La nivelul judeţului Timiş, situaţia de după anunţul oficial legat de ruperea USL este percepută şi reflectată extrem de diferit de reprezentanţii locali ai PSD şi PNL. Astfel, reprezentanţii PSD par să se refere la USL ca la un proiect încă vital, căruia îi acordă şi pe mai departe sorţi de izbândă. De cealaltă parte, liberalii, prin vocea preşedintelui PNL Timiş, Nicolae Robu lasă să se înţeleagă că ar putea exista o colaborare, într-o formulă care va reprezenta însă o simplă alianţă.
O alianţă fără nume, continuatoarea proiectelor USL la nivel local
Situaţia politică de după ruperea USL, anunţată oficial în seara zilei de 25 februarie, imediat după anunţul PNL legat de ieşirea de la guvernare, este percepută, se pare, extrem de diferit de reprezentanţii la nivel local ai partidelor care au fost pilonii principali ai USL.
Dacă deputatul PSD de Timiş Cătălin Tiuch s-a referit în cursul zilei de joi la USL ca la un proiect politic pe care îl creditează în continuare cu şanse de a-şi duce la îndeplinire promisiunile asumate în campania electorală şi despre care a afirmat chiar că “impresia mea este că USL-ul va fi câştigător şi că va funcţiona în continuare”, nu aceeaşi este percepţia liberalilor cu referire la subiect.
În referirile sale la posibilităţile viitoare de colaborare politică de la nivel local, în scopul susţinerii proiectelor de interes pentru cetăţenii Timişoarei, primarul Nicolae Robu a declarat tranşant că “alianţa USL nu mai există”, admiţând însă că ar putea exista o variantă de colaborare, pe care a numit-o simplu “alianţă” şi care ar putea funcţiona, în anumite condiţii, în probleme legate de susţinerea unor decizii de ordin administrativ.
Politicienii locali, foşti parteneri de alianţă în USL, nu împărtăşesc, din câte se pare, puncte de vedere comune nici atunci când vine vorba despre evaluarea deciziei fostului premier, liberalul Călin Popescu Tăriceanu, de a părăsi PNL, pentru a pune bazele unui nou partid, Partidul Reformator Liberal.
Referindu-se la Călin Popescu Tăriceanu, deputatul PSD de Timiş, Cătălin Tiuch, a apreciat că acesta este “un om politic versat, poate singurul care s-a legitimat în lupta directă cu Traian Băsescu”. Tot despre Tăriceanu, Cătălin Tiuch mai spune că este “un personaj politic credibil şi serios, care ar putea deveni un aliat de temut în competiţia pentru alegerile prezidenţiale”, atunci când, potrivit aprecierilor deputatului PSD de Timiş, se vor înfrunta, în fapt, două curente, unul anti-Băsescu, altul pro-Băsescu.
La actuala prestaţie politică a lui Călin Popescu Tăriceanu a făcut referire, în declaraţiile sale, şi edilul Nicolae Robu, care a evaluat “cu amărăciune” evoluţia fostului premier, despre care a afirmat că “şi-a pus punct carierei politice de o manieră lamentabilă”.
“Eu nu am văzut niciun om politic din România într-o situaţie atât de umilă”, a declarat primarul Nicolae Robu, adăugând că fostul său coleg de partid “s-a dus singur, ca un cerşetor, la Palatul Victoria, de unde s-a întors, tot singur, cu traista goală, nefiind condus nici măcar până la poartă”.
Cât despre discuţiile din ultimele zile legate de posibilitatea fracturării PNL la nivel local, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a opinat că “din Timiş nu cred că o să plece vreun membru. Sincer, nu am auzit niciun coleg care să nu fie decepţionat de gestul lui Tăriceanu”.
Şi senatorul PNL de Timiş Ben Oni Ardelean s-a referit, în intervenţia sa, la actuala situaţie creată de ruperea USL, dar şi la implicaţiile deciziei fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.
Ben Oni Ardelean a declarat că “PNL se află anul acesta în faţa unei ocazii politice fără precedent, aceea de a furniza României un preşedinte liberal”.
În ce priveşte decizia lui Călin Popescu Tăriceanu, senatorul Ben Oni Ardelean a catalogat-o drept “puerilă”, opinând că “nu există urmă de schismă în PNL”, ci că, dimpotrivă, “am sesizat un entuziasm legat de posibilitatea de a putea lupta pe picioarele noastre, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din acest an”.
Menţinerea poziţiilor deţinute în deconcentrate – condiţie pentru viitorul colaborării politice locale PNL-PSD
Referitor la posibilitatea de a continua colaborarea de la nivel local între PNL şi PSD, primarul Nicolae Robu a precizat că nu a avut încă nicio întâlnire personală cu liderul CJT, Titu Bojin, după anunţul de marţi, ci doar convorbiri telefonice, în care nu a fost adus în discuţie în mod explicit subiectul continuării colaborării.
“Am colaborat în câteva rânduri foarte bine cu toţi consilierii locali”, a precizat însă edilul, care a adăugat că se aşteaptă la o continuare a acestei colaborări “pentru bunul mers al lucrurilor şi pentru problemele de interes, care nu sunt politice. Proiectele pentru Timişoara şi pentru cetăţenii ei ar trebui susţinute de toţi consilierii locali”, a declarat Nicolae Robu.
“Dacă vom păstra această alianţă în plan local, care nu se va mai chema USL, ci va fi pur şi simplu o alianţă, nu trebuie neapărat să îi dăm un nume, atunci va trebui ca partenerii să se dovedească loiali, corecţi. Partenerii vor trebui să respecte tot ce am negociat în plan local, să nu se atingă de niciun liberal aflat în diverse poziţii, din deconcentrate, în mod special”, a precizat primarul Nicolae Robu care ar putea fi premisele continuării colaborării politice de la nivel local.
Ultimele comentarii