O nouă sală de spectacole pentru Teatrul German din Timişoara

Primăria Timişoara intenţionează să transforme un imobil în care a funcționat Colegiul Tehnic „I.C. Brătianu” în sală de spectacole și să-l treacă, pentru 49 de ani, în administrarea Teatrului German de Stat Timișoara. Proiectul a fost trimis Consiliului Local.

 

Imobilul, amplasat pe strada Cuvin nr. 2, face parte din domeniul public al municipiului Timişoara și este compus din patru corpuri de clădire – o hală (cu parter înalt), un atelier, cabină poartă și o hală cu un etaj, cu o suprafaţă totală de teren, atât construit, cât și neconstruit, de aproape 2300 mp.

Iniţiativa aparţine Teatrului German de Stat, instituție publică aflată sub autoritatea Consiliului Local Timişoara, care a solicitat schimbarea destinației acestui imobil, cu mențiunea că va suporta cheltuielile de amenajare și întreținere.Argumentul care stă la baza acestei solicitări este faptul că, în momentul de faţă, TGST, unul dintre cei mai performanți producători de spectacole din România, își desfășoară activitatea în spații insuficiente și necorespunzător utilate. Proiectul poate fi consultat la acest link.

„Necesitatea ca Teatrul German de Stat să primească în administrare un imobil pentru o a doua sală de spectacole este una esențială nu doar pentru dezvoltarea instituției, ci și pentru infrastructura de spectacole din Timișoara. Ne dorim ca în viitor noua sală să devină un spațiu deschis, un loc al dialogului între oameni și culturi. Pe termen mediu și lung ne imaginăm ca cele două săli să capete profile distincte în arhitectura stagiunilor: sala istorică, din clădirea Operei, cu intrarea prin str. Alba Iulia, să rămână dedicată preponderent spectacolului clasic, urmând ca noua sală, din str. Cuvin, să găzduiască cu predilecție spectacolele de teatru contemporan”, spune Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat Timișoara

Imobilul de pe strada Cuvin nr. 2, aflat în  proprietatea publică a municipiului Timişoara, a devenit disponibil după încetarea activităţii şcolare a Liceului Tehnologic „I.C. Brătianu”, în anul 2008, an din care nu s-au mai școlarizat discipline din domeniul industriei textile și pielăriei. Prin lege, spun reprezentanţii Primăriei, schimbarea destinației bazei materiale și a terenului folosit de instituţiile şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat se poate face după primii trei ani calendaristici de la întreruperea activităţii educaţionale, de către autorităţile administraţiei publice locale, fără avizul conform al ministrului Educaţiei.

Cu 108 angajaţi și un număr important de colaboratori, TGST produce între cinci şi şapte premiere pe stagiune, jucând în medie în fața a 10.000 spectatori anual.

Print Friendly, PDF & Email