Teatrul German de Stat Timişoara, nominalizat la premiile UNITER 2021, pentru cel mai bun spectacol de teatru

Olga Török. Foto: Ovidiu Zimcea

V.I.P. – Very Isolated person, spectacol pus în scenă de Teatrul German de Stat Timişoara, este nominalizat la Gala Premiilor UNITER 2021, la categoria Cel mai bun spectacol de teatru tv / teleplay.

 

Producția, este o adaptare liberă după Pescărușul lui A.P. Cehov, în conceptul și regia de Olgăi Török și Paulei Breuer.

Spectacolul, care are două versiuni, una online și cealaltă pe scenă, a avut premiera pe Zoom în toamna anului trecut, fiind un spectacol gândit în conformitate cu noua realitate, a pandemiei, și în relație cu restricțiile impuse instituțiilor de cultură din țară, fiind de fapt o nouă formă de experiență teatrală, transmit reprezentanţii Teatrului German de Stat Timişoara.

O actriță, Olga Török, o joacă pe Nina, tânăra din drama cehoviană, care e la randul ei actriță. Nina, care își destăinuie experiențele durereoase și în același timp poate privi încrezătoare în viitor, ridică întrebări la care Olga își dorește răspunsuri. Ce înseamnă meseria actorului dacă teatrul trece în online și sala de spectacol rămâne goală? Cât de bine poți rezista în timpul „distanțării sociale”? Cum percepe publicul un spectacol în care lipsește întâlnirea reală dintre actor și spectator? Nina povestește și Olga pune întrebări. Sau e invers, Nina pune întrebările în timp ce Olga împreună cu publicul caută răspunsuri? Pentru că și spectatorii sunt invitați în acest spectacol interactiv, la dialog cu Nina/Olga.

Din echipa de producție fac parte Ovidiu Zimcea şi Cristian Ienciu – video, Silvia Török – asistența de regie, Rudolf Herbert – dramaturgia, Bojita Ilici – mchiajul, şi Adrian Georgescu – regia tehnică.

Celelalte două nominalizări pentru Premiile UNITER 2021, la categoria Cel mai bun spectacol de teatru tv / teleplay, au fost Gottlieb, adaptare după Biedermann şi incendiatorii, de Max Frisch, adaptarea pentru televiziune și regia artistică Andrei Măgălie, un spectcaol al Societăţii Române de Televiziune, şi Shorts, după Samuel Beckett, în regia lui Zalán Zakariás, un spectacol al Teatrului „Tomcsa Sándor”, din Odorheiu Secuiesc.

Pentru a XXIX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki.

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020.

 

Print Friendly, PDF & Email