participa la astfel de consultări. Participarea noastră anterioară nu s-a soldat cu deschiderea, transparenţa şi participarea largă care ne-au fost promise, ceea ce ne-a determinat să considerăm ca aceste consultări sunt, din punctul nostru de vedere, fără consecinţe practice”, afirmă Ioana Avădani.
Adăugând că oamenii din stradă şi-au exprimat nemulţumirile clar şi cu tărie şi că este responsabilitatea clasei politice să găsească soluţii viabile şi eficiente pentru satisfacerea acestor neumultumiri, „inclusiv prin deschiderea cu sinceritate a spectrului politic şi a instituţiilor statului către oameni şi formaţiuni noi”.

Print Friendly, PDF & Email